Ralli 13.03.2016

Niko Mäkinen ajoi viidenneksi Tahko SM-Rallissa

Niko Mäkinen sijoittui Tahko-Rallissa lopulta viidenneksi. Kuva: Toni Ollikainen

Suomenmestaruuspisteistä taisteltiin talven viimeisen kerran Nilsiän ympäristössä. Kilpailu starttasi perjantaina kahdella erikoiskokeella, ensimmäinen oli perinteinen metsätaival ja toinen yleisölle suunnattu jääpikataival aivan Tahkovuoren kupeessa. Iltavalaistuksessa ja hiihtokeskuksen välittömässä läheisyydessä ajettu erikoiskoe tarjosi upean tunnelman runsaslukuiselle yleisölle.

Mäkinen ja kartanlukija Tuukka Shemeikka lähtivät ralliin luottavaisin mielin, Ford Fiesta R2:sta oltiin testattu ja vertailtu erilaisten renkaiden ominaisuuksia. Avauserikoiskoe meni parilta kuitenkin tunnustellessa, eikä aika tyydyttänyt kumpaakaan sillä eroa kärkeen tuli yli puoli minuuttia.

Toinen rykäys oli vain reilun kahden kilometrin mittainen, eikä siellä suuria eroja aikoihin tullut, joten yötauolle Mäkinen vetäytyi SM3-luokassa sijalta kaksitoista.

– Rallin avauspätkällä tuli lunta niin paljon, että välillä piti ajaa ihan sokkona nuotin mukaan, ja jotenkin siitä hommasta puuttui vain se luotto ja päättäväisyys, mitä yleensä on. Ek2 oli taas sellainen yleisöpyöritys mistä en oikein pidä, mutta nekin on ajettava.

Lauantai valkeni pilvisenä, mutta odotettavissa oli päivän mittaan aurinkoa ja plussakeliä. Ajettavana kilpailun toisena päivänä oli viisi erikoiskoetta jotka olivat yhteismitaltaan lähes yhdeksänkymmentä kilometriä. Kolmoselle Mäkinen ajoi seitsemänneksi parhaan ajan, mutta eroa ykköseen tuli silti puoli minuuttia. Sijoitus nousi kuitenkin tässä vaiheessa kahdeksanneksi.

Erikoiskoe neljä oli kilpailun pisin, sillä oli mittaa yli kolmekymmentäkaksi kilometriä, joten se saattaisi muodostua jo ratkaisevaksi koko kisaa ajatellen. Tämän tiedostaen Mäkinen ajoi turhia riskejä vältellen mutta vauhti tuntui koko ajan nousevan vaikka maalissa olikin mieli hieman apeana.

– Vaikeaa on, rytmi ei tunnu löytyvän, kertoi Mäkinen hien virratessa kasvoilla.

Kaksi seuraavaa erikoiskoetta menivät varmasti ojien välissä ajaessa, mutta viimeiselle eli erikoiskokeelle seitsemän pari lähti pahat mielessä. Edellä oleva kilpailijapari oli kolmen sekunnin päässä ja takana huohotettiin niskaan sekunnin päässä.

Kaasu pohjassa ja ajatus kirkkaana Mäkinen ja Shemeikka starttasivat matkaan, ja kilpailukeskuksessa tiimi seurasi jännittyneenä reitiltä saatavia väliaikoja jotka lupasivat hyvää. Eikä varikolla tarvinnut pettyä, sillä Mäkinen takoi tälle pätkälle kovan tuloksen ollen luokan kolmanneksi nopein. Se nosti sijoituksen kahdeksannesta viidenneksi, ja maalissa oli hymyilevä nuorukainen.

– Nyt syötettiin! Pätkä oli aika sohjoinen ja piti tulla todella tarkasti, pari kertaa oli perä vähän irti ja liippejä tuli. Katsottiin edellisen pätkän jälkeen, että ollaan kolmen sekunnin päässä seuraavasta ja perässäkin tullaan lujaa niin päätettiin antaa kaikkemme. Löytyi sieltä se rallin mukava puoli taas, kun homma rullaa niin se homma on oikeesti pirun siistiä ja kivaa, Mäkinen hihkui erikoiskokeen maalissa leveä hymy kasvoillaan.

Lopputuloksissa Mäkinen oli viides, ja SM-sarjan kokonaistilanteessa sijoitus on nyt kolmen ajetun osakilpailun jälkeen kahdeksas. Sarja jatkuu kesäkuussa Sastamalan ja Huittisten ympäristössä.

SM3 kokonaistilanne 3/6

1.Anssi Rytkönen 67,5p
2.Jukka Korhonen 43,0p
3.Pyry Ovaska 40,0p

8.Niko Mäkinen 26,0p

Pistetilanne kokonaisuudessaan

Tahko SM-rallin erikoiskoeajat

Rallin SM-sarja

Puistohulmiracing

Facebook

Uusimmat

Lisää aiheesta