Ralli 07.03.2017

MM-pistejohdossa oleva Latvala Meksikon osakilpailusta: “Voitosta ajaminen on varmasti vaikeaa”

Jari-Matti Latvala (oik.) ja Miikka Anttila johtavat rallin MM-sarjaa, kun luvassa on kauden kolmas MM-osakilpailu Meksikossa. Kuva: Red Bull Content Pool

Rallin MM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna kauden kolmannella osakilpailulla ja alustaltaan ensimmäisellä sorarallilla, kun vuorossa on Meksikon MM-ralli. Kausi 2017 on alkanut suomalaisittain upeasti, sillä edellisessä kilpailussa kohdalle napsahti historiallinen jättipotti Jari-Matti Latvalan ja Miikka Anttilan ajettua Toyota Gazoo Racingille sen ensimmäisen voiton heti tallin toisessa MM-osakilpailussa.

Nyt Meksikossa nähdäänkin sitten ensimmäistä kertaa kaikkien uusien autojen suorituskyky ja voimasuhteet soralla.

Toyotan toisella suomalaiskuljettajalla Juho Hännisellä Monte-Carlossa alkanut epäonni puiden kanssa jatkui myös Ruotsissa, kun Toyota lipsahti päin paikallista petäjää. Hänninen jatkoi kuitenkin rallia sääntöjen puitteissa keräten arvokasta kokemusta sekä itselleen että Toyota Gazoo Racingille.

Meksikoon lähdetään sinivalkoisessa johdossa, sillä Latvala johtaa MM-pistetilastoa 48 pisteellä. Toisena on hallitseva maailmanmestari, Ranskan Sébastien Ogier ja kolmantena Viron Ott Tänak. Hänninen löytyy avausosakilpailuiden jälkeen sijalta 12. ja kasassa on yhteensä kolme pistettä.

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRC

“Kausi on lähtenyt paremmin liikkeelle kuin koskaan aikaisemmin ja tosi hyvillä fiiliksillä lähden Meksikoon. Ajan siellä nyt ensimmäisenä autona ja se tulee olemaan hankala paikka, koska joudun auraamaan tietä ja tunnetusti siellä tiet ovat tosi liukkaita. Voitosta ajaminen on varmasti vaikeaa ja tavoite onkin olla viiden parhaan joukossa sekä kerätä tärkeitä MM-pisteitä. Meksiko on moottorille todella haastava kisa, sillä siellä ajetaan korkeimmillaan 2700 metriä meren pinnan yläpuolella. Ennakkotestien jälkeen auto tuntuu kuitenkin nyt vahvalta ja saatiin hyvät säädöt siihen, joten lähtökohdat ovat kunnossa. Nyt nähdään myös ensimmäistä kertaa, että kenellä on uusissa autoissa hyvät säädöt ja mikä kenenkin vauhti soralla on.”

Juho Hänninen, WRC, Toyota Yaris WRC #11, Toyota Gazoo Racing WRC

“Olen kilpaillut Meksikossa vain kerran aikaisemmin, mutta pidin silloin jo siitä rallista. On aina hienoa päästä ajamaan soralla ja esimerkiksi perjantaina, kun pääsemme ajamaan pitkiä erikoiskokeita, kuten El Chocolaten, niin ne voivat olla minulle hyviä mahdollisuuksia. Saan ralliin kohtalaisen hyvän ajopaikan ja siitä pitää ottaa kaikki irti. Vaikka Ruotsi ei ollutkaan minulle mikään menestys henkilökohtaisesti, niin opin kuitenkin, että esimerkiksi pidän huolen siitä, että testien jälkeen valmistaudun hyvin seuraavaan kilpailuun. Meksikon ennakkotestit sujuivat hyvin ja teimme muutoksia lähinnä jousitukseen. Olen taas lähellä sitä tunnetta, että luotan ja nautin ajamisesta, kuten Monte-Carlon testien jälkeen. Insinöörimme ovat tehneet hienoa työtä moottorin kanssa ja uskon, että Meksikon korkeista ilmanaloista huolimatta, minun ei tarvitse muuttaa ajotyyliäni liiaksi.”

Lähde: Toyota Gazoo Racing tiedotus

Meksikon MM-ralli 2017: Uudet autot ensimmäistä kertaa soralle ja sombrerojen sekaan

Meksikon MM-ralli tunnetaan haastavana ja jopa raakana kisana koviakin olosuhteita kestäville ralliautoilla. Kuumuus, korkeassa ilmanalassa toimiminen ja rajut erikoiskokeet irtosorineen ja jopa kivenlohkareineen eivät anna armoa kenellekään. Uudet autot lienevät nyt toistaiseksi rankimman koitoksensa edessä.

Meksikossa ralli pyörähtää käyntiin torstaina 9. maaliskuuta näyttävällä, 1,57 kilometriä pitkällä yleisöerikoiskokeella, joka ajetaan kahteen kertaan. Perjantaina on edessä ensimmäinen täysi päivä ja seitsemän erikoiskoetta, jotka tarjoavat ajettavaa jo 154,85 erikoiskoekilometrin verran. Perjantaina aloitus ja myöhemmin iltapäivällä uudestaan ajettava monsterimainen, 54,90-kilometrinen El Chocolate tuskin on niin suklainen ja herttainen erikoiskoe kuin nimestä voisi päätellä. 

Lauantai on sekoitus rallikeskuksena toimivan Leónin pohjoispuolen vuorilla seikkailemista sekä kaupunkierikoiskokeita. Yhteensä erikoiskokeita ajetaan yhdeksän kappaletta ja pituutta niille kertyy 157,57 kilometriä, mikä tarkoittaa sitä, että lauantai on EK-kilsoilla mitattuna rallin pisin päivä.

Turha on kuitenkaan kenenkään tuudittautua ruususen uneen lauantaista selvittyään, sillä hereillä pitää olla myös päätöspäivänä sunnuntaina. Ennen kuin maalikorokkeella juhlitaan voittajia ja suihkitaan kuohuvat taivaan tuuliin, on ajettavaa vielä 54,90 kilometrin verran. Suomalaisittain mukavasti sointuvat erikoiskokeet La Calera sekä Power Stage -näyttämönä toimiva Derramadero mittaavat kuljettajien ja kaluston kunnon vielä kertaalleen.

Meksikon MM-rallin on aikojen saatossa voittanut kaksi suomalaisparia. 2002 Harri Rovanperä kartanlukijanaan veivät rallin nimiinsä Peugeot 206 WRC –autolla ja viime vuonna Jari-Matti Latvala otti rallista voiton kotiin. Sunnuntaina 12. maaliskuuta selviää, saadaanko voittotilastoihin lisää siniristilippuja.

Muistatko tämän: Jari-Matti Latvala toinen suomalaisvoittaja Meksikossa kautta aikojen 

100-vuotiaan Suomen hengessä kelpaa muistella myös suuria suomalaisia rallitekoja. Meksikon rallin oli ennen viime vuotta pystynyt voittamaan vain vuonna 2002 Harri Rovanperä kartturinaan Risto Pietiläinen, mutta muuten kivikkoinen kilpailu on ollut suomalaiskuskeillemme vaikea purtava. Vuonna 2016 Jari-Matti Latvala kykeni kuitenkin palauttamaan myös suomalaiset Meksikossa voittokantaan.

“Meksiko oli viime kauden paras kilpailu ja olihan se huikea tunne voittaa noin vaikea ja pitkä ralli. Aikaisempina vuosina minulla on ollut siellä paljon epäonnistumisia, mutta viime vuonna kaikki napsahti kohdalleen. Se oli omalta osaltani virheettömmin ajo hetkeen ja toki täytyy muistaa, että minulla oli hyvä lähtöpaikka, mikä avusti paljon. Meksikon ralli saattaa näyttää helpolta, mutta siellä on tosi paljon irtokiviä ja betonimuureja teiden reunoissa, joihin ei kestä nojailla kyllä yhtään. Varsinkin kahteen kertaan ajettavat erikoiskokeet ovat toisella kerralla usein jo todella haasteellisessa kunnossa. Meksikossa on aina paljon porukkaa ja huikea tunnelma. Erikoiskokeita pitää sielläkin osata kunnioittaa. Meksikon voitosta saa legendaariset, sellaiset oikein kunnon bootsit palkinnoksi ja ne oli kyllä hienoa vastaanottaa viime vuonna.”

Kilpailun kotisivuille tästä.

Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä

Kilpailun reittiaikatauluun tästä.

Erikoiskokeiden määrä: 19
Erikoiskoekilometrejä: 370,46 km
Kilpailun kokonaispituus: 897,68 km

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

Wrc.com »

twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Nelonen Prolta ja Ruutu+:sta

Meksikon rallin lähetysaikataulut »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, lap topin tai smart tv:n kautta.

Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »

twitter.com »

facebook.com »

instagram.com »

youtube.com »

#RallyFinland

Teksti: Neste Ralli Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli