Karting 11.08.2016

Miesvaltaisessa lajissa menestyvä Kaisa Eiristö: Ulkomaat ja isommat radat kiinnostavat

Kaisa Eiristö tavoittelee tänä vuonna KZ2-luokan SM-hopeaa. Kuva Tero Niemistö.

20-vuotiaalla kartingkuljettaja Kaisa Eiristöllä on mahdollisuus napata SM-mitali KZ2-luokassa, johon hän siirtyi täksi kaudeksi. Nuori nainen on pisteissä toisena, kun jäljellä on enää kaksi osakilpailuviikonloppua. Voittaminen on Kaisalle tuttua, sillä on hän hallitseva mestari Yamaha-luokassa, jonka hän vei nimiinsä viime vuonna.

Naiskuljettajia kartingissa on vain kourallinen ja yleisesti ottaen määrä pienenee, mitä suurempiin luokkiin mennään. KZ2-luokassa Kaisa on ainoa naiskuljettaja.

– Tavoitteeksi asetimme tälle kaudelle sarjassa viiden parhaan joukkoon ajamisen, mutta nyt kun puolet SM-sarjasta on ajettu ja olen toisena, tavoitteena on totta kai SM-mitali.

Riihimäeltä kotoisin oleva Kaisa innostui lajista jo seitsemänvuotiaana kaverin kautta. Hyvinkään Urheiluautoilijoiden kerhoilloissa Kaisa pääsi vauhdin makuun ja pian hänellä olikin yhdessä Maria-siskon kanssa yhteinen kartingauto.

image2

– Pienestä asti olen ollut kiinnostunut kaikenlaisista menopeleistä. Olen harrastanut myös pienestä asti kartingin ohella enduroa, joka täytyi kuitenkin lopettaa, kun päätin panostaa täysillä kartingiin.

Autoliiton kummikuljettajana toimivan Kaisan kartingtie vei Raket-luokasta Yamahaan ja tälle kaudelle tuli siirtyminen suoravetoisista vaihteellisiin, eli KZ2-luokkaan. Uusi luokka toi uudet haasteet.

– Mietimme pitkään viime syksynä, että mitäs nyt tehdään. Kyselyitä tuli paljon ja vaihtoehtoja oli. Tajusimme pian, että emme millään saa isompiin autoihin budjettia kerättyä kasaan, joten päätimme jatkaa vielä kartingissa. Vaihtoehtona kartingissa oli OK ja KZ2. Molemmat olivat hyvä vaihtoehtoja, mutta KZ2 houkutteli haastavuudellaan enemmän. Mentiin sitten Myllyniemen Pekan juttusille Nummelaan ja päätettiin kaudella 2016 ruveta ajamaan KZ2-luokkaa. KZ2 oli loppuen lopuksi helppo valinta, koska Ninarilta saamme parhaan mahdollisen kaluston ja loput onkin enää itsestä kiinni.

Kuva Tero Niemistö.

Kuva Tero Niemistö.

Suoravetoluokissa lähtö on ns. lentävälähtö, mutta vaihteellisissa lähdetään ruudusta valojen sammuttua. Kaiken pitää natsata startissa, jotta ensimmäiseen mutkaan mennessä ollaan hyvissä asetelmissa, koska takaa on pitkä ja haastava tie nousta kärkeen.

– Ensimmäisessä SM-osakilpailussa Kouvolassa oli lähdöissä isoja haasteita, jotka johtuivat yksinkertaisesti treenin puutteesta. Ei siinä paljoa päätä teltassa silitelty ensimmäisten starttien jälkeen, kun putosin siinä aina monta sijaa.

Kun startit alkoivat sujua, kiipesi Kaisa jälleen palkintopallille.

– Onhan se hienoa päästä SM-sarjan ainoana naiskuljettajana kaikissa kisoissa podiumille. Nyt kun on päässyt näyttämään vauhtiaan isommassa luokassa, ovat loputkin epäilijät olleet aika hiljaa, että en minä pelkästään mikään Yamaha-kuljettaja ole.

– Arvostan eniten autourheilussa kaikkia naiskuljettajia, jotka ovat tehneet valtavasti töitä menestyäkseen miesvaltaisessa lajissa. Se vaatii kanttia.

Kaisa Eiristö on päättäväinen ja kilpailuhenkinen nainen, joka nauttii ajamisesta sekä menestymisestä miesvaltaisessa lajissa.

– Kautta 2017 en ole vielä miettinyt kovin pitkälle. Ulkomaat ja isommat radat kiinnostaisivat. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, että miten asiat menevät nyt syksyllä ja millaisia mahdollisuuksia tarjoutuu. Rahoitus on tässä lajissa totta kai myös yksi todella iso haaste. Tavoitteenani on edetä tätä tietä niin pitkälle kuin pystyn.

Karting SM kilpailukalenteri 2016
08.-10.7. Kouvola
15.-17.7. Vihti
12.-14.8. Lappeenranta
26.-28.8. Lahti

SM-sarjassa ajetaan kolmessa eri luokassa: OK-junior, OK ja KZ2.


Teksti: Moottoriurheilu.tv

8-vuotias kartingtähti Meri Levula: ”Haluan ajaa rallia”

OuluZonen kartingkilpailussa tiukkaa jännitysnäytelmää

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting