Ralli 18.01.2017

Citroënin sapattivuosi rallin MM-sarjassa päättyy

Citroën palaa tehdastiiminä rallin MM-sarjaan yhden välivuoden jälkeen. Kuva: Citroën.

Kansainvälisen Autourheiluliiton päätösten myötä kaikki huippuautot uudistuvat perinpohjaisesti kun käyttöön astuivat uudet vapaammat tekniset säännöt. Moottoreista saadaan ottaa lisää tehoa ja parantunut aerodynamiikka auttaa yltämään suurempiin kaarrenopeuksiin.

Uusien aerodynaamisen sääntöjen sallima hyökkäävämpi ulkonäkö saa myös katetta sekuntikellosta: uudet autot ovat myös nopeampia kuin edeltäjänsä. Uuden säännön mukaan moottorille saadaan imeä ilmaa 36 mm halkaisijaltaan olevan kuristimen läpi aikaisemman 33 millisen rajoittimen sijasta.

Kasvanut ilmamäärä yhdessä moottorin muiden uusien sääntöjen mahdollistaminen teknisten uudistusten kanssa tarkoittaa merenpinnassa ajettaessa vähintään 380 hevosvoiman huipputehoa, kutakuinkin saman verran kuin A-ryhmän imuilman osalta rajoittamattomat voimanlähteet tuottivat 1990-luvulla.

Ahtopaine on edelleen  1,5 bar (2,5 bar kun vallitseva ilmanpaine lasketaan mukaan) kuten aikaisemmissakin säännöissä, mutta absoluuttisen ilmamäärän kasvu mahdollistaa suuremman bensiinimäärän syöttämisen moottoriin ja sitä kautta enemmän tehoa. Citroën sai merkittävää etua kokemuksistaan rata-autoilun WTCC-sarjasta rakentaessaan WRC-autoon kokonaan uuden moottorin.

Aerodynaamisiin muutoksiin kuuluvat mm. suurempi korileveys, merkittävästi kookkaammat etu- ja takailmaohjaimet ja ikonisten B-ryhmän ralliautojen kaltaiset levikkeet auton sivuilla. Muutos suorituskyvyssä on suurempi asfaltilla kuin soralla ajettaessa.

Voimansiirron puolella suurin muutos on palaaminen aktiivisen keskitasauspyörästön käyttöön. Tietokoneen ohjaama keskitasauspyörästö muuttaa vääntömomentin jakosuhdetta etu- ja takatasauspyörästöjen välillä tilanteen ja kuljettajan toiminnan mukaan. Vaihteita on edelleen käytettävissä kuusi, ja niitä komennetaan hydraulisesti ohjauspyörän alle sijoitetun siivekkeen avulla.

Täysin uusi Citroën C3 WRC

Rallin MM-sarjan kahdeksankertainen merkkimestari Citroën tuo sarjaan täysin uuden auton, Citroën C3 WRC:n. Uutuus perustuu uuden sukupolven C3-malliin, josta Citroën Racing on pian päättyvän sapattivuotensa aikana kehittänyt uusien säätöjen mukaisen kilpa-auton.

Uuden Citroën C3 WRC-auton rakentaminen aloitettiin tämän vuoden alussa ja huhtikuussa ensimmäinen testiauto oli valmis. Toinen testiauto valmistui kaksi kuukautta myöhemmin, ja sen jälkeen molemmat autot ovat olleet tiiviisti testattavana eri olosuhteissa.

– Uusien sääntöjen haasteellisin alue on vapaampi aerodynamiikka. Meillä ei ole tarpeeksi kattavaa kokemusta aerodynaamisten ominaisuuksien muutoksista eri ajo-olosuhteissa, kuten esimerkiksi vauhdikkaissa ja pitkissä hypyissä. Ensi vuosi tulee olemaan kaikille oppivuosi, sillä kaikkia esiin tulevia tilanteita emme voi mitenkään simuloida etukäteen, sanoo Citroën Racingin uusi tekninen johtaja Laurent Frégosi.

Jousitus Citroën Racingin omaa tuotantoa

Citroën Racing on ainoa rallitalli MM-sarjan huipulla, joka suunnittelee ja valmistaa autojensa jousituksen itse.

– Me olemme kautta aikojen tehneet jousitukset itse. Koska moottorien teho, autojen paino ja monet muut välittömästi suorituskykyyn vaikuttavat seikat ovat kaikille talleille hyvin lähellä toisiaan, ero on saatava aikaiseksi mekaanisen pidon kautta. Me emme halua antaa tätä kilpailuetua pois työskentelemällä alihankkijan kanssa, koska silloin osaamisemme valuu ennen pitkää kilpailijoidemme eduksi. Tuloksistamme päätellen pitkäaikainen strategiamme on ollut oikea, ja siksi jatkamme samalla tavalla myös C3 WRC:n kanssa, Laurent Frégosi kiteyttää.

Kolmella autolla täyteen sarjaan

Citroën Racing lähtee rallin MM-sarjaan kolmen auton ja neljän kuljettajaparin voimin.

Nelikon menestyksekkäimpänä kuljettajaparina kauteen starttaa Kris Meeke – Paul Nagle, jotka kohahduttivat kansainvälistä rallikansaa voittamalla ensimmäisenä brittiparina Suomen MM-rallin. Heidän rinnallaan ajavat Stéphane Levebre – Gabin Moreau. Kolmannessa autossa vuorottelevat Graig Breen – Scott Martin ja tallin pääyhteiskumppanin edustaja Sheikh Khalid Al Qassimi vierellään Chris Patterson.

Monte Carlo-rallissa uuden sukupolven Citroën C3 WRC-autoja ajavat Kris Meeke – Paul Nagle (#7) ja Stéphane Lefebre – Gabin Moreau (#8). Edellisen sukupolven Citroën DS3 WRC-autolla kilpailuun osallistuu Graig Breen – Scott Martin (#14). Kilpailu alkaa torstaina 19.1 kahdella pimeässä ajettavalla erikoiskokeella päättyen sunnuntaina yhteensä 17 erikoiskokeen jälkeen.

Citroën C3 WRC tekniikka pähkinänkuoressa

Citroën   C3 WRC tekniikka pähkinänkuoressa
MITAT ja PAINOT
Pituus mm 4128
Leveys mm 1875
Akseliväli mm 2540
Omamassa kg 1190
MOOTTORI
Tyyppi Citroën Racing GRE 2017
Kuutiotilavuus ksm 1600
Suurin teho hv / rpm 380 / 6000
Suurin vääntömomentti kpm/rpm 400 / 4500
Litrateho 237 hv / litra
VAIHTEISTO
6-vaihteinen hydraulisesti   ohjattu suorakytkentävaihteisto (Sadev)
VANTEET
Asfaltilla 8” X 18”
Soralla ja lumella 7” X 15”
JARRUT
Levyn halkaisija edessä, asfaltilla 370 mm
Levyn halkaisija edessä, soralla 330 mm
Levyn halkaisija takana 300 mm

Teksti: Citroën-viestintä / Pekka Koski

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli