Pienoisautoilu 04.10.2018

Mustasaaressa ajetaan maailmanmestaruuksista lokakuussa

Vaasan kaupungin laitamilla kilpaillaan reilun viikon päästä maailmanmestaruuksista. Kuva: ISRA2018

Pienoisautoilumaailman katseet kohdistuvat lähiviikkoina Vaasan naapuriin Mustasaareen, jossa järjestetään skaala autojen maailmanmestaruuskilpailut 13.-20. lokakuuta. Kahdeksan kilpailupäivän aikana toisistaan ottaa mittaa 150 maailman parasta kuljettajaa neljässä eri MM-luokassa.

Mustasaaressa asuva Tuomo Iso-Aho on tällä hetkellä kiireinen mies. Chicagossa kaksi vuotta sitten alkanut MM-kisaprojekti huipentuu ensi viikolla, ja kaikki tulee saada valmiiksi ennen H-hetkeä. Maailmanmestaruuskilpailut järjestää Autorataharrastajat ry ja operatiivisesta järjestämisestä vastaa pieni mutta varsin asiantunteva tiimi Iso-Ahon johdolla.

– Kaksivuotinen projekti on edennyt hyvin suunnitelmien mukaan aikataulussa. Kilpailuun varta vasten suunniteltu ja rakennettu rata, joka on “koekilpailtu” niin SM- kuin NEZ-kilpailuissa, on tähän saakka sijainnut Vaasassa seurakunnan tiloissa. Perjantaina se siirretään kilpailupaikkana toimivaan hotelli Valloniaan, ja siitä se kahden viikon hulabaloo sitten pyörähtää käyntiin, toteaa Iso-Aho.

Skaala-autojen MM-kilpailut tuovat Mustasaaren katukuvaan varsin kansainvälistä väriä. Kilpailuun on ilmoittautunut lähes 150 kilpailijaa 16 maasta, kaukaisimmat kuskit saapuvat Brasiliasta ja Uudesta Seelannista saakka.

– Mukana on kaikki maailman kärkikuljettajat. Suurin joukkue tulee luonnollisesti isäntämaasta Suomesta, ja iso joukkue tulee myös Latviasta. Näistä maista, sekä Italiasta, tulee myös suurimmat ennakkosuosikit, kertoo Iso-Aho.

Kisat kestävät kahdeksan päivää, joiden aikana ajetaan neljän luokan MM-kullasta. Vaikka kilpailurupeama on pitkä, saapuvat kilpailijat hyvissä ajoin kilpailupaikkakunnalle.

– Ensimmäiset ovat varmasti paikalla jo lauantaina, ainakin Brasilian ja Uuden Seelannin kaverit ovat ilmoittaneet tulevansa silloin. Viralliset harjoitukset alkavat maanantaina ja silloin on varmasti lähes kaikki kuskit jo paikalla.

Kilpailtavat luokat ja finaalipäivät

Su 14.10. Production Team Race
Ti 16.10. EuroSport -32 Main Final
To 18.10. Formula 1-32 Main Final
La 20.10. EuroSport 1-24 Main Final

Lyhyt oppimäärä skaala-autoiluun

Kilpailussa ajettavat ura-autot ajavat kahdeksanuraista rataa. Auton kulkua säädetään ohjaimesta ja ura vie auton oikeaan suuntaan. Kilpa-autot ovat varustettu tehokkaalla sähkömoottorilla, joka liikuttaa autoa noin 100 kilometrin tuntivauhdilla. Skaala-autoissa esikuvan mallia seurataan korin muodon ja värityksen osalta, mutta rungot poikkeavat esikuvista ja ovat luokkakohtaisia.

Kilpailuluokkia on neljä, jossa on erilaisia automalleja nopeuskisoihin. Kiihtyvyys nollasta sataan on peräti 0,3 sekuntia. Kyseessä on siis täysverinen autourheilu kaikkine säätöineen, huipputekniikoineen ja huoltoineen.

Teksti: Anu Haapalainen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Pienoisautoilu