Moottoriurheilutapahtumat 02.11.2016

Moottoriurheiluartikkeleiden uutiskynnyksen ylittäminen yleensä pienestä kiinni

AKK:n ja Moottoriliiton yhteinen mediakoulutus järjestettiin viikonloppuna Rantasipi Airport Hotellissa. Kuva: Nita Korhonen

Suomi on todellista moottoriurheilukansaa, joka pesee menestyksellään mennen tullen isommat maat. Silti suomalainen media ei aina nosta lajejamme tasolle, jonne ne kuuluisivat. Usein syynä ei ole kuitenkaan se, etteikö moottoriurheilu kiinnostaisi.

Moottoriurheilu.tv järjesti Suomen Moottoriliiton lajipäivän yhteydessä mediakoulutuksen AKK:n ja Moottoriliiton jäsenille Rantasipi Airport Hotellissa Vantaalla. Tilaisuudessa keskityttiin kertomaan urheilijoille ja kilpailuiden järjestäjille tiedottamisen tärkeydestä, miten saada uutisia läpi valtamedioihin sekä miten esiintyä TV-kameroiden edessä.

Kaija Yliniemi STT:n Urheilusta kertoi luennolla millaiset jutut myyvät tänä päivänä sekä mihin kannattaa tiedottamisessa kiinnittää huomiota.

– Hyvä tiedote on sellainen, mistä heti alusta jo huomaa, mikä tiedotteen pääasia on. Eli lähdetään sillä uutiskärjellä. Jos on esimerkiksi kisatiedote, niin kerrotaan kuka on voittanut sen kisan pääluokan, Yliniemi korostaa.

Lisäksi toimiva tiedote sisältää urheilijan kommentteja, jolloin se tarjoaa tulosten lisäksi lihaa luiden ympärille.

Mediakoulutus keräsi paikan päälle yli sata kuuntelijaa. Kuva: Nita Korhonen

Mediakoulutus keräsi paikan päälle yli sata kuuntelijaa. Kuva: Nita Korhonen

Entä millainen juttu ylittää tänä päivänä uutiskynnyksen ja mikä kiinnostaa medioita?

– Sellainen juttu, jossa kerrotaan mielenkiintoisia asioita lajista, on se sitten urheilijan henkilöhaastattelu tai kisaan liittyvä asia. Eli jos kisassa on tapahtunut jotain, joka on noussut puheenaiheeksi kilpailupaikalla, niin se olisi hyvä kertoa tiedotteessa ja silloin myös uutiskynnys ylittyy helpommin.

Yliniemi ei näe, etteikö suomalainen moottoriurheilu kiinnostaisi medioita. Yleensä jutun julkaiseminen saattaa olla niinkin pienestä kiinni, ettei urheilijaa saada tavoitettua tai hänestä ei ole tietoa saatavilla.

– Eri lajeissa on paljon hyviä suomalaiskuskeja, kun heistä vain saisi enemmän tietoa, niin uskoisin, että heistäkin uutisoitaisiin enemmän, Yliniemi toteaa.

Myös moottoriurheilutoimittaja Marko Vihriä korostaa tiedon levittämisen tärkeyttä.

– Tärkeintä tiedottamisessa on lähtökohtaisesti se, että tietoa jaetaan, Vihriä muistuttaa.

Itse tiedotteessa Vihriä kehottaa panostamaan nasevan otsikon lisäksi myös siihen, että teksti on ymmärrettävää lajista tietämättömällekin.

– Tiedotteen alkuun on hyvä kertoa mikä laji on kyseessä, kuka ajoi ja missä sekä minkä paikkakunnan kuski on.

Tiedottamisella on suora vaikutus moottoriurheilun näkyvyyteen ja arvostukseen, kilpailuiden katsojamääriin sekä kuskien sponsorisopimuksiin. Jo aktiiviuran päättänyt enduron Euroopan mestari ja moninkertainen joukkue-maailmanmestari Jari Mattila korostaa, että tiedottaminen on ehdottoman tärkeää sponsoreiden takia, mutta hyvin hoidettu tiedottaminen voi vaikuttaa positiivisesti myös kuljettajan uran jälkeenkin.

– Pitkässä juoksussa tiedottamisesta on ollut hyötyä. Suhteet on pysyneet edelleen kasassa aktiiviuran jälkeen ja olen pystynyt olemaan sponsoreihini yhteydessä ja tekemään bisnestä heidän kanssaan, Mattila kertoo.

Moottoriurheilu.tv on työstänyt yhdessä AKK Motorsportin ja Suomen Moottoriliiton kanssa tiedotusohjeistuksen, joka sisältää muun muassa ohjeet tiedotteen tekemiseen, vinkkejä haastattelutilanteeseen sekä kriisiviestintäohjeistuksen. Materiaali on kaikkien AKK:n ja SML:n jäsenien vapaasti käytettävissä. Pyydä materiaalia osoitteesta: media@moottoriurheilu.tv

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Enduro