Rata-ajo 11.11.2018

Mestareille ei lähtöruuturangaistuksia Brasilian osakilpailuun

Molemmat maailmanmestarit saivat pitää lähtöruutunsa sunnuntain osakilpailuun. Kuva: Ferrari Media

Lewis Hamiltonin ja Sebastian Vettelin toimet Brasilian GP:n lauantain aika-ajoissa herättivät kuhinaa kotikatsomoissa. Hamilton esteli kahta kuljettajaa vaarallisesti radalla, kun taas Vettel toimi vastoin sääntöjä punnituksessa. Kummallekaan mestarille ei lähtöruuturangaistuksia tilanteista kuitenkaan langetettu.

Nelinkertainen maailmanmestari Sebastian Vettel joutui punnitukseen autonsa kanssa juuri, kun olosuhteet radalla muuttuivat. Mies piti toimintaa epäoikeudenmukaisena, ja oli kiireessä palata takaisin Ferrarin varikkopilttuuseen säätämään autoaan ja jatkamaan aika-ajoja. Vettel kiirehti jopa niin paljon, että kaatoi punnituksessa olleen kartion kumoon, eikä sääntöjen mukaan antanut FIA:n edustajien työntää autoa vaa’alle, vaan ajoi siihen itse. Vettel myös ajoi vielä sääntöjen vastaisesti itse vaa’alta pois, minkä seurauksena vaaka hajosi.

Tuomaristo pohti tapausta parin tunnin verran, ja päätti rangaista Vetteliä tapauksesta huomautuksella, sekä 25 000 euron sakolla. Lähtöruuturangaistusta ei Vettelille tapahtuneesta langetettu.

Viisinkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton aiheutti hurjan läheltä piti -tilanteen aika-ajojen toisella osiolla, kun mies vaihtoi Mercedeksellään ajolinjaa juuri, kun Williamsin Sergey Sirotkin ohitti Hamiltonia. Sirotkin joutui väistämään äkisti vasemmalle, eikä törmäys ollut kovin monen senttimetrin päässä. Myös Suomen Kimi Räikkösen väistökyvyt pääsivät testaukseen, kun Hamilton ajoi nopeamman Räikkösen edellä keskellä ajolinjaa. Kukaan kuljettajista ei ollut nopealla kierroksella, mutta sääntöjen mukaan jäähdyttelykierroksella olevan kuljettajan tulisi väistää takaa tulevia nopeampia kuljettajia.

Tuomaristo ei ottanut edes käsittelyyn Hamiltonin tapausta, eikä näin ollen Hamiltonille tullut asiassa mitään jälkiseuraamuksia. Sen sijaan Sirotkin joutui tuomariston kuulusteltavaksi ajettuaan liian hiljaa jäähdyttelykierroksella ensimmäisen aika-ajo-osion aikana.

F1-asiantuntijat Toni Vilander ja Ossi Oikarinen moittivat aika-ajojen jälkeen Cmoren studiossa tuomariston toimintaa. Oikarisen mielestä tuomariston linja ei ole ollut yhteneväinen, ja maailmanmestareita tunnutaan päästävän liian helpolla tilanteista, joista muille on rangaistuksia annettu.

Brasilian osakilpailu starttaa sunnuntaina klo 19.10 Suomen aikaa. Suomen Valtteri Bottas lähtee matkaan kolmannesta ruudusta, ja Räikkönen starttaa maanmiehensä vierestä neljännestä ruudusta. Kaikki F1-osakilpailut Suomessa näyttää Cmore.

Katso tästä Vettelin sakkoihin johtanut tapaus:

Hamiltonin lähteltä piti – tilanteet:

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Hamilton paalulle Brasiliassa – Suomalaiset matkaan toisesta rivistä

F1-sirkus siirtyy Brasiliaan – tiimien mestaruus yhä avoinna

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo