Motocross 16.11.2017

Motocrossin MM-huipputiimin leipiin hypännyt Tomi Konttinen:  ”Paineiden alla ihmisen on paras olla tehokkaimmillaan”

Tomi Konttisen valmennettava Gautier Paulin saavutti tänä vuonna MM-pronssia. Kuva: Ice1Racing

Moottoriliiton valmennuspäällikkönä yhdeksän vuoden ajan toiminut Tomi Konttinen laittoi alkuvuodesta elämänsä uusiksi ja lähti Rockstar Energy Husqvarna -tehdastiimin mukana kiertämään motocrossin MM-sarjaa.

Liikuntatieteiden maisteri Tomi Konttinen jätti tämän vuoden alussa kotimaansa ja aloitti työskentelyn Kimi Räikkösen omistaman ja Antti Pyrhösen pyörittämän motocrosstallin Rockstar Energy Husqvarnan Factory Racining tiimikoordinaattorina.

– Nimensä mukaisesta toimenkuvani on laaja. Toimin tavallaan Antin oikeana kätenä asioiden hoitamisessa ja tietysti valmennus on iso osa työtä. Paljon on aivan tavallisia, mutta kuitenkin juuri niitä tärkeitä asioita, jotka on valmisteltava huolella ja joita monet crossivanhemmatkin tekevät perhetiimeissään, että pääsevät kisoihin ja kuskeilla olisi mahdollisuus menestyä mahdollisimman hyvin. Meillä vaan toiminta on täysipäiväistä työtä, jolloin voidaan paremmin varmistua, että ison kuvan sisällä yksityiskohdatkin on kunnossa, mikä samalla on ammattimaisen toiminnan edellytys, Konttinen selventää.

Konttinen työskenteli Moottoriliitossa valmennuspäällikkönä vuosina 2007-2016. Tätä ennen, vuosina 2005-2007 hän toimi yrittäjänä tehden urheiluvalmennusta ja testauspalveluja pääasiassa moottoriurheilun parissa. Mies opiskeli vuosina 1998-2005 ensin liikunnanohjaajaksi ja sitten liikuntatieteiden maisteriksi erikoistuen valmennukseen ja testaukseen, liikuntafysiologiaan ja biomekaniikkaan.

– Oma lajitaustani on motocrossista, joten myös opiskeluihin liittyvät harjoitus- ja opinnäytetyöt sekä pro gradun tein motocrossista. Aloitin valmentamaan myös opintojen lomassa aktiivisesti.

Vuonna 2006 Konttiselle myönnettiin eurooppalainen valmentajadiplomi kansainvälisistä julkaistuista tutkimuksista sekä käytännön valmennustyöstä.

Suomalainen Ice One Racing -tiimi sai kauden 2017 päätteeksi kaikki kolme kuljettajaansa top-kymmenen joukkoon erittäin kovatasoisessa MXGP-luokassa. Kuva: Juan Pablo Acevedo

Muutos Suomen valmennuskentästä suoraan motocrossin MM-sarjan huipulle oli suuri, mutta Konttinen on nauttinut ensimmäisestä vuodestaan täysillä.

– Eka kausi oli odotetunlainen kaikin puolin ja meni kokonaisuudessaan hyvin. Siitä jäi positiivinen ja luottavainen fiilis jatkoa varten ja myös asioita, joita pitää saada kehitettyä tai olisin voinut tehdä paremmin.

Konttisen vastuulla on ollut valmennus sekä tiimin toiminnan tukeminen, jotka ovat selvästi parantuneet hänen mukaantulonsa myötä. Muun muassa päivittäisvalmennus, lihashuolto, hieronta, fysioterapia ja teippaus ovat hänelle työn kautta tulleita uusista asioita.

– Työssäni on paljon hyviä asioita, muun muassa se, että kaikki ovat erittäin motivoituneita ja halukkaita tekemään kovaa työtä menestymisen eteen. Myös ”kentällä” toimiminen ja käytännön valmennustyö on ehdottomasti mieluisaa. Paineita varmasti huippu-urheilussa on, mutta silloin ihmisen on parasta olla tehokkaimmillaan. Perheestä tulee oltua paljon erossa, mutta samalla yhteistä aikaa arvostaa enemmän.

Konttinen on tyytyväinen yhteistyöhön sekä kuskien että koko tiimin kanssa.

– Me tunnetaan Antin kanssa toisemme jo lapsesta lähtien, niin sikäli yllätyksiä ei ole ollut.

Tänä vuonna Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing -tiimi saavutti ranskalaiskuljettajansa Gautier Paulinin kanssa MXGP-luokan MM-pronssia KTM-kaksikon Tony Cairolin ja Jeffrey Herlingsin vietyä kirkkaimmat mitalit.

Ensi vuonna tiimi tähtää jälleen kohti MM-mitalia, tuolloin Konttinen on jo vakiintunut osa koneistoa.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Räikkösen ja Pyrhösen tiimi nousi vauhdilla MM-huipulle – ”Kovaa työtä ja harmoniaa”

Räikkösen tiimille motocrossin MM-pronssia – kaikki kuskit top-kymmeneen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross