Ralli 04.10.2017

Noora Saarinen päätyi kilparadoille puolivahingossa

Ralli vei Noora Saarisen mukanaan niin tiiviisti, että naisella on takanaan jo useita vuosia moottoriurheilun parissa. Kuva: Noora Saarisen Tiedotus

Noora Saarisen tarina on poikkeuksellinen juuriltaan, mutta johtanut monenmoisiin rallikokemuksiin. Lue hänen esimerkillinen tarinansa siitä, miten tulla mukaan lajiin, vaikka kilpa-auto ei olisikaan kotitallissa valmiina.

Kuka olet ja mistä tulet?
Olen 34-vuotias autoalan yrittäjä Orimattilasta. Olen kotoisin Hämeenlinnasta ja edustankin Hämeenlinnan naapurikunnan seuraa Tervakosken Urheiluautoilijoita. Vuonna 2017 toimin myös seuramme hallituksessa.

Miten lähdit mukaan autourheiluun? 
Perinteisesti autourheilussa mukana olevilla naisilla on joku perheenjäsen, joka myös harrastaa lajia ja sitä kautta sitten päätyy mukaan kilpailemaan tai muuhun toimintaan. Minulla tällaista taustaa ei ole. Olin kiinnostunut kyllä jo vanhoista Toyota-autoista, kun päädyin vahingossa rallin erikoiskokeelle ja näin ohiajavat Starletit ja GT Corollat, silloin syttyi ensimmäisen kerran varsinainen kipinä ralliin. Kävin omilla siviiliautoilla ajelemassa Suomen eri moottoriradoilla, kunnes tyttöporukalla päätimme lähteä ajamaan Endurancea, eli radalle oikealla kilpa-autolla. Suoritin myös rallitutkinnon ja ostin kilpailijalisenssin. Sen jälkeen pistin sanan kiertämään, että olin kiinnostunut lähtemään kartanlukijaksi ja niin sitä vaan eräänä päivänä tilaisuus tähänkin aukesi ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Noora Saarinen on kisannut myös jokkiksessa. Kuva: Noora Saarisen Tiedotus

Nykyinen roolisi autourheilussa?
Eniten minulta löytyy kokemusta rallista kartanlukijana, olin myös AKK:n rallivalmennusryhmässä kartturivalmennettavana vuonna 2016. Olen ajanut myös itse rallisprinttiä ja rallia, jokkis on tuttu laji ratin takaa ja enduranceakin on siis tullut kokeiltua, se oli se ensimmäinen laji, jossa kilpailin vuonna 2003. Huoltohommissa ja tienpenkalla katsojana vietän vähintään yhtä paljon aikaa kuin kilpa-auton kyydissä. Työssäni touhuan myös päivittäin kilpa-autojen kanssa.

Terveisesi niille, jotka harkitsevat moottoriurheilun pariin siirtymistä?
Rohkaisen kaikkia autourheilusta kiinnostuneita naisia olemaan yhteydessä johonkin autourheiluseuraan tai tuttavaan, joka lajia harrastaa tai vaikka meihin, naistyöryhmäläisiin, niin neuvomme lajin aloituksessa. Autourheilun harrastaminen ei aina vaadi omaa autoa tai edes suuria rahasummia, lajeja ja harrastusmuotoja on niin monia ja toimia voi kilpailijana, huoltojoukoissa sekä järjestelypuolella.

Teksti: Naiset Autourheilussa

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli