Rallicross 17.06.2016

Neljätoistavuotias Sami-Matti Trogen starttaa Euroopan rallicrossradoille juhannuksena

Kuvat:Sami-Matti Trogenin tiedotus.

Suomi juhlii keskikesän juhlaa, ja saa samalla uuden edustajan kansainvälisille kentille. Poikkeuksellisen nuorena Fia Rallycross Challenge Europe -sarjaan kilpailulisenssin saanut Sami-Matti Trogen ajaa ensimmäisen osakilpailunsa Unkarissa. 

Rallycross Challenge Europe on ammattimainen rallicross-sarja. Kilpailijoita on ympäri Eurooppaa ja tapahtumissa on kansainvälinen luonne. Kilpailu on kaksipäiväinen, lauantaisin ajetaan vapaat harjoitukset ja ensimmäinen alkuerä, sunnuntaina on vuorossa kolme alkuerää, semifinaalit ja finaali. Sarja on käynnistetty vuonna 2013 ja sarjan promoottorina toimii hollantilainen MindXposure.

Kuvat:Sami-Matti Trogenin tiedotus.

Kuvat:Sami-Matti Trogenin tiedotus.

– Olen odottanut sarjan alkua koko kevään. Onneksi olen päässyt ajamaan jo kolme kilpailua ennen Challengen alkua Viron sarjassa ja yhden crosskartilla Kouvolan SM-osakilpailussa. Uskon, että ajetuista kevään kilpailuista on ollut minulle suuri hyöty Euroopan sarjaan, Trogen kertoo.

Trogenin suunnitelmiin kuuluu ajaa kahta sarjaa lähes täysipainoisesti.

– Ajan tänä kesänä 5-7 osakilpailua Viron sarjassa ja 6 osakilpailua Euroopassa. Näiden lisäksi on tarkoitus ajaa crosskartilla muutama kilpailu, eli kilpailuja kertyy kesän aikana hurja määrä. Käyn myös kiertämässä MM-osakilpailuja katsojana, tutustuen ihmisiin ja kilpailuihin tulevaisuutta ajatellen. Uskon, että kova kilpailumäärä kehittää minua ja antaa rutiinia tulevia koitoksia varten. Tähän perustuu myös hyvän ystäväni, kuusinkertaisen rallicrossin Suomen mestarin Joni-Pekka Rajalan huikea vauhti, josta yritän ottaa mallia. Harjoittelen myös paljon ajosimulaattorilla tutustuen etukäteen ratoihin, olen huomannut sen kehittävän minua yllättävän paljon. X-RCER-simulaattorilla ajon lisäksi saan tukea Matti Alamäeltä ajamiseen mm. niin, että toimitan hänelle kilpailun jälkeen incar-videon, josta Matti tekee analyysin.

Trogen lähtee sarjaan selkein tavoittein.

– Kun tein sopimuksen Set Promotionin kanssa, asetimme tavoitteeksi tänä vuonna vain harjoittelun, eli tarkoitus on, että pääsen sarjaan kiinni ja ensi vuonna ajan tosissani kilpaa. Viron sarjassa olen ajanut tasokkaita EM-kuljettajia vastaan menestyksekkäästi ja näyttänyt, että vauhtini riittää. Euroopan sarjassa minulla on vastassa kovia ja rutinoituja kuljettajia. Täytin keväällä 14 vuotta ja olen Euroopassa ylivoimaisesti nuorin kuljettaja tällä hetkellä, mutta uskon silti pystyväni hyviin väläytyksiin jo tänä vuonna.

– Viron sarja on kannaltani hieman ongelmallinen, joudun näillä näkymin jättämään sarjan seitsemästä osakilpailusta pari väliin päällekkäisyyksien takia. Johdan nyt junior-luokkaa ja pieni mahdollisuus sarjan mestaruuteen on olemassa, jos onnistun loppukauden kilpailuissa yhtä hyvin kuin tähän mennessä.

Challenge Europe-sarja alkoi huhtikuussa Italiasta, Trogen hyppää mukaan toiseen osakilpailuun joka ajetaan Unkarissa Nyiradin radalla.

– Rata on aivan mahtava ja sitä on kehuttu jopa Euroopan parhaaksi radaksi kuljettajien keskuudessa. Olen tutustunut rataan eri videoiden kautta. Lähdemme Unkariin kolme päivää ennen kilpailuja, testaamme autoa ensin Itävallassa ja sitten siirrymme kilpailupaikalle. Uskon, että kilpailu ammattimaisen tallin kanssa on minulle positiivinen kokemus. Olen testannut tallin Renaultia Italiassa ja Portugalissa aikaisemmin. Autosta ja tallin huoltomiehistä jäi todella hyvä kuva ja odotan, että kilpailuista tulee minulle huikea kokemus.

Perhe tukee nuorukaista unelmien toteuttamisessa.

– Meidän yhteinen unelma, kohti rallicrossin huippua on jo hyvässä käynnissä. Olen pojastani erittäin ylpeä, Sampan kanssa on ilo tehdä ja toimia. Kovasti raskaaksi tämä toisinaan käy, kun pitäisi hoitaa omaa yritystä ja Sami-Matin asioita monien kisareissujen lomassa. Rakkaus poikaan ja lajiin antaa kuitenkin voimia, joten vauhti ei hyydy. Olemme tietoisesti rakentaneet hyvää verkostoa Sami-Matin ympärille ja haluankin tässä samalla kiittää kaikkia, jotka ovat mukana viemässä Sami-Mattia kohti huippua, perheen isä Mika Trogen kertoo.

Trogen ajaa Set Promotion tallin Renaultilla Super1600-luokassa. Talli on turkulaisten Jussi ja Kalle Pinomäen luotsaama Super1600-luokkaan keskittyvä Euroopan radoilla menestynyt ammattilaistalli. Heidän ideologiaan kuuluu nuorten ja uusien kuljettajien vieminen rallicrossin huipulle. Tallin kasvatteja ovat mm. maineikkaat Andreas Bakkerud, Timur Timerzyanov, Joni Wiman, Reinis Nitiss, Janis Baumans. Autona Trogenilla on n. 250-hevosvoimainen etuvetoinen Renault Twingo. Auto on varustettu 6-vaihteisella sequential-vaihteistolla. Alustaa hoitaa Reiger iskunvaimennus. Auto on erittäin kevyt lasikuituosien ansiosta ja antaa aikamoisen kyydin loistavien äänien kera.

Sami-Matti Trogen kiinnostaa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta päätä ei huimaa.

– Suuri määrä kannattajia antaa minulle voimaa tuleviin koitoksiin. Unelmani on näyttää heille kaikille jonain päivänä suurilla kentillä, että kannatus ei ole ollut turhaa. Suuri kiitos myös yhteistyökumppaneille, ilman heitä en pääsisi Eurooppaan, Sami-Matti Trogen päättää.

Rallycross Challenge Europe:
http://www.rcchallenge.eu/

Sami-Matti Trogenin kotisivut:
http://www.samimattitrogen.com/

Teksti: Sami-Matti Trogenin tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta