Ralli 16.05.2017

Muistatko tämän: Markku Alén ja Hannu Mikkola kaksoivoittoon hurjan taistelun jälkeen Portugalissa vuonna 1978

Markku Alén Fiat Mirafiorin puikoissa. Kuva: Marko Mäkinen

Viikonloppuna ajettavan Portugalin MM-rallin kunniaksi muistelemme vuotta 1978, jolloin Portugalin rallista muodostui kahden legendaarisen rallikuljettajamme Markku Alénin ja Hannu Mikkolan välinen taisto. Sekuntikamppailu ja Portugalin kiihkeät fanit ovat jääneet pysyvästi Alénin mieleen.

– Portugalissa ajettiin siihen aikaan muun muassa Estorilin radan läheisyydessä ja autona minulla oli Fiatin Mirafiori. Ralli alkoi ja päättyi soralle, mutta sitten siellä oli sellainen asfalttipyöritys, joka ajettiin kolmeen kertaan. Soralla meillä oli Hannun kanssa todella tiukkaa ja taidettiin vuorotella johtopaikasta, mutta sitten näillä asfalttisosuuksilla sain revittyä eroa. Viimeisellä asfalttipätkällä Hannu taisi vielä osua kaiteeseen ja rikko renkaansa, jolloin voitto varmistui meille. Portugalissa oli myös todella huima yleisö, joka eli aivan täysillä rallin mukana, Alén muistelee.

1970-luvun lopulla elettiin sitä aikaa, kun rallit olivat pitkiä ja erikoiskokeita sahattiin yötä päivää. Rallin rakenne on muuttunut lähes täysin, mutta luonne pysynyt samana.

– Erikoiskokeita ajettiin silloin järjetön määrä ja Portugalin rallikin taisi kestää viisi päivää. Erikoiskoekilometrit vaihtelivat 450:stä aina 600:een, joten olihan siinä ajamista. Nykyäänhän pojat aloittaa kuudelta ja lopettaa kuudelta ja EK-kilometrejä on päivässä noin 150. Mutta on ne kovia poikia nykyäänkin, rallin luonnehan ei ole muutunut mihinkään – nilkka suorana siellä mennään tänäkin päivänä, vuoden 1978 maailmanmestari Alén toteaa.

Tulevana viikonloppuna jälleen yksi suomalaiskuljettaja tekee debyyttinsä rallin MM-sarjassa, kun Toyotan Esapekka Lapilla on edessään ensimmäinen WRC-kilpailunsa. Alén uumoilee eurooppalaisten teiden sopivan jälleen paremmin Tommi Mäkisen johtamalle tallille.

– En tunne Esapekkaa, mutta varmasti tulee tekemään hyvän suorituksen. Hän on joutunut nämä ensimmäiset rallit seuraamaan vierestä, joten nyt nähdään mikä vauhti sitten oikeasti on. Etelä-Amerikan kisat olivat tallille hieman vaikeita, mutta nyt ollaan taas Euroopassa, joten ehkä se sopii Toyotalle paremmin. Kaiken kaikkiaan koko tallin esitys on ollut kerta kaikkiaan huima jo tähän mennessä, Alén sanoo.

Teksti: Neste Ralli Tiedotus

Portugalin MM-rallissa tehdään suomalaista moottoriurheiluhistoriaa

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli