Ralli 11.02.2017

Neste Rallin reittitiimi tarinoi: reitinjulkaisu lähenee

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2017 -WRC Sweden (SWE) - WRC 09/02/2017 to 12/02/2017 - PHOTO : @World

Rallin MM-sarjan elää nyt uudella sykkeellä. Tuskin on tällä vuosituhannella yksikään kauden avaus herättänyt näin paljon mielenkiintoa. Tommi ”Midas” Mäkinen teki Toyotan tallipäällikkönä tempun, josta suomalaiset eivät uskaltaneet edes uneksia. Ralli on kaivannut juuri tällaista sinivalkoista kansainvälistä menestystä ja leveitä vastuuhartioita.

Nyt meillä on MM-sarjassa lähes omalta tuntuva tiimi jossa kiitää hurja nippu taitavia ja menestysvalmiita suomalaiskuljettajia: Latvala, Hänninen ja Lappi. Lisäksi huikean lahjakas Teemu Suninen, Tulevaisuuden Tähti vuosimallia 2014, haastaa maailmanhuiput sekä kuninkuusluokka WRC:ssa että WRC2:n puolella. Taistelu maailmanmestaruuksista on alkanut ja se on kutkuttavan mielenkiintoista paitsi jokaiselle motorsportin ystävälle, myös ylipäänsä suomenlippua heiluttavalle urheilufanille.

Neste Rallin reittitiimi on mielenkiinnolla ja varsin aktiivisesti seurannut uusia WRC-autoja, näitä nykyajan B-ryhmäläisiksikin kutsuttuja aerodynamiikan ihmeitä. Autojen kaarrenopeus on toki näyttävä mm. massiivisesta takasiivestä johtuen. Lento-ominaisuudet näyttäisivät olevan vielä hioutumassa ja autoille onkin tyypillistä nousta ilmaan hieman keula ylhäällä, mikäli ohjausta ei sidota ennen isompaa hyppyriä. Pikataipaleilla kaarteita on toki enemmän joten kompromissiin ei ole ollut kiirettä. Kauden edetessä myös hyppyjen määrä rallien erilaisista luonteista johtuen lisääntyy. Meillä Suomen MM-rallissa hypyt ovat tunnetusti olleet luonteikkaassa, jopa ratkaisevassa asemassa.

WRC-autojen vauhdin kehittyessä keskustelua on luonnollisesti käyty myös autojen kohonneista keskinopeuksista. Neste Rallin ykkösprioriteetti on aina ollut turvallisuus ja maailman parhaiten järjestetyn rallin titteliä edelleen kantavan kilpailun organisaatio panostaa huippuammattilaisten voimin sekä kilpailijoiden että katsojien turvallisuuteen. Suomen MM-rallin maine vauhdikkaiden sorateiden yleisöä hurmaavana kilpailuna tulee säilymään vaikka turvallisuustekijöitä edelleen lisättäisiin kaikkien osallistujien parhaaksi. Emme tule tukkimaan teitä shikaaneilla emmekä toki vie kilpailua kaikista hitaimmille pikkuteille, vaan haluamme että yleisö pääsee näkemään mahdollisimman paljon ja nauttimaan näkemästään – kuitenkin mahdollisimman turvallisesti.

Eräs nopeutta hieman alentava kokeilu oli 2016 betonikuutioista valmistetut oikaisuesteet. Saimme niistä viime vuonna (ehkä hieman yllättäenkin) ihan mukavaa palautetta. Tavoitteena oli myös saada autot sisäkurvien ojista takaisin teille ja siinä kokeilussa onnistuimmekin kohtuullisen hyvin. Tänä vuonna jatkamme, ja mahdollisesti jopa hieman laajennamme kokeilua.

Tulevana kesänä Neste Rallin oheisluokkana jatkaa edelleen perinteikäs ja suosittu Vetomies-ralli. MM-rallin reitti sanelee aikataulun joten Vetomiehille luvassa onkin poikkeuksellisen tiivis ja tykki paketti: perjantaina nuotitetaan ja alkuillasta startataan kaupunkierikoiskokeella. Lauantaina vedetään viisi huikeaa pätkää ja juhlitaan podiumseremoniat Jyväskylän Paviljongilla. Huoltoparkki Vetomiehillä on tänä vuonna vahvasti sijoittumassa Hippokselle.

Myös tämänvuotinen Tulevaisuuden Tähti –kilpailu on käynnistynyt Ralli SM –sarjan avauksen myötä, ja mielenkiinnolla seuraamme miten voittokamppailu täydestä osallistumispaketista Neste Ralliin edistyy. Uusi Tulevaisuuden Tähti julkistetaan noin kesäkuun puolenvälin paikkeilla, ja nuoren kuljettajatalentin jännittävä valmistautuminen palkintoralliinsa alkaa.

Neste Rallin virallisen kilpailureitin tulemme julkaisemaan maaliskuussa. Tämän verran voimme jo salaisuuden verhoa raottaa: torstaina koneet käynnistyvät kaupunkierikoiskokeella ja perjantaina ajetaan tuplattavat erikoiskokeet todella nopeilla toistoilla. Lauantaina Vetomiehet täyttävät hienosti väliajat, joten näkemistä ja kokemista riittää kaikille tehokkaasti. Nyt helmikuun puolessavälissä ratamestarit kirmaavat tiesopimusten teossa ja muutenkin, paitsi reittitiimin myös kokonaispaketin osalta, kaikki näyttää varsin hyvältä.

Neste Ralli -tiimistä tarinoi reitistä vastaava apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

Kuva: McKlein

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli