Motocross 28.08.2019

Motocrossin SM-sarjan tiukat loppuratkaisut Porissa sunnuntaina – Yyterin radalla jäähyväiskilpailu

Juuso Matikainen starttaa päätöskilpailuun MX1-luokan kärkipaikalta. Kuva: Anttoni Salminen

Motocrossin aikuisten luokkien Suomen mestaruustaistojen ratkaisut käydään äärimmäisen jännistä lähtökohdista, kun edessä on enää viimeinen osakilpailu Porissa sunnuntaina. Samalla lajin parissa ollaan haikeissa tunnelmissa, sillä kyseessä on vuosikymmeniä käytössä olleen Yyterin hiekkaradan jäähyväiskilpailu.

Siinä missä Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson on jo varmistanut alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestaruuden, käy kultamitalitaisto kuumana niin sanotuissa aikuisten luokissa.

Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen nousi SM-sarjan pääluokan MX1 edellisessä osakilpailussa SM-sarjan johtoon Alavudella, mutta ero koko kautta hallinneeseen, virolaiseen Karel Kutsariin on vain kaksi pistettä. Osakilpailussa on jaossa maksimissaan 50 pistettä, mikä vaatii kummankin erän voittoa.

Kolmantena oleva Kutsarin maanmies Indrek Mägi on vahvasti kiinni SM-pronssissa, mutta hänellä on vielä mahdollisuus myös kirkkaampaan mitaliin. SM-sarjan nelospaikalla oleva, italialaisella lisenssillä kilpaileva helsinkiläinen Kim Savaste on kärsinyt loukkaantumisista, mutta myös voittanut eriä. Savaste kamppailee vielä pronssista, joskin takamatkaa Mägeen on suhteellisen paljon. Viidentenä oleva Siilinjärven Vesan kaksinkertainen Suomen mestari Santtu Tiainen voi nousta neljänneksi ja teoriassa pronssikin on tavoitettavissa.

MX2-luokan mestaruustaisto on todennäköisesti Espoon Moottorikerhon Emil Silanderin ja Imatran Moottorikerhon Matias Vesterisen kaksinkamppailu. Silander hallitsi alkukautta, mutta neljännen osakilpailun avauserän keskeytys vauhditti Vesterisen matkaa sarjakärkeen. Edellisessä, viidennessä osakilpailussa Silander kuitenkin palasi piikkipaikalle. Kaksikon ero on vain kaksi pistettä, joten käytännössä se, kumpi sijoittuu paremmin Porissa, vie mestaruuden.

Myös MX2-luokan SM-pronssista väännetään tiukasti. Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen on kolmantena, mutta etumatka nelospaikalla olevaan Vantaan Moottorikerhon Aleksi Kurviseen on vain kolme pistettä. Kaksikolla on laskennallisesti mahdollisuus voittaa vaikka mestaruus, mutta se vaatisi Silanderin ja Vesterisen täydellistä epäonnistumista.

Kasimir Hindersson varmisti MXC/A-luokan Suomen mestaruuden vajaat kolme viikkoa sitten Alavudella järjestetyssä edellisessä osakilpailussa. Hollannin mestaruussarjassa tänä vuonna pronssia ajanut Hindersson on vahva suosikki myös Porin osakilpailun voittajaksi.

Sipoon Moottorikerhon Nico Stenberg on erittäin lähellä SM-hopeaa, sillä kolmospaikalla oleva Konneveden Moottorikerho / UA:n Jimi Laitinen on jäänyt hänestä jo 23 pistettä. Mikään ei kuitenkaan ole vielä täysin varmaan, ja kumpikin joutuu ajamaan mitaliensa eteen.

Nelos-, vitos- ja kutossijoilla olevat LoSMK:n Eliel Lehtinen, Turun Moottorikerhon Miro Varjonen ja Karkkilan Moottorikerhon Kaapo Kalatie käyvät huikean kamppailun keskinäisestä paremmuudestaan, sillä he mahtuvat kahden pisteen sisään toisistaan. Teoriassa yksi tai jopa kaksi heistä voi nousta vielä SM-mitaleille. TMK:n Hermanni Koskinen väijyy seitsemännellä sijalla vain muutaman pisteen päässä kolmikosta.

Kauden viimeisen SM-osakilpailun sekä lauantaisen Suomen Cup- ja sivuvaunujen SM-päivän kilpailuerät käynnistyvät kello 11:30.

Yhden päivän lippu maksaa 10 euroa ja kahden päivän lippu 15 euroa, alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Porin Moottorikerhon isännöimä rata sijaitsee osoitteessa Vauhtimontuntie 1, Pori.

Rasti ajopaikan päälle

Pori on tunnettu Yyterin huikeasta hiekkarannastaan, joka houkuttelee uimareita ja auringonpalvojia sankoin joukoin kesäisin. Ranta-alueen ”tuntumassa” sijaitseva Porin Moottorikerhon moottoriurheilualue on kamppaillut olemassaolonsa puolesta 2000-luvulla, mutta nyt jatkoaika on käytetty. Speedway-radalla ajettiin jo jäähyväiskilpailuna henkilökohtainen SM-finaali 17. elokuuta ja nyt viikonloppuna heitetään kilpailullisesti hyvästit motocrossradalle.

Motocrosskuljettajat saavat viikonloppuna ajaa Yyterin hiekkaradan niin sanottua takalenkkiä, jota ei ole käytetty vuosikausiin kuin poikkeuksellisesti. Osuus oli käytössä kansallisessa kilpailussa toukokuussa ja SM-osakilpailussa vuonna 2013 sekä niitä ennen edellisen kerran 1990-luvun alussa.

Vuodesta 1977 käytössä ollut rata-alue suljetaan meluongelmien takia syyskuun lopussa, jolloin ajaminen päättyy motocrossin lasten ja isolla radalla, speedwayn pienellä ja isolla radalla sekä enduropätkällä.

Radan jäähyväisiä ”juhlistetaan” ilotulituksella lauantaina kello 22:00.

Harrastajien onneksi motocrossin uusi harrastuspaikka on syntymässä reilut kymmenen kilometriä Porista Rauman suuntaan sijaitsevalle Santakankaan Moottoriurheilualueelle. Lupa-asiat ovat radan suhteen kunnossa, mutta rakennustyöt eivät ole vielä alkaneet. Alueella on jo vuosia ollut Satakunnan Urheiluautoilijoiden jokamiehenluokan autorata.

Lisäväriä SM-luokissa

Kilpailullisesti Porissa nähdään useita sarjavierailijoita.

Vantaan Moottorikerhoa edustava ammattikuljettaja Harri Kullas voitti Karkkilassa MX1-osakilpailun erät, ja hän on mukana myös Porissa. Kullas varmisti juuri menneenä viikonloppuna Iso-Britannian niin sanotun kakkossarjan mestaruuden.

Ruotsista MX1-luokkaan osallistuu Per Nyberg ja MX2-luokkaan Christoffer Persson.

Kaudella 2017 MX1-luokan Suomen mestarisuosikkeihin lukeutunut ja vuoden 2016 SM-hopeamitalisti, Tampereen Motocrossin Teemu Keljo asettuu jälleen puomin taakse. Keljo ehti jo lopettaa motocrossuransa kauden 2017 päätteeksi ja on panostanut crossfittiin.

Belgian ja Hollannin suunnalla aktiivisesti kilpaillut Imatra Motocrossin Rene Rannikko lähtee puolestaan viihdyttämään katsojia vanhan ajan “old school” -meiningillä. Hänellä on käytössään 500-kuutioinen kaksitahtinen Honda. Vastaavilla pyörillä kilpailtiin ahkerammin viimeksi karkeasti sanottuna ennen 1990-luvun puoliväliä, mutta “viissatasilla” on oma nostalginen asemansa lajin piirissä edelleen.

Kotiyleisön iloksi MX1-luokassa nähdään kolme Porin Moottorikerhon ajajaa, kun viivalle asettuvat Aleksi Nieminen sekä veljekset Ville-Matti ja Tommi Mäkinen. MX2-luokassa isäntiä edustaa Valtteri Kangas.

MX2-luokan Karkkilan ja Alavuden osakilpailuihin osallistunut ja kummassakin yhden erän voittanut virolainen Priit Rätsep tullee jälleen sekoittamaan kärkipakkaa. MX2:ssa nähdään myös enduron junioriluokissa MM- ja EM-osakilpailuja tänä vuonna voittanut Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen, jolta löytyy myös erävoitto MX2-luokasta. Kovaa kilpailutasoa vahvistaa lisäksi SM-sarjassa kuudentena oleva Kouvolan Motocrossin Mauno Nieminen, joka on niin ikään napannut erävoiton tällä kaudella.

Suomen Cup -kaudelle kruunu

Porissa kilpaillaan jo lauantaina, jolloin radalle lasketaan alle 18-vuotiaat sekä kolme veteraaniluokkaa Suomen Cup -kautensa päätökseksi. Lisäksi vuorossa sivuvaunujen SM-sarjan viimeinen osakilpailu.

Alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -mestaruus on viritetty äärimmilleen. Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi johtaa yhden pisteen erolla toisena olevaan Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainioon nähden. Kahdella edellisellä kaudella kaksikko vei kirkkaimmat mitalit alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-sarjassa. Noina kertoina Rainio oli mestari ja Kangasniemi hopeamitalisti. Porissa nähdään, kumpi kaksikosta on etevämpi astetta vanhempien nuorten ja isompien pyörien luokassa.

Jalasjärven Moottorikerhon Aaro Kankaanpäällä on napakka ote pronssista, mutta isäntäseura Porin Moottorikerhon Valtteri Kangas on nelospaikalla vain yhdeksän pisteen päässä. Venäjän Veniamin Voronkov löytyy viidenneltä sijalta, mutta hän ei ole ilmoittautunut Poriin. Sarjassa Voronkovin takana väijyvät Salpausselän Moottorikerhon Leevi Timonen, Tampereen Motocrossin Aleksi Vesanto ja Orimattilan Moottorikerhon Nestori Tolvanen.

Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik varmisti 35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan Suomen Cup -mestaruuden jo Alavudella samalla, kun toisena ollut Turun Moottorikerhon Jarno Mattila keskeytti avauserän loukkaantumisen veroisesti. Mattila putosi sarjassa kolmanneksi eikä pysty ajamaan Porissa.

Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola on kakkospaikalla erittäin vahvissa asemissa hopeamitalijuhlia varten. Nelospaikalta löytyvä Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Teijo Häkänen pyrkii nousemaan Mattilan edelle pronssille. Viitospaikan Orimattilan Moottorikerhon Matti Korkeamäki on vielä mukana mitalitaistossa.

45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokan Suomen Cupin mitalit jaetaan Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiön, Turun Moottorikerhon Miska Aaltosen ja Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Laineen kesken. Kolmikko on ajanut lähes kaikissa erissä kolmen parhaan joukkoon. Kauden avauserässä he olivat siinä 13 kuljettajan kärkiporukassa, jossa kaikki saivat kymmenen pykälän sijoitusrangaistuksen. Lisäksi edellisessä osakilpailussa Laine jäi toisen erän neljänneksi. Kärkimies Lehtiön etumatka kestomestari Aaltoseen on seitsemän pistettä. Laine on jäänyt Aaltosesta kolme pistettä.

55-vuotiaiden veteraanien MXV55-luokassa pitää tapahtua valtava ihme, mikäli sarjaa ylivoimaisesti johtava Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtanen ei voita mestaruutta. Toisena oleva Turun Moottorikerhon Jari Lehto on jäänyt hänestä 48 pistettä. Hyvinkään Konekerhon Antti Vartiainen on kolmossijalla vahvassa haastaja-asemassa Lehdon hopeamitalin suhteen.

Sivuvaunujen MXSV-luokalle kyseessä on kolmas SM-osakilpailu, ja mestaruustaisto on äärimmäisen tiukka. Kangasalan Moottorikerhon Matti Sipilä ja Heinolan Moottorikerhon Marko Dammert pitävät kärkipaikkaa, mutta Helsingin Moottorikerhon Riku Kunnas ja Joutsan Moottorikerhon Henri Jumppanen ovat tasapisteissä toisena. Kumpikin pari on voittanut kaksi erää ja ollut kahdesti toinen.

Espoon Moottorikerhon Roy Lindgren ja Niko Tynnilä ovat kolmantena ajettuaan kaikissa erissä kolmanneksi.

Teksti: SM-motocross tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross