Moottoriurheilutapahtumat 20.09.2016

Moottoriurheilun naismestarit kohtaavat Hyvinkäällä

Tapahtuman juontaa kartingista moottoriurheilu-uransa aloittanut Emma Kimiläinen.

AKK:n, Suomen Moottoriliiton ja Autoliiton yhdessä järjestämä naisille suunnattu Moottoriurheiluilta tuo sekä kaksi- että nelipyöräisten lajien naistaiturit Hyvinkään Vauhtipuistoon torstaina 22.9. klo 17-20.

Vauhtipuistossa räjähtää torstai-iltana valloilleen suoranainen naisenergia, kun eri moottoriurheilulajien Suomen huiput kokoontuvat esittelemään lajejaan ja kalustoaan kattojärjestöjen organisoimaan naisille suunnattuun Moottoriurheiluiltaan.

Kaikille vapaapääsyinen tapahtuma polkaistaan näyttävästi käyntiin, kun uunituoreet ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan maailmanmestarit Kirsi Kainulainen ja Pekka Päivärinta kukitetaan nyt myös suomalaisyleisön edessä. Kaksikko saapuu Hyvinkäälle suoraan Englannista, jossa he saavuttivat Päivärinnan viidennen ja Kainulaisen ensimmäisen maailmanmestaruuden. Samalla kaksikko teki historiaa, kun Kainulainen kruunattiin lajin ensimmäiseksi naismaailmanmestariksi.

Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen - uudet ratamoottoripyöräilyn sivuvaunujen maailmanmestarit. Kuva Tuomo Seppänen.

Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen – uudet ratamoottoripyöräilyn sivuvaunujen maailmanmestarit. Kuva Tuomo Seppänen.

– Ei tätä oikein vieläkään pysty käsittämään, mitä on tullut tehtyä. Aivan upea fiilis ja hienoa päästä jakamaan tätä iloa myös muiden lajien naisten kanssa Hyvinkäälle, Kainulainen iloitsee Englannista käsin.

Pyöräpuolella nähdään sankka joukko myös muita menestyjiä, kuten enduron MM-sarjassa neljännelle sijalle tällä kaudella yltänyt Sanna Kärkkäinen, RR:n ensimmäinen Pohjoismaiden mestaruuden saavuttanut nainen Heta Koivuniemi (ent. Lauslehto) sekä tänä vuonna ensimmäisenä alaraajahalvaantuneena naisena RR:n SM-sarjaan osallistunut Ulla Kulju.

– Naiset RR-maailmassa ovat ainakin yleistyneet reilussa 10 vuodessa. Nainen (etenkin menestyvä) ei ole enää niin suuri kummajainen. Maria Herrera on väläytellyt vauhtiaan ja kansallisissa sarjoissa on enemmän naisia ja tyttöjä. Jo mun aikana kundeja vastaan kisaaminen oli ihan arkipäivää, käytännössä ei ollut muita vaihtoehtoja, Koivuniemi toteaa aktiivivuosistaan.
– Ajoin vuonna 2001 yhden Pohjoismaisen Naisten Cupin kisan Karlskogassa, kun olimme joka tapauksessa paikalla ja siihen oli aikaisemminkin kysytty osallistumaan. Nina Hagen oli silloin kuusisatasella melko ylivoimainen, mutta voitin sen kisan yli 10 sekunnilla. En nähnyt järkeä ajaa sarjaa, koska halusin kehittyä enkä ajaa ylivoimaisiin voittoihin. Eli miesten kanssa oli pakko ajaa.

Heta Koivuniemi teki historiaa vuonna 2001 saavuttamalla ensimmäisenä naisena ratamoottoripyöräilyn Pohjoismaiden mestaruuden.

Heta Koivuniemi teki historiaa vuonna 2001 saavuttamalla ensimmäisenä naisena ratamoottoripyöräilyn Pohjoismaiden mestaruuden.

Hyvinkäälle saapuva Kristiina Komulainen on suurelle yleisölle tuttu median monitoimiammattilaisena, mutta noussut vasta viime vuonna otsikoihin off road –harrastuksestaan. Tosiasiassa nainen aloitti tutustumisen moottoriurheiluun jo varsin nuorena.

– Junnuna ajettiin veljien kanssa kartingia radoilla ja kotona metsissä kaverin PV:llä ja pappatunturilla. Rata-ajo on koukuttavaa ja sinne olisi kyllä taas nälkä, mutta takaraivoon jäi silloin fiilis, että metsään ja maastoon olisi mukava päästä ajamaan lisää ja kunnon vehkeillä. Omalla katupyörällä ajelin parikymppisenä ja sitten tuli pidempi tauko pyörien parissa. Viitisen vuotta sitten kesälomalla tuli pakottava tarve päästä taas pyörän päälle: pääsin heti maastoon ja kyllä se oli kerrasta nakuteltu juttu! Komulainen hehkuttaa.

Off road -lajeista kiinnostunut Kristiina Komulainen nähdään myös Hyvinkäällä. Kuva: Victor Engström

Off road -lajeista kiinnostunut Kristiina Komulainen nähdään myös Hyvinkäällä. Kuva: Victor Engström

Niin ikään autopuolella nähdään huikea kavalkadi eri lajien taitajia. Tapahtuman juontajan formulatähti Emma Kimiläisen lisäksi paikalle saapuvat kertomaan lajeistaan muun muassa rallikuski Laura Suvanto, kartingissa menestystä tahkonnut Kaisa Eiristö sekä jokkisnaiset Marko Jokilahti ja Anu Niemi.

– Tänä kautena olen enempi keskittynyt kartturin hommiin. mutta se kertonee siitä, että moottoriurheilu tarjoaa laajakirjoisesti mahdollisuuksia sen harrastamiseen. Hyvinkään tapahtumassa on siis ainutlaatuinen tilaisuus jokaisella päästä tutustumaan ja kokeilemaan ilmaiseksi eri lajeihin alan ammattilaisten opastuksella. Ja sanottakoon vielä, että etusijalla on tällä kertaa nimenomaan naiset, Suvanto pohjustaa.

Kaisa Eiristö KZ2-luokka. Kuva: Tero Niemistö

Kaisa Eiristö KZ2-luokka. Kuva: Tero Niemistö

Päättyneellä kaudella kartingin SM-hopeaa KZ2-luokassa pokannut Kaisa Eiristö on erittäin tyytyväinen kauteen ja kehitykseensä.

– En olisi osannut odottaa näin hyvää tulosta ensimmäisellä kaudellani uudessa luokassa. Katseet ovat jo tiukasti kohti ensi kautta ja toivottavasti ulkomaita! On mahtavaa menestyä näin hienosti miesvaltaisessa lajissa. Pääsin taas kerran rikkomaan rajoja ja näyttämään nuoremmille tuleville naiskilpa-ajajille mallia!

Tapahtuman juontaja, formulakuljettajana menestystä kerännyt Emma Kimiläinen odottaa erityisesti Hyvinkään tapahtumaa.

– Pääsin tutustumaan moottoriurheiluun isäni mielenkiinnon johdosta jo vuoden vanhana. 3-vuotiaana jalat ylettivät pienen mikroauton polkimille ja kartingista tuli koko perheen rakas harrastus vuosikymmeniksi. Kirkkaimmat muistot alkuajoilta ovatkin juuri Hyvinkään vauhtipuiston kartingradalta.

Ulla Kulju

Ulla Kulju ei ole antanut pyörätuolin haitata moottoriurheiluharrastustaan.

Hyvinkään Vauhtipuistossa torstaina 22.9. klo 17-20 järjestettävä vapaapääsyisen tapahtuma on suunnattu erityisesti autoista, moottoripyöristä sekä niillä ajamisesta kiinnostuneille naisille. Päivän aikana pääsee tutustumaan monipuolisesti moottoriurheiluun – niin eri lajeihin, urheilijoihin kuin seuratoimintaankin.

Tapahtumassa esittäytyvät mm. ralli, crosskart, rallicross, jokkis, karting, autoslalom, enduropyörät ja taitoajo. Ralli-, crosskart- ja karting-autoja pääsee itsekin testaamaan – kuten myös kokeilemaan autoslalomia ja taitoajoa omalla autolla, valmiiksi tehdyillä radoilla. Illan aikana järjestetään rallikyydityksiä ja urheilijoita on mahdollista jututtaa heidän moottoriurheiluarjestaan. Paikan päällä on lisäksi toimitsijoita kertomassa omasta harrastamisestaan. Liitot esittelevät lajien ohella omia moottoriurheilutapahtumiaan.

Moottoriurheiluillassa mukana:

– Kirsi Kainulainen (road racing)
– Kristiina Komulainen (enduro, cross country)
– Maire Jäntti (enduro, cross country)
– Sanna Kärkkäinen (motocross, enduro, cross country)
– Hanna Mertsalmi (motocross, GNCC)
– Annamaria Karikuusi (enduro, cross country)
– Ria Virtanen (motocross)
– Minna Valonen (enduro)
– Ulla Kulju (road racing)
– Heta Koivuniemi (road racing)
– Kaisa Eiristö (karting)
– Meri Levula (karting)
– Laura Suvanto (ralli)
– Marika Nurmi (ralli ja rallisprint)
– Hanna Yrjölä-Elo (jokkis ja ralli)
– Marjo Lohilahti (jokkis)
– Anu Niemi (jokkis)
– Suvi Jyrkiäinen (rata-ajo)
– Linda Vekka (rata-ajo)
– Noora Lähteenmäki (rata-ajo)
– Miia-Maria Vepsäläinen (drag racing)

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/669075713261110/

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Vauhdikas naisten moottoriurheilupäivä tekee paluun

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo