Road Racing 06.04.2016

Päivärinta ja Kainulainen valmiita tekemään historiaa

Kirsi Kainulainen ja Pekka Päivärinta ovat valmiita taistelemaan ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan maailmanmestaruudesta. Kuva: Tuomo Seppänen

Ratamoottoripyöräilyn nelinkertainen maailmanmestari Pekka Päivärinta ja purkkiorja Kirsi Kainulainen aloittavat taistelun kohti kauden 2016 maailmanmestaruutta, kun MM-sarja polkaistaan käytiin lauantaina Ranskan Le Mansista.

Viime kauden MM-pronssimitalin myötä Kirsi Kainulainen teki historiaa saavuttamalla ensimmäisenä naisena sivuvaunuluokan MM-mitalin, mutta tänä vuonna historiankirjat on tarkoitus kirjoittaa uusiksi. Pariskunta Päivärinta-Kainulainen lähtee viikonloppuna uuteen kauteen yksi tavoite mielessään: maailmanmestaruus.

– Kyllä maailmanmestaruus on tavoite, mutta kausi on pitkä ja kaikki pitää onnistua sataprosenttisesti ja tarvitaan myös hyvää tuuriakin. Mahdollista se on kun kaikki palat on vain kohdallaan, Kainulainen myöntää ja jatkaa:

– Nyt meillä on kuitenkin parempi lähtökohta uuteen kauteen, sillä saatiin talven aikana pyörää paremmaksi ajettavuuden sekä moottorin osalta. Huippunopeus on samalla tasolla muiden kanssa.

Pientä hienosäätöä kuitenkin tehdään vielä ennen viikonlopun koitosta.

– Treeni meni hyvin ja säätötyöt iskareiden osalta jatkuu. Vaikka viime vuoteen verrattuna olemme menneet isoja askelia eteenpäin, niin vielä vasemman puolen kurveissa ei päästä hyvään vauhtiin ja haetaan ratkaisua uuden merkin iskareista.

Kuusi osakilpailua käsittävä kausi ei kuitenkaan tule olemaan helppo. Vastus tulee jälleen kerran olemaan kova.

– Englannin sarjasta tuttuja nimiä on mukana ja niin sanottuja uusia MM-sarjaan tulevia kovia kuskeja, esimerkiksi Sveitsistä on tehnyt paluun yksi kova kaveri. Eli kyllä tulee olemaan tunkua palkintopallille ja joka sijoituksesta 1-7 on ajettava tarkasti ja kovaa!

Viime vuonna Kirsi saaavutti ensimmäisen MM-mitalinsa ja Pekka seitsemännen. Kuva: Tuomo Seppänen

Viime vuonna Kirsi saaavutti ensimmäisen MM-mitalinsa ja Pekka kahdeksannen. Kuva: Tuomo Seppänen

Myös pariskunnan yhteistyön on pelattava täydellisesti. Kainulainen ja Päivärinta ovat paitsi työkavereita, myös avopuolisoita, mikä tuo omat haasteensa kilpailemiseen.

– Eihän se aina ole helpoin tie, kun toisen naamaa katsoo joka päivä, joka viikko ja niin edespäin. Joskus alkaa ottaa päähän niin paljon, että sanat ei riitä kertomaan, mutta kypärät kun saadaan päähän, niin kaikki on hyvin, eikä tarvitse kuunnella toista.

Kainulainen alkaa olla jo tuttu näky MM-varikoiden ainoana naiskilpailijana.

– En ajattele itseäni erikoisasemaan miesten joukossa. Olen tehnyt tätä niin kauan ja tottunut siihen. Koen olevani yksi urheilija erottelematta onko mies vai nainen.

Pienoista etua naisen pieni koko tuo kuitenkin vauhtiin.

– Aina kun on kevyt, niin se on vain plussaa. Joskus olisi hyvä, jos olisin viisi senttiä pidempi, niin olisi helpompi olla vasemman puolen kurveissa. Mutta ei enemmän.

Kainulainen Suomessa lähtöhetkillä kohti Ranskan Le Mansia.

Kainulainen Suomessa lähtöhetkillä kohti Ranskan Le Mansia.

Viime vuonna maailmanmestaruus liukeni loppupeleistä käsistä, eikä Kainulainen heti ymmärtänyt iloita saavuttamastaan ensimmäisestä MM-mitalista.

– Kivalta se nyt tuntuu varsinkin näin jälkeen päin, kun aikaa on kulunut. Jokainen kun sitä on hokenut minulle, niin viimein alkoi mennä jakeluun, että oli se oikeasti aika kova juttu.

Mutta entä jos maailmanmestaruutta ei saavuteta tänäkään vuonna? Jatkaako parivaljakko yritystä vai lyödäänkö ajohanskat naulaan kauden päätteeksi?

– Vaikea sanoa ensi vuodesta mitään, koska eletään myös taitekohtaa sivuvaunuluokan osalta. Sääntö muuttuu niin, että 1000-kuutioisen moottorin korvaa jatkossa 600-kuutioinen ja on auki vielä niin monta asiaa. Kaikille ei ole yksinkertaista alkaa rakentaa uutta systeemiä. Mutta hanskoja en tiskiin laita, jos ajetaan MM-sarjassa, niin jatkan purkkiorjana ja joka tapauksessa jatkan soololla ajamista 600cc-luokassa ja jääradalla varmaan lopun ikääni, Kainulainen naurahtaa.

Kirsi Kainulainen, 23.11.1985
MM-pronssi
Soolopyörissä:
PM-pronssi
SM-pronssi
EM 8s.

Pekka Päivärinta, 11.01.1971
4 MM-kultaa
3 MM-hopeaa
1 MM-pronssi

MM-KILPAILUKALENTERI

Aloitus Lopetus Paikka Maa
09/04/2016 09/04/2016 Le Mans FRA
18/06/2016 19/06/2016 Rijeka HRV
25/06/2016 26/06/2016 Pannoniaring HUN
07/08/2016 07/08/2016 Assen NLD
27/08/2016 28/08/2016 Oschersleben DEU
17/09/2016 17/09/2016 Donington Park