Ralli 09.08.2019

Neste Ralli 2019 oli entistäkin suurempi ja näyttävämpi

Ruuhimäen Power Stagen maalihyppyrillä nähtiin taas näyttäviä ilmalentoja. Kuva: AKK / Taneli Niinimäki

Viime viikonloppuna Jyväskylän ympäristössä ajettu rallin MM-sarjan Suomen osakilpailu, Neste Ralli, oli kaikin puolin menestys. Suomalaiset kuljettajat ilahduttivat rallikansaa ottamalla yleiskilpailussa kakkos- ja kolmossijan, myös huippulahjakas Kalle Rovanperä voitti luokkansa näytöstyyliin. Myös Flying Finn Future Star -palkinnon avulla kisannut 17-vuotias Sami Pajari voitti MM-debyytissään pari erikoiskoetta ennen ulosajoaan.

Neste Ralli oli entistäkin suositumpi, josta osoituksena heti ensimmäisen kisapäivän ennätysyleisö – lähes 18 000 katsojaa Harjun kaupunkierikoiskokeella. Se on suurin lukema nykymuotoisen reitin aikakaudella. Tarkat, koko nelipäiväistä rallia koskevat yleisöluvut ja taloudellinen tulos saadaan myöhemmin, kun kaikki raportit ovat palautuneet Neste-asemilta, joiden rooli lipunmynnissä on merkittävä.

Paikalle oli saapunut rallijohtajia Chileä, Keniaa ja Japania myöten oppimaan huippuluokan järjestämistä, koska maat ovat pitkästä aikaa mukana MM-sarjassa. Myös kansainvälisen autoliiton FIA:n urheilupuolen pääsihteeri Peter Bayer oli vaikuttunut.

– Neste Ralli oli jotain vieläkin suurempaa ja näyttävämpää kuin olin kuvitellut. Upeita erikoiskokeita ja uskomaton maaliintulo Ruuhimäen Power Stagella. Suomen osakilpailu kuuluu eittämättä maailman tärkeimpien autourheilutapahtumien joukkoon.

Rallin järjestelyt saivat vuolaasti kiitosta myös pääministeriltä ja muilta paikalla olleita tuoreen hallituksen jäseniltä sekä Olympiakomitealta, joka oli paikalla puheenjohtaja Timo Ritakallion ja toimitusjohtaja Mikko Salosen johdolla.

– Hienoa, että poliittiset päättäjät ja komitea olivat tapahtumassa hyvin edustettuina ja siten osoittivat tukensa linjaukselle, jossa suomalainen huippu-urheilu on muutakin kuin olympialajit, iloitsi AKK:n puheenjohtaja Juhani Pakari.

Suosio näkyi myös yritysmyynnissä, sillä Harjun torstain ja perjantain VIP-katsomot olivat loppuunmyydyt jo hyvissä ajoin ennen rallia, mitä ei ole aikaisemmin tapahtunut.

– Teimme hieman muutoksia VIP-strategiaamme ja se tuntui toimivan erinomaisesti, jopa niin, että kapasiteetin ja luvan rajat tulivat vastaan. Uudistimme tarjontaa premium-tuotteella, joka saa varmasti jatkoa. Samoin kuin loppuunmyyty tosifanien Rally Insider by Flying Finn Academy. Ensi kerraksi pitää palvelua kehittää vielä lisää, jottemme joudu myymään ei oota, kertoo rallin promoottori Jani Backman AKK Sports Oy:stä.

Neste Rallin televisiointi leviää yli 150 maahan. Suomessa Yleisradio televisioi tapahtuman monen vuoden tauon jälkeen ja sen 12 live-tuntia vetivät parhaimmillaan lähes 900 000 katsojaa ruutujen ääreen. Uusi Ralliradio Plus, jossa radion verkkosivuilla oli myös runsaasti videomateriaalia, osoittautui heti suosituksi, sillä käynnistyksiä kertyi noin 800 000. Sosiaalisen median kanavissa oltiin myös hyvissä ajoin ennen rallia suurissa kasvuluvuissa, joista saadaan tarkemmat raportit myöhemmin.

– Mediatavoittavuus on ollut aivan toisella tasolla kuin aikaisemmin, vaikka silloinkin ollaan oltu korkealla. Hyvät yhteistyömallit YLE:n ja Mediatalo Keskisuomalaisen kanssa saivat kerralla isot tavoittavuudet, joita muu kanavapaketti kasvusuuntaisesti täydensi. Rallissa oli 500 akkreditoitunutta median edustajaa, joka on myös enemmän kuin ennen, analysoi AKK Sports Oy:n markkinointiviestinnän päällikkö Rita Pasanen.

MM-ralli näytti, että suomalaisella autourheilulla on edelleen voimakas vetovoima ja kansakunnan yhteenkuuluvuuden kannalta merkittävä rooli.

– Olemme pystyneet kasvattamaan koko autourheilun yhteistyökumppanimyyntimme kaksinkertaiseksi vuodesta 2016 lähtien ja tarjontamme monipuolisuus, nykyajan haasteisiin vastaaminen sekä laatu ovat olleet tärkeimmät hyvän myyntituloksen tekijät, arvioi AKK Sports Oy:n kaupallinen johtaja Heli Kemppainen.

Maailman johtava rallitoimittaja Colin Clark kiteytti Neste Rallin yksiselitteisesti:

”Rally Finland itself was once again a massive winner. The best rally in the world by a very long way continues to deliver on just about every level. It sets the standard that every other rally aspire to. Brilliantly organised it goes from strength to strength and stands out as being one of the world’s great sporting events.”

Seuraavan kerran Suomessa nähdään huippuluokan autourheilua 6.-8. syyskuuta, kun Kauhavan Ala-Härmän Power Parkissa ajetaan kerrasta poikki -menetelmällä kartingin MM-titteleistä Flying Finn Race -kilpailussa. Mukana on yli 200 kuljettajaa.

Teksti: Neste Rallin tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli