Ralli 29.07.2018

Ott Tänak voitti Neste Rallin – suomalaiset kaksoisvoittoon WRC2-luokassa

Toyotan Ott Tänak ja kartanlukija Martin Järveoja pääsivät juhlimaan Neste Rallin voittoa muun muassa tallipäällikkö Tommi Mäkisen ja Toyotan pääjohtaja Akio Toyodan kanssa. Kuva Toni Ollikainen/AKK

Virolainen Ott Tänak ja hänen kartanlukijansa Martin Järveoja ovat voittaneet Suomen MM-rallin. Toyota-parivaljakko jätti lopulta Norjan Citroën-kuskin Mads Östbergin toiseksi 32,7 sekunnin erolla. Paras suomalainen oli kolmanneksi ajanut Tänakin tallikaveri Jari-Matti Latvala, joka jäi Östbergistä vain 2,8 sekuntia. Eerik Pietarinen puolestaan ajoi WRC2-luokan voittoon ja Jari Huttunen oli toinen.

Tänakin viikonloppu oli täydellinen Toyota GAZOO Racingin kotiteillä. Puuppolassa rakennettu Yaris WRC -ralliauto kiiti upeasti heti ensimmäisestä ajopäivästä lähtien. Tänak kävi rallin alussa kovaa kamppailua Östbergin kanssa, mutta ajoi lopulta turvalliseen voittoon.

– Kuinka tässä voisi mitenkään valittaa? Täydellinen viikonloppu meille. Ensimmäinen päivä oli tosi rankka, mutta sitten lisättiin eroa. Tiimi on ollut täydellinen, valmistautuminen täydellinen, saatiin kaikki mitä tarvittiin ja tukea saatiin koko ajan. Yhteistyöllä me saavutetaan tällaista. Näin se tehdään koko tiimillä. Kuten näet, annan aina kaikkeni, Tänak tunnelmoi viimeisen erikoiskokeen maalissa Ruuhimäessä.

Neste Ralli oli vasta neljäs rallin MM-sarjan osakilpailu Östbergille tänä vuonna ja norjalainen olikin hämmentynyt suorituksestaan Ruuhimäen maalissa.

– Eihän tätä voi uskoa. Vau, tämä merkitsee minulle paljon. Ihan tärisyttää. Se oli tosi hyvä pätkä. On mahtavaa olla taas kamppailussa mukana. Onnistuminen tässä tempussa rallin lopussa on uskomatonta, Östberg kommentoi taisteluaan Latvalan kanssa.

Jari-Matti Latvala latasi kaikkensa vielä viimeiseen ajopäivään koittaessaan nousta Östbergin ohi.

– Uskomaton fiilis viimeisellä pätkällä. Vedin hypyn ihan täysillä, ja tuli varmaan pahin alastulo mitä olen ikinä tehnyt. Yksi virhe tuli, kun pudotin ojaan yhdessä vasurissa. Tie on tosi kuuma, ja renkaat vaeltavat, Latvala kommentoi ajoaan Ruuhimäen maalissa.

Muista suomalaisista Teemu Suninen sijoittui lopulta kuudenneksi haastavan viikonlopun päätteeksi. Tallikaverinsa Sébastien Ogierin edellä ajanut Suninen tiputettiin vielä sunnuntaina tallimääräyksellä hallitsevan maailmanmestarin taakse.

– Ei mikään helppo viikonloppu. Vauhdin kanssa oli ongelmia – ei pystytty parhaisiin aikoihin. Olihan se sinänsä kiva päästää Sébastien ohi, ja onhan se eräänlainen saavutus sekin, että olin hänen edellään melkein koko rallin. Perjantaina ja lauantaina olin tiimin nopein, se lämmittää mieltä.

Toyotan kolmatta WRC-autoa ajanut Esapekka Lappi keskeytti kilpailun 20. erikoiskokeelle.

Eerik Pietarinen pamautti jymy-yllätyksen ja voitti WRC2-luokan – Huttunen kruunasi suomalaisten kaksoisvoiton

Eerik Pietarinen (oik.) ja Juhana Raitanen juhlivat WRC2-luokan voittoa Neste Rallissa. Kuva: Toni Ollikainen/AKK

Rallin SM-sarjasta tuttu Eerik Pietarinen osoitti, että vauhti riittää myös kovalla kansainvälisellä tasolla ja ajoi WRC2-luokan voittoon ennen Jari Huttusta, joka jäi yli minuutin kärjestä. Kolmas oli britti Gus Greensmith.

– Tosi hyvä ralli. On hyvä fiilis, pystyin ajamaan pohja-aikojakin. Kaikki on hyvin. Kiitos tiimille ja sponsoreille, Pietarinen kommentoi.

Huttunen oli tyytyväinen suoritukseensa Neste Rallissa.

– Tämä oli ainut ehjä kilpailuni koko vuonna, ja lopputulos on hyvä.

Lauantaina rallifanien sydämet sulattanut ja maaliin asti keskeytyksen partaalta taistellut Kalle Rovanperä oli lopulta neljäs. Rovanperä oli odotetusti allapäin murhenäytelmästään johtuen.

– Voitosta ajettiin, ja kaikki meni pilalle. Ei ole kovin hyvät fiilikset – tämä neljäs sija ei ole sen ihmeempi. Saatiin kuitenkin kirittyä hyvin.

Myös WRC3-luokassa juhlittiin virolaisvoittoa

Virolaiskuljettaja Ken Torn voitti WRC3-luokan alle kymmenen sekunnin erolla ruotsalaiseen Emil Bergkvistiin. Kolmas oli Ranskans Jean Baptiste-Franceschi.

Rallin MM-sarja jatkuu kauden yhdeksännellä osakilpailulla Saksassa 16.-19. elokuuta.

Epäviralliset lopputulokset EK 23/23 jälkeen, yleiskilpailu
1. Ott Tänak (EST) 2.35.18,1
2. Mads Östberg (NOR) + 32,7
3. Jari-Matti Latvala (FIN) + 35,5
4. Hayden Paddon (NZL) + 1.35,6
5. Sébastien Ogier (FRA) + 2.15,0
6. Teemu Suninen (FIN) + 2.19,2

Epäviralliset lopputulokset EK 23/23 jälkeen, WRC2-luokka
1. Eerik Pietarinen (FIN) 2.45.18,4
2. Jari Huttunen (FIN) + 1.06,8
3. Gus Greensmith (GBR) + 2.34,9
4. Kalle Rovanperä (FIN) + 2.36,8
5. Pierre-Louis Loubet (FRA) + 4.05,0

Epäviralliset lopputulokset EK 23/23 jälkeen, WRC3-luokka
1. Ken Torn (EST) 3.03.07,2
2. Emil Bergkvist (SWE) + 9,9
3. Jean-Baptiste Franceschi (FRA) + 1.46,2
4. Julius Tannert (GER) + 4.08,1
5. Callum Devine (IRL) + 6.06,9

TULOKSET
KOMMENTIT

Teksti: Neste Ralli Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli