Ralli 15.01.2020

Nico Valkonen siirtyy rallin SM3-luokkaan

Nico Valkonen lähtee Kari Kallion kanssa mittaamaan SM3-luokan vauhtia. Kuva: Jani Salonen.

Arctic Lapland Rallyssa nähdään uusi kasvo, kun jyväskyläläinen Nico Valkonen siirtyy rallin SM-sarjaan. Nopeana tiedetty kuljettaja on uuden edessä, sillä arktiseen seikkailuun lähdetään ennestään tuntemattomalla R2-luokan fiestalla SM3-luokassa.

– Nyt on täydellinen seikkailuasetelma. Nykysääntöjen mukaisista renkaista ei ole kokemusta, enkä kyllä tällä autollakaan ole ajanut vielä yhtään, mutta kyllä tässä rallia lähdetään ajamaan. Ei mitään nylkkykaasua, toteaa nuorimies virne suupielessä.

Aivan kokemattomasta kuljettajasta ei Valkosen kohdalla voida puhua. Aktiivinen ura rallipoluilla alkoi jo nuorten cupissa V1600-luokan autolla, jonka jälkeen käsissä on nähty niin F- kuin R-luokiteltuja autoja. Menestystä on tullut yksittäisten luokkavoittojen myötä sekä nuorten cupin mestaruuden arvoisesti. Tältä pohjalta 20-vuotiasta kuljettajaa ei voida jättää pois tunturin tuloslaskelmista, mikäli vain jo hieman vanhemman sukupolven Fiesta saadaan vastaamaan uudempien vauhtiin.

– Ensiarvoisen tärkeitä kilometrejä tiedossa ja niiden lisääntyessä vauhti tulee varmasti nousemaan. Sen taakse en lähde, että kaluston kanssa antaa tasoitusta. Paikataan puutteet hanskalla, toteaa Valkonen.

Asetelma menestykseen lasketaan yksinkertaisen strategian varaan. Maaliin on tultava, sillä pitkä kisa yhdistettynä järkevään ajoon luo mahdollisuuden hyville pisteille. Varmuutta tekemiseen on haettu myös kokeneen kartanlukijan kautta. Valkosen vierelle istahtaa Kari Kallio.

– Sataprosenttinen luotto, eikä tarvitse miettiä yhtään, missä mennään, kun kaksinkertainen mestari on vierellä. Yhdessä on istuttu samassa kopissa F-rallisarjassa sekä yksittäisissä kisoissa, taustoittaa Valkonen miesten historiaa.

Valkosen ja Kallion kisaurakka alkaa perjantaiaamuna, eikä miehistö osallistu perinteiselle Vennivaaran shakedownille. Testikilometrit on hoidettu pois alta aikaisemmin ja viimeistelyt kisaa varten tehdään nuottien tarkistuksessa.

– Laitetaan nuotit viimeisen päälle paperille ja katsotaan, miten saadaan vauhti sovitettua ränneihin tällaisella hifistelyllä.

Nico Valkonen ja Kari Kallio ovat valmiina Arctic Lapland Rallyyn. Kuva: Jani Salonen.

Teksti: Jani Salonen, tiedote.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli