Road Racing 05.02.2016

Mika Kallio toipui ennätysvauhdilla omintakeisin menetelmin

Mika Kallion operoi MotoGP-tähdille tuttu lääkäri Doctor Xavier Mir. Kuva: Inka Isotalo

Mika Kallio yllätti kaikki toipumalla ennätysvauhtia kolmesta samanaikaisesti tehdystä leikkauksesta. Toipumisprosessi piti sisällään muun muassa pulkkakyytejä, hoito-ohjeiden hienosäätöä sekä tikkien poistoa kännykän valossa.

KTM:n MotoGP-luokan testikuljettajana tämän kauden toimiva Mika Kallio mursi pohje- ja sääriluunsa Barcelonassa joulukuussa ajetun Superprestigio–tapahtuman harjoituksissa. Espanjassa toteutetun nilkkaleikkauksen yhteydessä päädyttiin operoimaan samalla myös ranteessa ja olkapäässä olleet vanhat vammat.

– Leikkaukset olisivat olleet joka tapauksessa edessä, mutta kun nilkka meni, niin ei siinä tarvinnut enää arpoa, että milloin leikataan, Kallio toteaa.

– Lääkäritkin miettivät, kannattaako kaikki kolme operaatiota tehdä kerralla, mutta koska aika toipumiselle oli rajallinen, päätettiin tehdä kaikki samanaikaisesti ja kärsiä sitten pari viikkoa pyörätuolissa, kun ei kepeilläkään päässyt kävelemään ranteen ja olkapään takia.

Mika Kallion nilkka operoitiin kasaan raudan avulla. Kuva: Inka Isotalo

Mika Kallion nilkka operoitiin kasaan raudan avulla.
Kuva: Inka Isotalo

Kapearenkainen pyörätuoli osoittautui kuitenkin hankalaksi Levin lumihangissa, joten Kalliota kuljetettiin paikasta toiseen pulkalla. Myös tikkien poisto lääkärissä tuntui varsin haasteelliselta vaihtoehdolta kesken lomailun, joten lopulta päädyttiin siihen, että Kallion avovaimo Inka Isotalo poisti ompeleet kynsileikkurilla kännykän valossa.

– Onhan siellä pohjoisessakin tietysti lääkäreitä ja paikkoja, jossa tikit olisi voinut poistaa, mutta kun itse otettiin kipsit pois, niin katsottiin, että kokeillaan nyt tuotakin, ei kai se nyt hirveästi voi pieleen mennä. Eikä vielä ole ainakaan mitään ongelmia tullut.

Inka Isotalo poisti Kallion tikit kännykän valossa. Kuva: Hannes Leinonen

Inka Isotalo poisti Kallion tikit kännykän valossa. Kuva: Hannes Leinonen

Kalliomaiseen tapaan myös hoito-ohjeita sovellettiin oman maun mukaan. Olihan olkapään kantositeen käytöstäkin luovuttu jo kokonaisen yhden päivän jälkeen.

– Tietysti lääkärit sanoivat, että kun kipsit saa pois, pitää olla varovainen. Tavallaan olisikin pitänyt pitää pari viikkoa ilmalla täytettävää painesaapasta, joka ottaa iskuja vastaan kävellessä, mutta en minä sitäkään oikein pitänyt kuin yhden tai kaksi päivää. Tuntui nilkka paremmin toimivan ilman sitä.

Omalaatuinen toipumisprosessi on tuottanut tulosta, sillä heti päästyään kipseistä Kallio voitti leikkimielisen Ice Karting –kilpailun Levillä, kuukausi leikkauksen jälkeen hän ajoi ensimmäistä kertaa jääradalla ja viime viikolla mies jo lasketteli Italian Alpeilla. Kuntoaan hän on hoitanut viime aikoina polkupyöräilemällä kotikaupungissaan Monte Carlossa.

– Itsekin yllätyin, että se meni noinkin nopeasti ja kivuttomasti tuo prosessi. Ei ollut mitään isompia ongelmia. Heti kun sai paikat kipsistä pois, parantuminen alkoi tosi nopeasti. Tuntui, että kun vain sai liikettä nilkkaan ja ranteeseen, niin ne menivät heti parempaan suuntaan. Olkapää liikkui hyvin jo heti ensimmäisinä päivänä.

Mika Kallio on päässyt jo treenaamaan kuntoaan kotikaupunkinsa Monte Carlon kaduilla. Kuva: Inka Isotalo

Mika Kallio on päässyt jo treenaamaan kuntoaan kotikaupunkinsa Monte Carlon kaduilla.
Kuva: Inka Isotalo

Kallion omista menetelmistä huolimatta, suurin syy onnistuneeseen toipumiseen lienee kuitenkin legendaarinen ja MotoGP-tähdille tuttu lääkäri Dr. Xavier Mir.

– Mir on leikannut paljon meidän alan äijiä ja suurin osa Espanjan kuskeista käykin hänen luonaan. Toipuminen on varmasti paljon senkin ansiota, että leikkauksessa on tiedetty mitä on tehty ja metallit on aseteltu nilkkaan oikein, solisluu on pätkäisty sopivan mittaiseksi ja ranteen repeytyneet nivelsiteet liitetty tarkasti yhteen.

Kallio näyttää siis olevan entistä ehommassa iskussa, kun Jerezin testit käynnistyvät Espanjassa 18. helmikuuta.

– Kaiken järjen mukaan kaiken pitäisi olla silloin kunnossa. Ainoa huoli tässä on, ettei lääkäri Mir näe näitä tikinpoistokuvia, Kallio naurahtaa.

Teksti: Moottoriurheilu.TV

Uusimmat