Jäärata 23.02.2016

Moottoripyörien SM-jääratakausi jatkuu Orivedellä

Kovaa kilpailua voitosta Oriveden jaaradalla vuonna 2010. Kuva Arja Rannanautio

Moottoripyörien jääradan kolmas SM-osakilpailu ajetaan ensi sunnuntaina Orivedellä Asemaseudulla Hiedan satamassa. Järjestäjänä Oriveden Moottorikerho. Harjoitukset alkavat klo 10.00 ja kilpailut klo 12.00.

Vuosina 2014-2015 talvet eivät ole suosineet Oriveden Moottorikerhoa SM-jäärata-ajojen järjestämisessä ja kilpailuja ei ole voitu järjestää. Tänä vuonna radan tekoon päästiin jo heti vuoden alusta. Alkutalven pakkasetkin auttoivat radan tekijöitä. Viimeiset päivät kerhon auramiehet ovat lähes asuneet radalla ja ahkeroineet runsaiden lumisateiden johdosta valmistellessaan noin 1700 metrin pitkää jäärataa esiintymiskuntoon viikonvaihdetta varten.

Jääradan SM-sarjan kolmanteen osakilpailuun on ilmoittautunut yli 80 ajajaa. Kilpailut käydään kuudessa eri luokassa ja jäähilettä lennätetään 10 lähdössä. Ajajia on ilmoittautunut myös Ruotsista ja Virosta.

Uusi luokkajako ja tuplalähdöt ovat osoittaneet toimivuutensa. Kahden osakilpailun jälkeen JR Open A ja Lites A -luokkia johtaa jääradan ”kestomestari” Konneveden Kari Vehniäinen. Saarijärvellä hänet haastoi vahvasti molemmissa luokissa kerhokaveri Erkki Silvasti ottamalla pari lähtövoittoa. Erkki oli pari kautta sivussa jääradoilta ollen rakentamassa välillä elämän muita portaita. Viime vuoden tuplamestari Ville Töhönen on myös pääsemässä vauhtiin ja valmis taistelemaan Orivedellä kärkipaikoista. Kauden Seinäjoella hienosti kahdella Lites A -luokan voitolla avannut Valkeakosken Vesa Kallio palaa jälleen radalle ja tulee taistelemaan voitosta Orivedellä haastaen muut kärkiajajat. Pienemmässä luokassa kärjen vauhdissa pysyy varmasti Seinäjoen ”Jääkotka” Mikko Koskinen. Kärkisijoituksia tavoittelee myös toinen ”Jääkotka” Harri Kenkkilä, jolla oli epäonnea Saarijärvellä. Nuoremmasta ajajakaartista mielenkiintoista nähdä Konneveden Ari Borokoffin panos Orivedellä ja tuleeko lisää podiumsijoituksia. Soololuokisssa on tarjolla tasaisia ja jännittäviä kisalähtöjä.

Tänä talvena kilpailujärjestäjät ovat linjanneet, että mikäli kilpailijoita ei ole riittävästi ilmoitautunut SM-luokkaan, sitä ei osakilpailussa ajeta. Tämän johdosta Orivedellä on jätetty ATV-luokka pois. Sivuvaunuluokan kilpailijat ”ryhdistäytyivät” ja mukaan on ilmoittautunut kahdeksan paria. Mahdollisesti sivuvaunujen SM-ratkaistaan yhdessä kilpailussa ensi sunnuntaina. Mukana on kolmen edellisen vuoden mestaripari ”sivarikingit” Jani Aronen ja Kristian Selenius Hondalla. Vahvaa vastusta tarjoavat varmasti viime vuoden sivuvaunujen MM-sarjan pronssipari Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen Hondalla. Heillähän on tynkäkaudelta 2014 SM-hopeaa. Orivedellä nähdään toinenkin pari, jossa matkustajana on nainen. He ovat Paavo Leppänen ja Jenni Vähäkainu.

Muissa lähdöissä on myös mielenkiintoa. Veteraanien SM Cup:n johdossa on kahdella voitolla Kuopion Mikko Huttunen. Nähdäänkö luokassa voitosta jo tiukempaa kamppailua? Lites B -luokassa on mielenkiintoista nähdä, pistääkö Kirsi Kainulainen taas nuorten miesten ”puntit heilumaan”. Saarijärvellä Kirsi ajoi toiseksi ja kolmanneksi, johtaen kumpaakin lähtöä muutaman kierroksen.

IMG_0003

Luokan alle 250 ksm SM-osakilpailun palkintojen jako Orivedellä vuonna 1964. Vasemmalla Jarno ”Parooni” Saarinen (2.), Voittaja Jaakko Lehmuskoski, Seppo Pönni (3.) ja Lars Rosvall (4.). Vuosina 1964 ja 1965 ajettiin ns. raspatuilla renkailla. Kuva on julkaistu Oriveden Sanomissa.

Jääradalla historian havinaa

Oriveden Moottorikerho järjesti Hiedassa ensimmäiset jäärata-ajot autoille ja moottoripyörille maaliskuussa 1956 eli 60 vuotta sitten. Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1966 kerho oli yksi niistä kuudesta kerhosta, jotka olivat järjestämässä urheilukoneiden jääradan SM-osakilpailun, joka ajettiin ensimmäisen kerran nastoitetuilla renkailla varustetuilla moottoripyörillä. Järjestäjiä olivat Mäntsälän Moottorikerho, Porvoon Moottorikerho, Turun Moottorikerho, Tuusulan Moottorikerho, Oriveden Moottorikerho ja Ylä-Savon Moottorikerho. Ensimmäiset mestarit olivat luokassa alle 250 ksm tuleva TT-tähtiaja Teuvo ”Tepi” Länsivuori Hva Y-SMK sekä luokassa yli 250 ksm motocross-ajaja Arne Wicksrtön ESO VargMK. Sivuvauluokan ensimmäiset Suomen Mestarit olivat Seppo Järvinen ja Olavi Tiasto TuMK. Tämä vuosi on tavallaan nykymuotoisen jääradan 50-vuotisjuhlavuosi.

Tervetuloa Orivedelle seuraamaan jääradan taitureiden taistelua SM-pisteistä, voitosta ja kunniasta sekä nauttimaan komeasta talvisäästä.

Teksti: Kari Rannanautio

Lue lisää:

Moottoriurheilu.tv/jäärata
IceRoadRacing.com

 

Uusimmat

Lisää aiheesta