Ralli 26.07.2016

Nordgren valmiina uransa toistaiseksi isoimpaan ralliin

Juuso Nordgren seuraa Tulevaisuuden Tähti-kuljettajana Teemu Sunisen jalanjälkiä. Kuva Taneli Niinimäki Photography.

Kesäkuun alussa rallin Tulevaisuuden tähdeksi 2016 valitun Juuso Nordgrenin starttaa torstaina uransa ensimmäiseen MM-ralliin kotiyleisönsä edessä. Valmistautumisessa on ollut omat haasteensa, mutta nyt kaikki on valmista ja taistelu WRC3-luokan voitosta voi alkaa.

SM-sarjassa Nordgren ajaa Peugeotilla, mutta Jyväskylän MM-ralliin alle vaihtuu toinen ranskalainen, Citroën DS3 R3T. Ensimmäisen kosketuksen autoon nuorukainen sai alkukeväästä Keravan Defa-rallissa ja seuraava kohtaaminen oli kaksi viikkoa sitten Autoglym-rallissa Kangasalla. Aivan kädenkäänteessä hyppy ranskalaisten välillä ei kuitenkaan onnistu, koska ne kuuluvat eri luokkiin. Peugeot 208 edustaa R2-luokkaa ja Citroën DS3 T Suomessa harvemmin nähtyä luokkaa R3. Merkittävimmän eron tuo Citroënin vauhtia avittava turboahdin.

– Molemmat ovat etuvetoisia, mutta turbo ja läppävaihteet ovat ne merkittävimmät erot. Lisäksi Citroënissa vaihteita on kuusi, joka yksi enemmän kuin Peugeotissa. Turbon avulla tehoja löytyy 240 hevosvoimaa, joka on 50 enemmän kuin Peugeotissa. Lisäksi vääntöä on 400 Newtonia, joka on tuplaten se, mitä meillä vapaasti hengittävällä moottorilla varustetussa R2-luokan autossa on tarjolla, Nordgren luettelee.

Citroën painaa enemmän kuin Peugeot, mutta vastaavasti siinä on tehokkaammat jarrut. Huima vääntömomentti tuo myös ajamiseen uutta opettelua.

– Hitaammat mutkat pitäisi mennä isommalla vaihteella ja väännön avulla. Niissä paikoissa meille tulee vielä vähän liikaa takkiin, Nordgren kertoo.

Testikisaksi suunniteltu Autoglym-ralli jäi Nordgrenilta valitettavasti vain neljän EK:n mittaiseksi, mutta kaikki kilometrit otettiin opettelumielessä vastaan.

– Saimme jälleen paljon tietoa autosta, ja Citroën kävi joka kilometriltä tutummaksi. Valmistavissa testeissä uskon, että voimme paneutua enemmän säätöpuoleen, Nordgren pohtii.

Taustalla suomalainen huipputiimi

Nordgrenille kaluston ja täyden kansainvälisesti tunnetun tiimin tuen Jyväskylään tarjoaa kotimainen autourheilun huipputason palveluntuottaja Printsport, joka pitää päämajaansa Lievestuoreella. Norjalaisen Ole Cristian Veibyn kanssa tiimi on tänä vuonna ajanut Citroënilla kolme MM-rallia WRC3-luokassa. Viime vuonna Eero Räikkösen pyörittämä tiimi nähtiin kuudessa MM-rallissa. Lisäksi Printsportin kalustoa oli viime vuonna lähtöviivalla peräti 28 rallissa 12 eri maassa.

– Tosi tyytyväinen olen tiimin toimintaan ja auto pelaa hienosti. Tiimin laaja kansainvälinen kokemus ja Printsportin omistajan Eero Räikkösen vahva oma kilpailutausta näkyy positiivisena kaikessa tekemisessä, Nordgren sanoo.

Veibysta vauhtimittari

Kangasalla Nordgrenin huomion keskipisteessä oli Ole Christian Veiby, jonka nimi on tällä kaudella noussut kotimaista rallin SM-sarjaa seuraavien tietoisuuteen. Kahden osakilpailuvoiton jälkeen norjalainen on ison luokan SM-pisteissä toisena Juha Salon jälkeen. Jyskälään Veiby lähtee kisaamaan WRC3-luokan MM-pisteistä. Luokka on sama, johon myös Nordgren osallistuu.

– Uskoisin, että ”OC” on kovimpia kilpakumppaneita Jyväskylässä, sillä hän on ajanut tällä kaudella SM-sarjaa nelivetoisella sekä junnujen MM-sarjassa kärkivauhtia. Toki myös italialainen Simone Tempestini menee varmasti kovaa, mutta luulen että kovin vääntö tulee ”OC:n” kanssa. Näitä kahta me pyrimme parhaamme mukaan haastamaan ja totta kai myös olemaan nopeampia.

Nordgrenin tavoitteet ovat täysin realistisia, sillä kellohan ei tunnetusti valehtele.

– Niillä muutamilla pätkillä, jotka pääsimme Autoglym-rallissa ajamaan, olimme esimerkiksi kakkospätkällä Veibyä 1,5 sekuntia nopeampia. Kun olemme saaneet testit alle, ei minua huoleta yhtään ja olemme valmiit ajamaan ihan tosissaan kilpaa, Nordgren sanoo päättäväisenä.

Juuso Nordgren

Syntymäaika: 19.11.1996
Kotipaikka: Karkkila
Kartanlukija: Mikael Korhonen
Meriitit: Rallin junioreiden SM-kultaa 2015. Tällä kaudella rallin SM3-luokkaa Peugeot 208 R2:lla.

 

http://www.jnracing.fi/

https://www.facebook.com/juusonordgrenracing

https://twitter.com/JuusoNordgrenhttps://www.instagram.com/juusonordgrenracing/
Teksti: Joni Vainio

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli