Rallicross 01.10.2018

Niclas Grönholm jälleen semifinaaliin “Viikonloppu oli tyydyttävä”

Rallicrossin MM-sarjan ensimmäinen USA:ssa ajettu osakilpailu keräsi paikanpäälle yli 18 000 katsojaa, jotka pääsivät todistamaan muun muassa Niclas Grönholmin menoa. Suomalainen selvitti tiensä semifinaaleihin jo kymmenettä kertaa peräkkäin tällä kaudella. Kuva: GRX Taneco

Niclas Grönholmin hyvien suoritusten ansiosta GRX Taneco -tallin katkeamaton semifinaaliputki sai jatkoa Teksasin kisassa. Tiimi on yhä tallien MM-pisteissä neljäntenä, ja Niclas Grönholm piti seitsemännen paikkansa kuljettajien MM-pisteissä. Timur Timerzyanov puolestaan on kuljettajien pisteissä sijalla kymmenen.

Uusi kisa, uudet haasteet. Rallicrossin MM-sarjassa kilpailevat kuljettajat suuntasivat USA:n osakilpailuun sekä innokkain että jännittynein tuntein, ja kaksijakoisuus näkyi myös kisan lopputuloksissa. Austinin lyhyt ja kapea rata osoittautui hankalaksi – jopa sarjan kärkinimille. GRX Taneco -tallin molempien Hyundai i20 -kilpureiden kisaviikonloppu alkoi vaisusti, kun tuloksena olivat yhdeksänneksi ja kymmenenneksi nopeimmat ajat. Venäläiskuski Timur Timerzyanov harmitteli jälkeenpäin Q1-karsintalähdössä tekemäänsä päätöstä:

– Jätin jokeri-kierrokseni ihan loppuun, ja se ei ollut paras mahdollinen strategia tässä lähdössä, Timerzyanov totesi.

Niclas Grönholm vei pidemmän korren Q2:ssa kellottaen kuudenneksi nopeimman ajan, kun taas Timur juuttui ruuhkaan ja oli lopulta yhdestoista.

– On vaikea päästä sinuiksi tämän radan kanssa. Ohi päästäkseen on ajettava lähellä edellä olevaa autoa ja kytättävä niitä muutamaa rataosuutta, jotka eivät ole liian kapeita ohittamiseen. Mutta ajaminen tuntui hyvältä, ja olemme hyvissä asemissa kisaviikonlopun loppuosaa ajatellen, Grönholm sanoi.

Toinen kisapäivä valkeni uuden haasteen saattelemana: rata oli yöllisen sateen jäljiltä märkä ja liukas. Siitä huolimatta, Grönholm kellotti lämmittelyssä toiseksi nopeimman ajan ja oli Q3-karsintaerässä loistavan ajon jälkeen kahdeksas. Suomalaisen sijoitus yhteistuloksissa oli seitsemäs, joten viimeisessä karsintaerässä hänen ei tarvinnut muuta kuin varmistella. Grönholmin kymmenes sija Q4:ssä riittikin hyvin semifinaalipaikan nappaamiseen.

Aluksi liukas ja sitten nopeasti kuivunut rata teki tepposet Grönholmin tallikaveri Timerzyanoville. Pitovaihtelun vuoksi päivän molemmissa karsintaerissä kolmanneksitoista ajanut venäläinen jäi semifinaalien ulkopuolelle.

– Tämä oli todella vaikea päivä. Olimme Q2:n jälkeen sijalla yksitoista, mutta menetimme sijoituksia sunnuntaina. Valitsimme väärän taktiikan Q3-erään, ja Q4:ssä meillä oli epäonnea. Siksi emme päässeet semifinaaleihin. Mutta jos ajatellaan positiivisesti, niin tämä oli ensimmäinen kisamme tällä hankalaksi osoittautuneella radalla, joten opimme paljon. Kauden toiseksi viimeinen kisa häämöttää jo, joten meidän on nyt keskityttävää siihen, Timerzyanov totesi.

Grönholm starttasi toiseen semifinaalisessioon toisesta rivistä. Nuorukainen sai hyvän lähdön ja raivasi tiensä kolmannelle sijalle. Andreas Bakkerudin painostus kuitenkin puri ja suomalainen putosi viimeisillä kierroksilla neljänneksi. Vaikka finaalipaikka jäikin tällä kertaa haaveeksi, Grönholmille jäi kuitenkin hyvät fiilikset rallicrossin MM-sarjan ensimmäisestä USA:n osakilpailusta.

– Viikonloppu oli tyydyttävä. Karsinnat sujuivat vaihtelevasti, joten lähtöpaikkamme semifinaalissa ei ollut paras mahdollinen. Saimme kaikesta huolimatta hyvän startin ja pystyimme haastamaan muita. Tällä kertaa ei vain onnistunut,  Grönholm totesi.

– Tämä oli vaikea osakilpailu ja hyvin tasainen. Ohittaminen oli kuitenkin lähes mahdotonta, joten en saanut mahdollisuutta kuitata sijoitustani takaisin. Mutta se kuuluu lajin luonteeseen, ja olen jo suunnannut katseeni kahden viikon päästä ajettavaan Saksan osakilpailuun. Rata sopii autollemme täydellisesti, ja kun meillä on plakkarissa jo kaksi hyvää tulosta, niin toivon että pääsemme tällä kertaa palkintopallille saakka, Grönholm päätti.

– Vaikka tämä kauden kymmenes osakilpailu sujuikin vähän vaisummin, niin olemme kuitenkin edistyneet kokonaisuudessaan hyvin, tallipäällikkö Jussi Pinomäki ilmoitti.

– Olen ylpeä Niclaksesta, jonka ajotapa on kypsynyt. Kaveri myös pystyi pitämään yllä hyvän paineen läpi koko viikonlopun. Olemme saavuttamassa tavoitettamme ja pysymme kärkiautojen tahdissa. Se on ansaittu palkinto kovasta työstämme. Timurin viikonloppu oli vähän karikkoisempi. Q3:ssa auto ei ollut aivan täydessä iskussa, ja Q4:ssä onni ei suosinut. Kaudesta on jäljellä vielä kaksi osakilpailua, ja keskitymmekin jo seuraavaan, Saksassa ajettavaan kisaan. Estering on yleensä melko hankala rata, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Toivottavasti tiimimme saavuttaa hyviä tuloksia, Pinomäki totesi.

Saksan osakilpailu ajetaan vajaan kahden viikon kuluttua, eli 13.-14.10. Esteringin radalla.

Rallicrossin MM-sarja – USA – kauden 10. osakilpailu
1. Johan Kristoffersson 3:31.118
2. Petter Solberg +0.600
3. Andreas Bakkerud +1.695
4. Sébastien Loeb +2.323
5. Mattias Ekström +8.069
6. Timmy Hansen +9.836

Kuljettajien MM-pisteet – Rallicrossin MM-sarja 2018(10/12)
1. Johan Kristoffersson – 281 pistettä
2. Mattias Ekström – 203 pistettä
3. Petter Solberg – 202 pistettä
4. Andreas Bakkerud – 200 pistettä
5. Sébastien Loeb – 195 pistettä
6. Timmy Hansen – 179 pistettä
7. Niclas Grönholm – 124 pistettä
8. Kevin Hansen – 113 pistettä
9. Janis Baumanis – 79 pistettä
10. Timur Timerzyanov 77 pistettä

Tallien MM-pisteet – Rallicrossin MM-sarja 2018(10/12)
1. PSRX Volkswagen Sweden – 483 pistettä
2. EKS Audi Sport – 403 pistettä
3. Team Peugeot Total – 374 pistettä
4. GRX TANECO Team – 201 pistettä
5. GC Kompetition 130 pistettä
6. Olsbergs MSE 50 pistettä

Teksti: GRX Taneco Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross