Enduro 07.03.2017

Päitsi mukana kansainvälisessä KiSS-ympäristöohjelmassa

Antti Hellsten voitti Päijänteen Ympäriajon 2016. Kuva: Milla Vahtila

Legendaarisella Päijänteen Ympäriajolla on tänä vuonna kunnia avata MM-Enduron kausi 2017. Samaan aikaan tehdään historiaa myös liittämällä perinteikäs Päitsi kestävän kehityksen kisaperheeseen.

KiSS ja Ride Green -merkit ovat osa Kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n kestävän kehityksen ohjelmaa, joita Suomessa ovat aiemmin edustaneet muun muassa KiSS Varkaus Varkauden U-21 Speedway -kilpailussa ja maailmalla esimerkiksi Mugellon ja Barcelonan MotoGP-kilpailut. Nyt kestävän kehityksen KiSS Päijänne sanomaa viedään ensi kertaa lumille. Päitsi on juuri se paikka, missä uudet ajatukset saadaan koko enduroväen korviin ja siksi sen kautta tulevat uudet toimintatavat tuovat lajille jatkuvuutta.

Kiinteällä radalla ajettavat kilpailut ovat selkeitä kokonaisuuksia ja niiden hallinta ympäristön vaikutusten osalta on helpompaa kuin mitä se tulee olemaan maaliskuisena viikonloppuna Päijänteen ympärillä. Tapahtumalla on kuitenkin erinomainen verkosto yhteistyökerhoja, jotka takaavat onnistumisen.

– Kaikki tähtää siihen että, jatkuva kehitystyö ja tapahtuman ympäristövaikutusten vähentäminen tulee osaksi seuraavia Päijänteen kiertoja. Tänä vuonna tehdään aina seuraavalle vuodelle pohjat asioista ja kohdista, joihin haetaan parannusta. Meillä on jo monta asiaa kunnossa. Kuten yhteishuolto, joka toiminnallaan vähentää huoltoautojen määrää ja keskittää myös polttoaine- ja ruokahuoltoa, kertoo tapahtuman ympäristöpäällikkö Erkki Laimio.

Yhteishuolto vähentää liikennettä

Keskitetyt toiminnot ja yhteiskuljetukset ovat osa niitä toimia, joilla voidaan vaikuttaa kilpailuiden järjestämiseen ympäristöystävällisemmin.

– Eli kukin kilpailija voisi jo tästäkin syystä ottaa yhteyttä kanssakilpailijoihinsa ja sopia vaikka yhteisistä haalarihuolloista ja tankkauksista ellei jo kuulu yhteishuollon piiriin, Laimio toteaa.

Perinteisesti ympäristöasiat nähdään vain jätehuoltoon liittyvinä asioina. Kierrätys Suomessa toimii jo hyvin verrattuna muihin Euroopan maihin esimerkiski pullot kiertävät melkein 100 prosenttisesti.

– Nyt käännetään huomio pikkuhiljaa kierrätyksestä jätteen synnyn ehkäisyyn ja muiden vaikutusten suuntaan, kuten hiilijalanjälkeen, Laimio kertoo.

Ihmiset tekevät tapahtuman

Kestävä kehitys on yhteinen asia ja yhdessä tekeminen on sen suurin voima.

– Näkisin että tulevaisuudessa teemme tapahtumia ympäristöihmisten kanssa enemmän yhdessä kuin napit vastakkain niin kuin nyt. Oletko sinä jo liittynyt paikalliseen ympäristöyhdistykseen? Laimio kysyy.

Suomi on sitoutunut vähentämään muovijätettä

Maailman merissä on paljon kelluvaa muovia, johon jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Päitsiin saatiin Eerola yhtiöiltä kestävät kassit, jonka kuljettajat saavat ilmoittautumisen yhteydessä.

Kilpailun aikana vaaralliset jätteet otetaan vastaan perinteisesti yhteishuollossa.

Muistutus! Kilpailijoiden tulee laittaa huoltomatto aina pyörän alle ja sammutin on oltava huoltoautossa.

Teksti: Päijänteen Ympäriajon Tiedotus

Ruotsalaistutkimus: Off-road-moottoripyörät hyväksi luonnolle

Varkaus Racing Team palkittiin FIMin ympäristöpalkinnolla

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Enduro