Ralli 16.02.2016

Mikkelissä Mitsubishin uusi ralliauto ja ralliradion paluu

Tällä Mitsubishi R5 -autolla Jari Ketomaa ajaa SM Vaakuna-Rallissa. Kuva: Mitsubishi

Rallin SM-sarja alkoi tammikuun lopulla Rovaniemen Arctic Lapland Rallylla. Hieno kilpailu näytti olevan Jarkko Nikaran heiniä alusta loppuun asti, mutta onnea jakava lautakunta päätti toisin.

Jarkko Nikara johti ennen viimeistä, peräti 51-kilometristä Ristilammen erikoiskoetta Juha Saloa 59,4 sekuntia. Mitään hätää tai paniikkia ei siis saarijärveläisellä Nikaralla ollut, eikä paniikkia kyllä tullutkaan, vaan viisas, mutta vanha sotaratsu Mitsubishi Lancer Evo 9 sanoi sopimuksensa irti.

Nikaran Mitsun tavaramerkiksi muodostunut vihreä värikään ei autokuntaa pelastanut, kun takaiskunvaimentimen yläpää antautui. Peli oli sillä selvä ja kilpaveli Juha Salo kiitti ja kuittasi kuudennen Arctic Lapland Rallyn voiton sekä täydet luokkapisteet.

SM1-luokkassa Salo lähtenee ennakkosuosikkina kauden toiseen osakilpailuun Mikkelin Vaakuna-Ralliin. Erittäin mielenkiintoista on kuitenkin nähdä, kuinka junioreiden rallin MM-sarjasta tuttu norjalainen Ole Christian Veiby painaa haastetta niskaan Skoda Fabia R5 -autollaan. Mielenkiintoista on nähdä myös Jarkko Nikaran suoritus, Kristian Kiviniemi uudella Citroen DS3 R5 -autolla sekä Rovaniemen väliin jättäneen Ari Vihavaisen paluu sarjaan Mitsubishi WRC -autolla.

SM2-luokassa Teemu Asunmaa olisi voinut ajaa terveisiä Rovaniemellä vaikka koko viikonlopun, mutta piti kuitenkin ihan kelpo vauhtia päällä. Tosiasiallisia haastajia ei Asunmaalle löytynyt, kun luokkaan tälle kaudelle vaihtanut Ville Hautamäkikin koki roppakaupalla ongelmia. Mikkelin seurantalistan kärjessä ovatkin Hautamäen suoritukset. Samalla kannattaa myös seurata kuinka Tommi Mäkisen suojatit Hiroki Arai ja Takamoto Katsuta pärjäävät. Arai oli toinen Rovaniemellä, joten hienoja suorituksia on lupa odottaa nytkin.

Juuso Nordgren oli repäissyt Tunturissa jo reilun minuutin eron SM3-luokassa takana tuleviin, mutta moottoririkko katkaisi nuoren miehen taipaleen. Luokkavoittajaksi kruunattiin lopulta Anssi Rytkönen, joka on varmasti iskussa myös Mikkelissä. SM3-luokassa katseet siis Rytköseen, Nordgreniin, Pyry Ovaskaan, Miika Hokkaseen ja Jussi Lindbergiin, jotka taistelevat myös Tulevaisuuden Tähti -palkinnosta ja pääsystä Neste Ralliin.

SM4-luokassa taisto tullaan käymään kolmen kuljettajan välillä. Marko Mänty ajoi Rovaniemellä kuin rasvattu salama ennen keskeytystään ja Esa Ruotsalainenkin oli mainiossa vauhdissa ennen vaihdelaatikko-ongelmia. Luokan voiton tunturiteillä lopulta napannut Jesse Turunen on niin ikään kova luu ja nämä herrat varmasti mielivät jokainen Vaakuna-Rallin korkeimmalle korokkeelle omassa luokassaan.

Mikkelissä tehdään myös jonkinasteista autourheiluhistoriaa, sillä Jari Ketomaa osallistuu kotiralliinsa uudella Mitsubishi R5 -ralliautolla. Suomen maaperällä, tai oikeastaan juurikaan missään muualla tätä autoa ei olla ennen nähty, joten on erittäin mielenkiintoista nähdä Ketomaan vauhti Mikkelin SM-rallissa.

Ketomaan ja muiden rallitaitureiden otteita voit seurata ralliradiosta, joka on äänessä Mikkelissä. Mikkelin urheiluautoilijoiden järjestämä radio pitää rallifanit ajantasalla kilpailun kulusta kummankin ajopäivän ajan.

Kilpailun lähtö ja maali
Kilpailun lähtö tapahtuu Mikkelin raviradalta perjantaina 26.2. kello 18.50.
Kilpailun maalijuhlallisuudet järjestetään Mikkelin torilla lauantaina 27.2. noin kello 18.13 alkaen.

Rallin seuraaminen

AKK Sports Oy ja Ralli SM –sarja ovat panostaneet merkittävästi sarjan osakilpailujen seuraamiseen ja kanavia on useita:

http://www.rallism.fi – tarjoaa kattavan paketin tietoa, tulosseurannan sekä realiaikaisen GPS-seurannan.

http://areena.yle.fi/tv/urheilu/moottoriurheilu
YLE näyttää koosteen kaikista kauden kilpailuista TV:ssä ja YLE Areenassa.

http://www.ralliradio.fi​ – Mikkelin Urheiluautoilijoiden ralliradiota kuuntelemalla tiedät ensimmäisenä kuinka kilpailu etenee ja mitä erikoiskokeilla tapahtuu

http://www.facebook.com/rallism – Facebook tarjoaa niin kuvia, videoita kuin viimeisimmät tiedot sarjan tapahtumista

http://www.twitter.com/rallism – Twitter vie sinut suoraan erikoiskokeille kuvien, tulosten ja livetilapäivitysten muodossa

http://www.instagram.com/ralli_sm – Kauneimmat ja vauhdikkaimmat kuvat kertovat tuhansia tarinoita maailman parhaasta kansallisesta rallisarjasta

http://www.periscope.tv/rallism – Uutuutena tällä kaudella livelähetyksiä suoraan kilpailuiden ytimestä

SM Vaakuna-Rallin omat kanavat:

WWW: http://www.vaakunaralli.fi​
Facebook: https://www.facebook.com/vaakunaralli/
Twitter: https://twitter.com/smvaakunaralli
Instagram: https://www.instagram.com/smvaakunaralli/​

Ralli SM -sarja
Ralli SM -sarja on suomalaisen autourheilun huippusarja, joka nauttii myös suurta kansainvälistä arvostusta. Sarjassa ajetaan vuosittain kuusi osakilpailua, joista vuonna 2016 kolme talvella ja kolme kesällä.

29.-30.1. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
26.-27.2.
SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli
11.-12.3.
Tahko SM-Ralli, Kuopio
11.6. Enset Oy SM-Ralli, Sastamala-Huittinen
19.-20.8.
SM-Ralli Turku, Turku
23.-24.9.
Pirelli Ralli, Tampere

Suomenmestaruudet jaetaan kahdessa 4-vetoisten ja kahdessa 2-vetoisten luokassa, erikseen kuljettajille, kartanlukijoille ja tiimeille. Lisäksi osakilpailujen yhteydessä ajetaan ralliautoilun Suomi Cupin voitosta kahdessa eri luokassa. Lisätietoja Rallin SM-sarjasta  sekä monipuoliset online-palvelut löydät osoitteesta www.rallism.fi. Sarjaa voi seurata myös Facebookissa, TwitterissäInstagramissa ja Periscopessa sekä Ylen MotorSport Extra -lähetyksissä.

Teksti: Sami Kolsi

Uusimmat

Lisää aiheesta