Ralli 20.05.2018

Neuville Portugalin MM-rallin johdossa – suomalaiset vaanivat iskuasemissa

Neljäntenä ajava Teemu Suninen pöllytti Portugalin tomuja hurjassa vauhdissa lauantaina. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Thierry Neuville pitää Portugalin MM-rallin johtoa käsissään ennen sunnuntain viimeistä kilpailupäivää. Suomen Teemu Suninen ja Esapekka Lappi taistelevat vielä palkintokorokesijoituksesta.

Teemu Suninen lähtee sunnuntain viidelle erikoiskokeelle ainoastaan 4,7 sekuntia kolmantena olevan Daniel Sordon perässä. Maanmiehensä Lapin Suninen onnistui pitämään takanaan, ja jopa kasvattamaan aavistuksen eroa. Lapin ja Sunisen ero on tällä hetkellä 11,1 sekuntia.

– Tultiin täysillä. Tällaista se on, kun ajetaan rallia äärirajoilla. Ei siellä ollut tänään montaa paikkaa, joissa olisin voinut ajaa paremmin. Kovilla renkailla oli mutaisissa (EK14) olosuhteissa todella haastavaa ajaa, mutta onneksi keskiosa erikoiskokeesta oli sentään kuivempi, tuumaili hurjassa vauhdissa oleva Suninen.

Toyota Gazoo Racing -tiimin Esapekka Lappi otti riskejä ja taisteli itsensä viidenneksi. Miehellä jäi vielä nälkää nousta tuloslistassa sunnuntaina entistäkin korkeammalle.

– On ollut ihan hyvä päivä. Auto on tuntunut hyvältä ja olen ajanut äärirajoilla. En usko, että olen ikinä yrittänyt niin kovaa koko päivän, varsinkin tänään iltapäivällä. Annoin kaikkeni ja se tuntui todella hyvältä. Edessä olevat kaverit ovat tehneet todella hyvää työtä, ja on ollut vaikeaa saada heitä yhtään kiinni. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen omaan ajooni ja siihen, että pystyin ajamaan äärirajoilla niin pitkään. Otimme iltapäivällä riskin rengasvalintamme kanssa eikä se onnistunut, mutta emme onneksi hävinneet kilpailijoillemme. Ero on melko iso viimeiseen päivään lähdettäessä mutta aion pitää painetta yllä, lupasi Lappi.

Myös Toyota Gazoo Racingin toinen suomalaiskuljettaja Jari-Matti Latvala pääsi starttaamaan lauantaipäivään perjantain ulosajostaan huolimatta. Latvala voitti heti ensimmäisen erikoiskokeen ja piti hyvää vauhtia yllä koko loppupäivän.

– Olen todella tyytyväinen tähän päivään. Voitimme kaksi erikoiskoetta, joten tiedämme, että vauhtia löytyy. Minulla on vielä varaa kiristääkin. Iltapäivällä kovemmissa paikoissa otin hieman varovaisemmin, koska oli tärkeää saada puhdas ajo tänään. Auto on nopea ja olen alkanut löytää oman vauhtini ja itsevarmuuteni. Kaikki elementit ovat kasassa, meidän täytyy vain viedä tämä loppuun. Yritän huomenna jatkaa samaan malliin. Haluan olla kilpailukykyinen ja saada toisen puhtaan ajopäivän. Toki yritän hyökätä ja saada joitakin pisteitä. Ideana olisi kerätä itsevarmuutta Sardiniaa varten, mietti 29. sijalla sunnuntaihin lähtevä Latvala.

Suomen Juuso Nordgren on 13:s lauantain jälkeen. Jari Huttunen on 27:s ja Max Vatanen 30:s.

Päivän hurjimmasta ulosajosta vastasi Kris Meeke, joka ajoi hurjan näköisesti päin puita 12:sta erikoiskokeella. Meeke ja kartturinsa selvisivät kuitenkin rytäkästä ehjin nahoin.

Tulokset lauantain jälkeen:
1 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 3h16m30.0s
2 Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +39.8s
3 Dani Sordo/Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +57.2s
4 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +1m01.9s
5 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +1m13.0s
6 Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroen C3 WRC) +3m14.1s
7 Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +4m53.1s
8 Pontus Tidemand/Jonas Andersson (Skoda Fabia R5) +12m52.7s
9 Lukasz Pieniazek/Przemyslaw Mazur (Skoda Fabia R5) +14m12.1s
10 Stephane Lefebvre/Gabin Moreau (Citroen C3 R5) +15m00.4s

Kooste lauantailta EK12-15:

Teksti: Moottoriurheilu.tv / Toyota Gazoo Racing

Toyotalle pettymys – suomalaiset hyvissä asetelmissa

Nordgrenilla haastava alku Portugalin MM-rallissa

Tänak nopein Portugalin avauspäivänä – Teemu Suninen toisena

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli