Ralli 20.02.2019

Neste Rallin reitti julki – Perinteitä ja Rovanperän dramaattinen muisto

Viime vuonna rallikansan hullaannuttanut Ruuhimäen megahyppy on mukana myös tämän vuoden Neste Rallissa. Kuva: Toni Ollikainen /AKK.

Neste Rallin 2019 reitti kunnioittaa perinteitä Korpilahdella, Jämsässä ja Laukaassa Kalle Rovanperän dramaattinen muisto: ”Ei ole ikinä ollut niin paljon kannustusta”.

Tänä vuonna 1.-4. elokuuta ajettavan Suomen MM-rallin eli Neste Rallin reitti pohjautuu viimevuotiseen mestarireseptiin. Uudet mausteet, kuten Leustun paluu, luovat kilpailusta jälleen huippujännittävän yhteensä 23 vuoristoratamaisen erikoiskokeen voimin Keski-Suomen sorateillä.

Suomen MM-ralli käynnistyy tuttuun tapaan Harjun erikoiskokeella Jyväskylän ydinkeskustassa torstai-iltana 1.8. Vuonna 2014 kuudentoista vuoden tauon jälkeen paluun tehnyt Harju on vakiinnuttanut paikkansa rallikansan sydämissä.

– Harju on edelleen todella suosittu. Kyseessähän on täysipainoinen erikoiskoe, missä mennään niin soralla kuin asfaltilla suomalaiseen tapaan puiden välissä. Harjulla on tarjottavaa niin kuskeille, katsojille kuin kumppaneille, kehuu Neste Rallin apulaiskilpailunjohtaja, reittivastaava Kari Nuutinen.

Harjun jälkeen suunnataan iltahuoltoon Jyväskylän Paviljongille. Huoltoparkin ohella tapahtumavieraat pääsevät nauttimaan tänä vuonna rallista myös Paviljongin Ympyrätorilla, jossa kilpailun käänteitä on mahdollista seurata WRC All Live -lähetysten kautta jättiscreeniltä, ympärille levittäytyvien palveluiden täydentämänä.

Viime vuonna loppuunmyyty Oittila aloittaa perjantain perinnepätkät

Perjantaina erikoiskokeiden nimet ovat säilyneet samoina viime vuodesta, mutta kuljettajia ei päästetä täysin tuudittautumaan vanhaan kaavaan.

Aamun avaa Oittila, joka ajettiin vuonna 2018 iltapäivähuollon jälkeen, hurjan kansansuosion vauhdittamana.

– Viime vuonna Oittila oli käytännössä loppuunmyyty. Sinne jouduttiin sulkemaan lähestymistiet ja kilpailijoiden oli vaikea päästä erikoiskokeelle. Päädyttiin siirtämään erikoiskoe tänä vuonna heti aamuun, jolloin liikenteen sujuvuus pystytään turvaamaan, Nuutinen taustoittaa.

Oittilan jälkeen perjantaina vuorossa ovat viime vuodelta tutut Moksi, Urria, Ässämäki ja Äänekoski.

Lauantai läikkyy legendaarisuutta – Kakaristo kerää kansan kokoon

Kolmas ajopäivä alkaa Pihlajakosken postikorttimaisemissa. Tälle vuodelle Pihlajakoski on saanut täysin uuden alkuosuuden.

– Pihlajakoski on entistäkin herkullisempi pätkä. Siinä on heti alussa noin 10 kilometriä uutta tietä, jota ei ole Suomen MM-rallissa koskaan aiemmin käytetty, Nuutinen hehkuttaa.

Pihlajakoskelta siirrytään kohti perinteistä Päijälää, jossa elettiin viime vuonna rinnasta repiviä hetkiä, kun WRC2-luokka johtanut Kalle Rovanperä oli lähellä keskeyttää. Lopulta nuori jyväskyläläinen teki timomäkiset ja ajoi konepelti pystyssä.

– Päijälässä tuli iskari konepellistä läpi ja olihan se harmi. Ei se enää toki mieltä kaiherra, muttei ole rakkaimpia muistojakaan. Oli silti siistiä, kun ajoimme Pihlajakoskelta huoltoon rikkinäisellä autolla. En ole koskaan nähnyt niin paljon ihmisiä hurraamassa ja kannustamassa meitä, Rovanperä muistelee yhtä uransa tunteikkainta hetkeä.

Päijälästä päästään uudistuneen Kakariston kimppuun.

– Kakaristo lähtee nyt Rapsulantieltä. Alku on ajettu viimeksi vuonna 1997, joten se on nykykuljettajille tuntematonta, Nuutinen paljastaa.

Rapsulantiellä on nähty ratkaisuja jopa mahdollisesti maailmanmestaruuksienkin kannalta, kun turvallisessa johdossa vuoden 1986 kilpailun sunnuntaipäivänä silloin ajanut Markku Alén kaatoi Lanciansa ulosajossa kyseisellä tieosuudella ja menetti johtopaikkansa sekä kallisarvoisia MM-pisteitä.

Kakariston jälkeen lauantain ohjelmistossa nähdään kysytty ja haluttu paluu, kun vuorossa on Leustun erikoiskoe.

– Leustussa on paljon risteyksiä, joihin yleisö pääsee helposti. Leustu on upeaa tiestöä paitsi urheilullisesti, myös katsojakokemuksen puolesta, Nuutinen kertoo.

Megahyppy kruunaa sunnuntain finaalinäytöksen

Neste Ralli päättyy sunnuntaina kahteen kertaan ajettaviin Laukaan ja Ruuhimäen erikoiskokeisiin. Ruuhimäessä rallifaneja odottaa jälleen kuuluisa hyppysuora sekä viime vuonna rallimaailman hullaannuttanut megahyppy Laukaa Areenalla. Ruuhimäen jälkimmäinen koitos on myös Power Stage -erikoiskoe, josta viisi parasta kuljettajaa saa lisäpisteitä.

– Ruuhimäestä jäi viime vuonna älyttömän hieno fiilis, kun kaikki onnistui suunnitelmien mukaan. Megahypystä on otettu mallia myös maailmalla, sillä Meksikon MM-rallin järjestäjät halusivat itselleen samantyyppisen hypyn.

– Kiitos myös Laukaan kunnalle hienosta yhteistyöstä, että Ruuhimäkeä on kehitetty eteenpäin. Kuntayhteistyö on Neste Rallin kehityksen tärkeä kivijalka, jonka kautta pääsemme tarjoamaan katsojille entistä parempia kokemuksia – tästä hyvänä esimerkkinä toimii myös Äänekosken kunta, Nuutinen kiittelee.

Neste Rallin lipunmyynti on käynnissä osoitteessa moottoriurheilukauppa.fi. VIP-pakettien myynti käynnistyy 20.2. Neste Rallin verkkosivustolla VIP-osiossa.

Reittimateriaalit:

Reittiaikataulu
Reittikartta
Kohokohdat ja kommentit

Teksti: Neste Ralli -tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli