Motocross 14.11.2016

Motocrossin Euroopan mestaritiimi Manninen Bros Honda pyörsi lopettamispäätöksensä ja hakee nyt menestystä aikuisten sarjoista

Edessä vasemmalta Manninen Bros tiimipäällikkö Kusti Manninen, Verneri Aaltonen, Arthon Alanne, Erno Aro takava vasemmalta: Oy Brandt Ab:n Patrick Manner, Joonas Näppi. Karl-Robert Reinike, Hanna Mertsalmi, Miska Aaltonen, Miro Lehto ja Matias Murto. Kuva: Manninen Bros Honda Tiedotus

Tällä kaudella Emil Weckmanin kanssa motocrossin Euroopan, Baltian ja Suomen mestaruudet voittanut Manninen Bros Honda -tiimi vaihtaa konseptiaan ensi kaudeksi. Edellisinä kausina päätavoite on ollut EMX150 Euroopan mestaruussarjan voittaminen ja sitä kautta suomalaisjunioreiden vieminen kohti motocrossammattilaisuutta, mutta nyt tiimi laajentaa toimintaansa myös MX1- sekä veteraaniluokkiin.

– Pakko myöntää, että viimeistään toisen perättäisen EMX150 Euroopan mestaruuden jälkeen alkoi tuntua, että tiimille muutama vuosi sitten asetetut tavoitteet on täytetty ja alustavasti suunnittelimme lopettavamme toimintamme tähän kauteen. Loppukesästä tuli kuitenkin yhteydenottoja useammaltakin lahjakkaalta kuljettajalta ensi kauteen liittyen ja loppujen lopuksi päädyimme pyörtämään päätöksemme lopettamisesta. Nyt tiimin väreissä kisaa neljä kuljettajaa, joista ainoastaan yksi ajaa junioriluokissa. Yksi syy painopisteen siirtämiseen myös aikuisten sarjoihin on Hondan täysin uusi CRF450R-pyörä, jonka uskomme olevan erittäin kilpailukykyinen suoraan kaupan “hyllyltä”, kertoo tiimipäällikkö Kusti Manninen.

EMX150 Euroopanmestaruus- ja MXC/A Suomenmestaruus-sarjoissa tiimin kuljettajana toimii vasta 11-vuotias Verneri Aaltonen. Vernerin isä Miska Aaltonen on motocrossin MM-erävoittaja ja moninkertainen Suomenmestari, mutta merimaskulaisnuorukainen on jo ehtinyt itsekin tekemään suomalaista motocrosshistoriaa ajamalla ensimmäiset SM-pisteensä vain kymmenen vuoden ikäisenä. 11-15-vuotiaiden kuljettajien EMX150-sarjassa Aaltonen tulee ensi kaudella olemaan yksi nuorimmista kuljettajista, joten mestaruus ei ole vielä ensimmäisenä kautena tavoitteena.

– Tärkeimpänä tavoitteena on kerätä kokemusta EM-sarjasta ja vähitellen nousta mukaan ajamaan paikasta viiden kärjessä. EMX150-luokan kisat ajetaan MM-sarjan yhteydessä, joten ero kotimaan kisoihin on varmasti suuri niin radoissa, kuin muissakin asioissa. SM-sarjassa olin tällä kaudella kahdeksas ja nyt tavoitteena olisi ajaa SM-mitalista. Olen jo päässyt jonkun verran testaamaan uutta kalustoa ja pyörä tuntuu todella hyvältä, joten odotan tulevaa kautta innolla, kommentoi Aaltonen.

MX1-luokan SM-sarjaan tiimin kuljettajana lähtevä 17-vuotias Karl-Robert Reinike on niin ikään yksi luokkansa nuorimmista kuljettajista, mutta erityisesti kotimaisen motocross-kauden päättäneessä joukkueiden SM-kilpailussa hän antoi vahvat näytöt potentiaalistaan voittamalla molemmat kisaeränsä lähes näytöstyyliin. Vantaan Moottorikerhoa edustava Reinike ajaa uransa ensimmäistä kertaa maahantuojan tiimissä ja on nyt todella motivoitunut tekemään rajusti töitä menestyksen eteen.

– Tämä on todella hieno mahdollisuus ja uskon, että tiimin tarjoamien resurssien ja tietotaidon myötä pystyn ensi kaudella ajamaan MX1-luokan Suomen mestaruudesta. Tiimillä on hyvät suhteet Euroopan Hondan suuntaan ja mikäli vauhtia tulee tarpeeksi lisää, alustavana suunnitelmana on ajaa villillä kortilla myös muutama MM-osakilpailu MXGP-luokassa. Pääsen tällä viikolla ensimmäistä kertaa Hondan nelipuolikkaan sarviin, mutta suuntaan crossiradan sijan enduropoluille. En ole aikaisemmin juurikaan ajanut talvella enduroa, mutta tiimi oli sitä mieltä että lumispoorissa harjoittelu on hyvä keino saada paljon ajotunteja alle tässä vaiheessa peruskuntokautta. Loppuvuodesta käymme vielä Espanjassa leirillä, josta saadaan sitten tuntumaan jälleen motocrossin ajamiseen, kertoo Reinike.

Vaikka veteraanien Suomen Cup -mestaruuksista ei ajetakaan veren maku suussa, voidaan Manninen Bros Honda -tiimin kaksikkoa Erno Aro ja Miska Aaltonen pitää varteenotettavina mestaruussuosikkeina. Vuonna 1999 nuorten Suomen mestaruuden voittanut ja aikuisten luokassakin SM-erävoittoon ajanut Aro on yksi lahjakkaimmista suomalaisista motocross-kuljettajista, mutta lukuisat vakavat loukkaantumiset ovat varjostaneet uraa. Nyt Aro kuitenkin tekee paluun kilparadoille MXV35-luokassa ja tavoitteet ovat selvät.

– Olemme tunteneet Mannisten veljesten kanssa jo parinkymmenen vuoden ajan, joten ainakin sen puolesta homman pitäisi olla tuttua. Tärkeintä on luonnollisesti nauttia ajamisesta ja pitää hauskaa, mutta kilpailuvietti on sen verran kova, että voitosta ajetaan aina kun kypärä laitetaan päähän. MXV35-luokassa riittää paljon kovia vetomiehiä, joten voitot tulevat varmasti olemaan tiukassa, pohtii Aro.

Miska Aaltosella on motocrossin Suomen mestaruuksia toistakymmentä ja veteraaniluokistakin Suomen Cup -mestaruudet vuosilta 2012 ja 2013, mutta oman pojan kilpauran myötä kisaaminen on jälleen alkanut kiinnostaa.

– Vernerin ja valmennustoimintani myötä olen nykyään paljon tekemisissä motocrossin kanssa, joten paluu kilparadoille sopii hyvin tähän kuvioon. Toisaalta motocross on erinomainen kuntoilumuoto ja kilpaileminen toimii erinomaisena motivaattorina kunnon ylläpidon suhteen. Hauskaa on myös, että Vernerin ensimmäinen EM-kilpailu ajetaan samalla Saksan Teutschenthalin radalla, josta itsekin aloitin kansainvälisen motocrossurani yli 25 vuotta sitten. Muutenkin EMX150 EM-sarjaa ajetaan MM-sarjan yhteydessä ja varikolla riittää varmasti vanhoja tuttuja omilta aktiivivuosilta. EMX150-luokan viimeinen osakilpailu järjestetään Assenissa, jossa ajetaan samalla myös veteraanien Maailman Cup -kilpailu, joten eihän sitä tiedä, jos sitä innostuisi vielä kerran kokeilemaan vauhtiaan myös kansainvälisissä ympyröissä, kertoo Aaltonen.

Viime viikonloppuna Tampereen Supercrossin yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Honda julkisti myös muita kuljettajiaan kotimaan sarjoihin. Arthon Alanne nähdään MXC/B-luokassa Honda CRF150R kalustolla, MXJ-luokassa Honda CRF250R-pyörää kuskaavat Matias Murto ja Joonas Näppi sekä naisten luokassa Hanna Mertsalmi ja MX1-luokassa nähdään Honda CRF450R:n sarvissa Miro Lehto.

Teksti: Manninen Bros Honda Tiedotus

Mestaruuksia takonut Manninen Bros laajentaa toimintaansa

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross