Rallicross 15.10.2018

Neljänneksi Saksassa yltänyt Niclas Grönholm: “Toivoin vieläkin parempaa”

Niclas Grönholm saavutti Saksassa kauden neljännen finaalipaikkansa. Kuva: GRX Taneco

Niclas Grönholm ajoi vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen neljänneksi rallicrossin MM-sarjan Saksan osakilpailussa. Tämä oli yhteensä kauden neljäs finaalipaikka GRX TANECO -tiimille, joka myös piti neljännen sijansa tallien MM-pisteissä. Kuljettajien MM-pisteissä Niclas Grönholm on edelleen sijalla seitsemän ja Timur Timerzyanov puolestaan sijalla kymmenen. Saksan osakilpailussa tehtiin uusi yleisöennätys, kun kisaa seurasi paikan päällä yli 22 000 katsojaa.

Rallicrossin MM-sarjan 11. osakilpailu oli maineensa mukainen. Esteringin radalla nähtiin jälleen kerran mahtava show – nyt vielä oikukkaan sään ryydittämänä. Sanotaan, että Buxtehudessa voi tapahtua mitä tahansa, ja niin myös kävi. Radan ensimmäinen mutka on yksi koko MM-sarjan ahtaimmista, joten hyvä ja puhdas lähtö on kaiken A ja O. Ja se oli vasta alkua. Ykkösmutkan jälkeen ohituspaikat ovat todella harvassa, joten sijoituksista käydään kovaa vääntöä.

Niclas Grönholm aloitti viikonlopun urakkansa niin kuin oli aikonutkin ollen Q1-karsintaerän viides. Hän jatkoi vahvoja otteitaan Q2:n seitsemänneksi nopeimmalla ajalla. Timur Timerzyanovin viikonloppu puolestaan alkoi hieman heikommin, ja hänen tuloksensa Q1:ssä oli viidestoista sija. Toiseen karsintaerään mies starttasi hyvin, mutta virhe jokeri-kierroksella päätti matkanteon.

– Se oli kova pettymys, varsinkin niin hyvän startin jälkeen! Jäin ruuhkaan, joten jokeri oli paras vaihtoehto. Osuin kuitenkin ratavalliin, auto vaurioitui ja se oli siinä tämän päivän osalta, Timerzyanov harmittelee.

Sunnuntai alkoi puhtaalta pöydältä, ja Timerzyanov oli valmis parempiin suorituksiin. Hän voitti Q3-lähtönsä ja oli yhteensä Q3:n kahdenneksitoista nopein. Q4:ssä tekemänsä loistavan ohituksen ansiosta hän sijoittui yhdeksänneksi ja nousi siten karsintaerien yhteistuloksissa sijalta yhdeksäntoista sijalle neljätoista. Timerzyanovin suoritus Q3:ssa kuitenkin hylättiin hänen muutettuaan vahingossa autonsa säätöjä, ja diskaus pudotti miehen koko joukon hännille. Vaikka venäläiskuski siis esittikin Saksassa ajoittain hienoja ajosuorituksia, hän mielellään unohtaisi koko kisaviikonlopun.

– Tämä ei mennyt niin kuin olimme toivoneet, Timerzyanov sanoi.

– Q1:ssä minulle ei riittänyt vauhti, Q2:ssa ajoin ulos ja Q3:ssa minut diskattiin. Meillä oli Cyril Raymondin kanssa pientä vääntöä ensimmäisessä mutkassa, ja siinä kiireessä, kun koitin suoristaa autoa, koskin vahingossa nappiin, jolla muutetaan säätöjä. Se ei ole sallittua. Säännöt ovat sääntöjä. Odotankin nyt vain kauden viimeistä osakilpailua. Valmistaudun parhaani mukaan, jotta saisin hyvän tuloksen Kapkaupungin kisasta.

Grönholmin tasaiset suoritukset toivat hänelle jäljellä olevista karsintaeristä sijoitukset neljä ja kuusi, mikä tarkoitti yhteistulosten kuudetta sijaa sekä kakkosrivin lähtöpaikkaa semifinaaleissa.

– Tähän saakka kaikki on sujunut hyvin. Tällä radalla täytyy tietää, milloin hyökätä ja milloin odottaa sopivaa hetkeä. Meillä ei ole ollut mitään ongelmia tähän mennessä, joten käytän samaa taktiikkaa semifinaalissa, Grönholm totesi.

Semifinaalista muodostukin sitten melkoinen trilleri. Grönholm selvitti ensimmäisen mutkan kärjen mukana, menetti myöhemmin muutaman sijan, mutta pani sitten viimeisellä kierroksella kaiken peliin ja onnistui raivaamaan tiensä kolmanneksi. Mitäköhän itse finaali toisikaan tullessaan?

Ensimmäinen sessio keskeytyi Kevin Hansenin onnettomuuden takia, mutta suomalainen ei antanut sen häiritä vaan nappasi neljännen sijan jo kolmatta kertaa tällä kaudella.

– Tämä oli kaiken kaikkiaan hyvä viikonloppu! Finaalipaikka ja neljäs sija ovat hyviä tuloksia, mutta myönnän, että toivoin vieläkin parempaa. Halusin todella päästä tällä kertaa palkintopallille, mutta se ei onnistunut. Meillä on vielä yksi kisa jäljellä, ja toivokin että pystyn päättämän kauden tyylillä, Grönholm totesi.

– Lopputulos on positiivinen! hehkuttaa puolestaan tallipäällikkö Jussi Pinomäki.

– Olemme tähän mennessä päässeet semifinaaleihin kauden jokaisessa yhdessätoista kisassa, ja voimme myös ylpeillä nyt jo neljällä finaalipaikallamme. Parista virheestä huolimatta Niclas ajoi loistavasti. Hän vain paransi otteitaan viikonlopun mittaan, ja vauhti oli hyvää koko ajan. Timurille Saksan kisa oli vaikea. Hän ei kuitenkaan luovuttanut ja osoitti lupaavaa vauhtia sunnuntain karsinnassa. Tiedän, että Timur pystyy nollaamaan tämän viikonlopun, ja olen varma siitä, että kauden viimeinen osakilpailu on hänen mahdollisuutensa loistaa, Pinomäki päättää.

Rallicrossin MM-sarja – Saksa – kauden 11. osakilpailu
1. Johan Kristoffersson 3:33.568
2. Mattias Ekström +1.849
3. Andreas Bakkerud +3.082
4. Niclas Grönholm +5.030
5. Petter Solberg +2 kierrosta
6. Kevin Hansen +6 kierrosta

Kuljettajien MM-pisteet – Rallicrossin MM-sarja 2018 (11/12)
1. Johan Kristoffersson – 311 pistettä
2. Mattias Ekström – 228 pistettä
3. Andreas Bakkerud – 224 pistettä
4. Petter Solberg – 221 pistettä
5. Sébastien Loeb – 205 pistettä
6. Timmy Hansen – 177 pistettä
7. Niclas Grönholm – 142 pistettä
8. Kevin Hansen – 128 pistettä
9. Janis Baumanis – 88 pistettä
10. Timur Timerzyanov – 77 pistettä

Tallien MM-pisteet – Rallicrossin MM-sarja 2018 (11/12)
1. PSRX Volkswagen Sweden – 532 pistettä
2. EKS Audi Sport – 452 pistettä
3. Team Peugeot Total – 384 pistettä
4. GRX TANECO Team – 222 pistettä
5. GC Kompetition – 134 pistettä
6. Olsbergs MSE – 67 pistettä

Teksti: GRX Taneco Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross