Jäärata 15.02.2018

Moottoripyörien jääratakausi jatkuu Orivedellä – Mukana 140 kuljettajaa

Seinäjoen SM-jääradan  SM A450 A-finaalissa tuimaa taistoa käyvät Nico Näkkilä (88) OrMK, Joel Latvala (727) JaMoKe/UA ja Ville Mäntynen (33) SaarMPU. Kuva: Tapani Nero

Moottoripyörien jääradan SM-sarjan toinen osakilpailu Neste Orivesi SM-jäärata ajetaan tulevana sunnuntaina Orivedellä tutulla jäällä Asemaseudulla Hiedassa. Järjestäjänä Oriveden Moottorikerho. Kerhon ”Ahkerat auramiehet” ovat tehneet vajaan kahden kilometrin pituisen vauhdikkaan jääradan Pappilanselälle. Mukana 11 kisalähdössä on 140 jääradan taituria.

Kauden avauksessa Valkeakosken Jääkuningas Mika Kallio näytti nuoremmille ajamisen mallia ja voitti selvästi SM A250 ja SM A450 -lähdöt. Kallio lähti viikolla lämpöisempiin maisemiin eikä ole Orivedellä mukana.

SM A250 Seinäjoen kisan perusteella vahvoja voittajaehdokkaita ovat RR-ajajat Niklas Ajo, joka kuuluu nykyään OrMK:n ajajakaartiin ja  ÄMK:n Vertti Takala, joka nousi  Seinäjoella kaatumisen jälkeen kolmanneksi. Takala osoitti myös kesällä vauhtinsa ja voitti selvästi Superstock 600 B -luokan mestaruuden. Luokan ”musta hevonen” on avauskisan nelonen Hondalla kisaava A-SMP:n Ossi Ojala  Lehtimäeltä, joka tunnetaan myös  hiihtäjien ja keihäsmiesten paikkakuntana Etelä-Pohjanmaalla.

Isossa, jääradan kuninkuusluokassa SM A450 on 23 ajajaa, joten heti aika-ajoissa pitää vauhti löytyä, jotta pääsee A-finaaliin 15 parhaan joukkoon ja sitä myöten pistetaistoon. Kauden avauksessa hallitseva ison luokan mestari SeMK:n Mikko Koskinen jäi ilman pisteitä, kun joutui keskeyttämään.. Takuuvarmasti Koskinen on Orivedellä liekeissä ja valmis taistelemaan voitosta. Kovimmat haastajat löytynevät ryhmästä Vertti Takala ÄMK, Antti Soitiala TamMC ja Tatu Lauslehto TuMK.  Kotiradallaan ovat vahvoja haastajia tälle kaudelle A-luokkaan nousseet Nico Näkkilä ja Joonas Huuskonen. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka riittää Seinäjoen kilpailun jälkeen A-luokkaan nostetun virolaisen Andre Parkin  vauhti. Viivalla nähdään myös ”vauhdin kuningatar” Y-SMK:n Kirsi Kainulainen. Hän hakee jäältä ajotuntumaa kesäkaudelle.

Kirsi Kainulainen. Kuva: Nita Korhonen

Tälle kaudelle mukaan on tullut uusi  luokka 125 2T, joka  sai tulikasteensa Seinäjoella. Luokan ensimmäisenä voittajana  historian kirjoihin nimensä sai Niklas Ajo OrMK KTM. Hän ei ole puolustamassa voittoaan. Mutta suuri mahdollisuus on, että luokan voittajan nimi Orivedellä on myös Ajo. Legendaarinen Ajo Red Bull KTM tallipäällikkö ja jääradan uusi lajipäällikkö Aki Ajo  lähtee  mittaamaan taitojaan tässä luokassa. Tämähän on Akin osalta tavallaan paluuta vauhtiuran alkuaskelille ja mustalaattaisten ”piikkiluokkaan”. Hänellä on urallaan muun muassa jääradan Suomen Mestaruudet A 125 -luokasta  vuodelta 1994 Hondalla ja vuodelta 1996 Suzukilla. Luokan podiumpaikkoja kärkkyvät Seinäjoella väläytelleet Konneveden jääratakoulun oppilas Tino Kapanen ja ensimmäistä kauttaan jäällä ajava HelRC:n Patric Pulkkinen, joka muistetaan viime kaudelta Moto3-luokan kuljettajana.

Suomen Cup luokkia Orivedellä ovat Veteraanit ja sivuvaunut. Veteraaninien luokka sujui avauksessa savolaisten jäämiesten johdolla heidän saavuttaessa kolmoisvoiton.  Ensimmäisen osakilpailun voittaja KMC:n Lasse Kurvinen, takavuosien jääratamestari, on vahvin ehdokas voittajaksi Orivedellä. Haastajien ykköskaarttin kuuluvat Mikko Huttunen (KMK) ja Antti Pekkonen (VRT), kauden avauksen kakkonen ja kolmonen. Muista ajajista nostetaan  vahvana kärkitaisteluihin Pirkanmaan toivo, Jouni Lehtimäki (KaMoKe). Hänellä viimeisten vuosien aikana menestystä tullut asfaltilta ja on pari mestaruutta Classic 500 -luokan PM-sarjassa. Osanottajia  luokassa on 13.

Jäärata toimii Aki Ajolle oivana vastapainona MotoGP-sarjan hektiselle rytmille. Kuva: Nita Korhonen

Sivuvaunuluokkaan on saatu mukaan kuusi rohkeaa taisteluparia. Cup Mestaruus on kerrasta poikki. Mukana maailmamestaria, Euroopanmestaria ja Suomen Mestaria. Vahvin ennakkosuosikki on pari Jani Aronen – Jussi Veräväinen. Aronen on eri ”purkkiorjien” kanssa hallinnut luokkaa jäällä vuosina 2013-2016. Orivedellä Seppo Suominen aloittaa 50-vuotisen kilpailijauransa juhlavuoden, vaunussa matkustaa juhlan kunniaksi Late Kunnas. Takavuosien nostalgiaa tuo jäälle sääntömuutoksen myötä pari Roy Lindgren – Niko Tynnilä väkivahvalla Suzuki 1300 -pyörällä. Siinä sananmukaisesti jäähile lentää.

B250-luokassa on yhdeksän kilpailijaa. Isossa B450-luokassa on 34 osanottajaa. Aika-ajossa pitää heti löytää  ajolinjat Hiedan mutkissa, jotta A-finaaliin pääsee mukaan. Mukana on kokemusta speedwayn puolelta, Tero Aarnio (VRT). RR:n nouseva tähti Eemeli Lahti ajaa ensimmäistä talveaan kisamielessä jäällä ja olikin heti kolmas Seinäjoen A-finaalissa, joten hän kolkuttelee kärkisijoituksia. Speedway-miesten jääratataitoja esittelee jäällä useana vuonna kilpaillut Tero Aarnio VRT. Oriveden Moottorikerhosta on tässä luokassa mukana 11 ajajaa. Mielenkiintoisin kuski näistä on ensimmäistä jäärata-kilpailuaan ajava Paven Auton Jussi Soikkeli, hänellä on takanaan kymmennen vuoden kokemus jokamiesluokasta autopuolelta.

Oriveden Jäärata-ajot 1966. Kuuma erä valmistautuu lähtöön. TT-ajaja Topi Vainio (21) OrMK Greaves sekä ihastuttava Miss Suomi 1966 Satu Östrig Tampere. Kuva: OrMK       

Ennen vanhaan 1960-luvulla jäärata-ajojen viimeisenä lähtönä ajettiin ”kuuma erä”. Kisapäivän päätteeksi ajetaan tälle kaudelle mukaan tulleet, nykyajan ”kuumat erät” Sprint 250 ja Sprint 450 -lähdöt. Samalla viivalla kohtaavat A- ja B-luokan sekä veteraaniluokan ajajat. Kisakierroksia ajetaan vain neljä. Isommassa luokassa on täysi viivallinen ajajia, 25. Vankka ennakkosuosikki on veteraaniluokan  Lasse Kurvinen ja KTM.

Neste Orivesi SM-jäärata Hiedassa Längelmäveden Pappilaselällä aloitetaan harjoitus/aika-ajoilla klo 10.00. Kisalähdöt aloittaa klo 12.00 SM A250 -luokka. Kauden avaus näytti, että jääradalla tarjotaan yleisölle jännittäviä ja tasaisia kisalähtöjä.

Livetulospalvelu
Tulokset heti erien jälkeen täältä.
Lähtöluettelo

Kilpailupaikan osoite: Satamaranta 166, 35100 Orivesi

Teksti: Kari Rannanautio

 

British Supersport -sarjassa loistanut Eemeli Lahti hurahti jäärataan ”Monen vuoden unelmasta tuli totta”

Kova kuin Kallio: Mika Kalliolle tuplavoitto jääradan SM-sarjan avauskilpailussa

 

 

 

 

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jäärata