Motocross 06.08.2019

Motocrossammattilainen Kullas Hyvinkään SuperMX-kilpailuun – kannustaa muutkin A-luokan ajajat viivalle

Harri Kullas vauhdissa Karkkilan SM-osakilpailussa. Kuva: Marko Vihriä

Motocrossin ammattilaiskuljettaja Harri Kullas osallistuu uuteen SuperMX-kilpailuun Hyvinkäällä lauantaina 17. elokuuta. Kullas toivoo mukaan mahdollisimman paljon SM-sarjoissa kilpailevia ajajia, vaikka kyseessä onkin yksittäinen kansallinen koitos.

Jo vuosia ammattilaisena ajanut Harri Kullas odottaa innolla Hyvinkäällä järjestettävää SuperMX-kilpailua, missä kilpaillaan perinteisestä motocrossista poikkeavalla formaatilla. Luvassa on tavallista lyhyempi rata sekä useita alkueriä sisältävä päivä, joka huipentuu parhaiden kuljettajien finaalierään.

– Ajan oikein mielelläni myös muita kisoja kuin SM:iä tai muiden maiden mestaruussarjoja, tällä kaudella muun muassa Englannin mestaruussarjoissa kilpaileva Kullas aloittaa.

– On kiva tulla taas ajamaan Suomeen. Supercrossin SM-sarja oli aikanaan törkeän hieno sarja, joten kyllähän nyt tämä uusi SuperMX kiinnostaa jo niiden muistojenkin takia.

Keväällä 27 vuotta täyttänyt Kullas voitti supercrossin Suomen mestaruuden kaudella 2010, jolloin kilpailtiin sekä varsinaisella supercrossradalla että SuperMX:n tavoin lyhennetyillä motocrossradoilla. Kullas oli mestari myös vuonna 2014, jolloin järjestettiin vain kaksi osakilpailua Helsingin Messukeskuksen sisälle rakennetulla radalla.

Lauantaina 17. elokuuta ajettava Hyvinkään SuperMX-kilpailu näytetään suorana lähetyksenä kaikkien luokkien (MX Avoin, MX125, MXC, MX65)  osalta koko päivän ajan videotuotannosta vastaavan LiveSportsin YouTube-kanavalla www.youtube.com/livesportsfi. Lisäksi Vantaan Moottorikerhoa edustavan Kullaksen kilpaluokan MX Avoimen sekä 125-kuutioisten pyörien MX125-luokan finaalit esitetään suorana ISTV:ssä ja Nelosen Ruutu.fi-palvelussa.

– On todella hienoa, että kisa kuvataan eri kanaviin. Sitä kautta laji saa näkyvyyttä, kuten myös yksittäiset kuskit ja heidän yhteistyökumppaninsa.

Kilpaileminen kehittää

Uuden SuperMX:n ensimmäinen kilpailu piti järjestää Kuopiossa heinäkuussa, mutta se peruttiin liian vähäisen osallistujamäärän takia. Vuosien varrella muissakin sarjamuotoisten kilpailujen ulkopuolisissa kansallisissa kilpailuissa on ollut pulaa etenkin SM-sarjoissa kilpailevista, MXA-luokitelluista kuljettajista, mitä Kullas ei oikein ymmärrä.

– Minusta on outoa, että SM-sarjoissa kisaavat kuskit eivät pyri ajamaan mahdollisimman paljon muita kisoja. SM-osakisoja on kaudessa vain kuusi, joiden lisäksi moni ajaa vain SM-kerhojoukkuekisan. Pienemmät kansalliset kisat ovat tosi hyviä treenejä SM-sarjaa varten, ja ylipäätään hienoja asioita motocrossissa. Kyllähän kisaamisessa on se oma viehätyksensä pelkkään harjoitteluun verrattuna, Kullas puntaroi.

– Tietenkin, jos kisaaminen ei sen enempää kiinnosta tai kuusi kisaa vuodessa on riittävästi, sitten kannattaa ajaa niin vähän. Tämän SuperMX:n lisäksi esimerkiksi suht’ uusi kisaluokka TOP250 antaa kyllä tosi hyvän paikan kovaan treenin. Kisaaminen kehittää ajajana.

Kullas muistuttaa myös siitä, että kilpailuissa radat ovat erinomaisessa kunnossa. Ne on mitä todennäköisemmin laitettu hienommiksi kuin harjoituksissa, ja ovat sitä kautta myös turvallisempia.

Baltian kuljettajilla kiinnostusta

Hyvinkään SuperMX-kilpailussa jaetaan rahapalkintoja kaikkien luokkien (MX Avoin, MX125, MXC, MX65) kolmelle parhaalle kuljettajalle RTA-Yhtiöt Oy:n toimesta. Lisäksi MX Avoin ja MX125 -luokkien voittajat saavat 749 euron arvoiset OnePlus 7Pro -puhelimet.

– Kisassa on poikkeuksellisen kovat palkinnot, joten kannattaa niitäkin lähteä tavoittelemaan, Kullas kannustaa.

– Ja vaikka minä sekä (virolainen) Priit Rätsep olemmekin mukana, kyllähän meidätkin voi haastaa ja voittaa. Jos siinä ei onnistu, kyllä se kolmossija ja sen tuoma rahapalkinto ovat varmasti kiva bonus kisaamisesta.

Kullas toivoo laji-ihmisten löytävän uudesta kilpailuformaatista positiivisia puolia eikä kaivelevan mahdollisia huonoja seikkoja.

– Pari latvialaista kuskiakin oli jo minuun yhteydessä ja kyseli tästä kisasta. Jotenkin sana on levinnyt heillekin, ja he ovat innostuneet kisasta.

Kullas muistuttaa myös kilpailujen sosiaalisesta puolesta.

– Minusta on mukava mennä kisapaikalle jo edellisenä päivänä. Pääsee näkemään kavereita, grillailemaan ja olemaan rennosti. Siihen tulee sitten päälle se mukava kisaaminen. Se on kaikki makeaa, erityisesti kesällä.

Hyvinkään Moottorikerhon isännöimän SuperMX-kilpailun ilmoittautuminen päättyy torstaina 8. elokuuta. Ilmoittautuminen tapahtuu Suomen Moottoriliiton Motti-palvelun kautta (tapahtumakalenteri): https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents

Motissa on nähtävillä myös kilpailun lähtöluettelo.

Kilpailupaikkana toimiva Hyvinkään Vauhtipuisto sijaitsee osoitteessa Hikiäntie 1508, Hyvinkää.

Teksti: SuperMX-tiedotus, Marko Vihriä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross