Rata-ajo 26.08.2019

Milla Mäkelä mukaan V8 Thunder NEZ -sarjan pronssitaistoon ennen viimeistä osakilpailua

Milla Mäkelä joutui taiteilemaan jarruongelmien kanssa. Kuva: AKK / Pertti Kangasniemi.

Kemoran moottoriradalla Vetelissä ajettiin rata-autoilun V8 Thunder NEZ -sarjan neljäs osakilpailu viime viikonloppuna Rata SM -sarjan yhteydessä. Mäkelä nousi mukaan sarjan pronssitaisteluun.

Mäkelä tiimeineen saapui radalle jo keskiviikkona ajamaan testejä, jotta autoa päästäisiin viimeinkin säätämään kuljettajalle sopivaksi. Testipäivät menivät kuitenkin jo Pärnussa vaivanneen jarruongelman selvittelemiseen. Itse kilpailu sujui kuitenkin ilman suurempia ongelmia ja nosti Mäkelän mukaan pronssitaisteluun.

– Keskiviikkona päästiin ajamaan ihan ok kierroksia, mutta huomattiin jo hyvin aikaisin, että jarrut eivät kestä tälläkään radalla koko kisan mittaa. Alustan säädöt jäivät toiseksi jarrujen kestävyyden testaamiselle. Palojen kovuuksia testailtiin ja saatiin homma toimimaan, kunnes torstaina etujarrulevy räjähti kesken ajon 180km/h jarrutuksessa, Mäkelä summasi testipäiviä.

Jarrulevyn räjähdys ei aiheuttanut suurempaa vahinkoa, kun Mäkelä sai auton pyöräytettyä ympäri ennen rengasvallia. Mäkelä sai naapuritiimeiltä pyörän napaan ja jarruihin korvaavia osia ja auto oli ajokunnossa taas ennen päivän loppua.

Perjantaina oli tarjolla sadekelin testiä, mutta sitten paukahti vetoakseli. Peräöljyt valuivat “vetaria” pitkin jarrulevylle ja muutama treeni meni taas hukkaan. Pari testipäivää meni siis ilman yhtäkään ehyttä treenivetoa.

Lauantaina ajettiin aika-ajo ja ensimmäinen kisalähtö. Aika-ajoon sade kasteli radan ja Mäkelän sadetreenit jäivät käytännössä nollaan. Tiimi taikoi paketin kuitenkin kasaan juuri oikeaan aikaan ja aika-ajosta irtosi neljäs ruutu. Ensimmäiseen kisalähtöön arvottiin usean kuljettajan voimin radan varressa oikeaa rengasta, sadekeli vai slicksit?

– Lähdettiin slickseillä liikkeelle, vaikka rata oli vielä selvästi kostea. Lähdössä jäin vähän pussiin ensimmäiseen mutkaan ja tipuin viidenneksi. Muutaman kierroksen jälkeen ajoin nelospaikan kiinni ja otin sen takaisin. Kolmospaikkakin olisi ollut tarjolla, mutta huomasimme 10 minuuttia ennen lähtöä renkaanvaihdossa, että etujarrulevy oli taas lähes halki. Säästelin siis jarruja puoli kisaa, jotta saadaan hyvät pisteet kotiin. Taaksepäin eroa oli kuitenkin jo 20 sekuntia.

Milla Mäkelä kamppailee pronssimitalista. Kuva: Mäkelä Racing Team.

Sunnuntain kisalähdössä riitti tapahtumia, kun ensimmäinen lähtöyritys päättyi punaisilla lipuilla lähtösuoran kolarin takia. Mäkelä sai vältettyä kolarin ja oli hereillä uusintastartissa. Tällä kertaa viimeiset kovan seoksen jarrupalat olivat lähellä loppua jo ennen kisalähtöä.

– Päätettiin yhdessä lähteä kuitenkin kovilla paloilla, kun tiedettiin, että pehmeät ylikuumenevat ennen puoltaväliä joka tapauksessa. Kovilla voi ajaa loppuun asti täysiä, jos pintaa riittää. Uusintastartin jälkeen pääsin pari kierrosta, kun jarrupoljin alkoi painua pohjaan ja vain takajarrut toppasivat kunnolla. Myös kolarista radalle jäänyt öljy teki renkaat liukkaiksi, mikä oli toki sama kaikille. Kisa ei ollut missään nimessä helppo, vaikka aika selkeä kolmospaikka saatiinkin lopulta.

Mäkelä keräsi viikonlopusta toiseksi korkeimman pistepotin, kun toiseksi molempina päivinä sijoittunut Tuomaala ei kerää NEZ-pisteitä. Se nosti Mäkelän mukaan tiiviiseen taistoon pronssimitalista ennen kauden viimeistä viikonloppua, vaikka kauden avaus jäikin Mäkelältä ajamatta.

– Alastarossa kuukauden päästä tavoitteena on tietysti pysyä podiumilla ja ottaa se pronssimitali! Olisihan se mahtava kruunu tälle kaudelle. Auton kanssa ei olla päästy helpolla ja täytyykin kiittää tiimiä toimivasta huollosta. Aina on saatu kaikki kuntoon kisoihin mennessä!

– Lisäksi Alastaroon toivotaan syyskuun lopulle tyypillistä viileää keliä. Silloin ollaan paremmin muiden kanssa samalla viivalla jarrujen suhteen.

Teksti: Milla Mäkelä, Mtec Formula Technology.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo