Ralli 30.07.2016

Meeke erittäin lähellä Neste Rallin voittoa

Kris Meeke Kuva: AKK Sports Oy

Kris Meeke kasvatti johtoaan lauantaina Neste Rallissa – hän on enää 4 erikoiskokeen päässä uransa suurimmasta voitosta.

Citroën-kuljettaja Meeke aloitti lauantaina murskaavalla esityksellä – ajaen jopa 13,4 sekunnin pohjat legendaariselle 33 kilometriselle Ouninpohjalle, joka ajettiin ensimmäistä kertaa tähän suuntaan sitten vuoden 1994. Toiseksi Ouninpohjassa kiri Jari-Matti Latvala. Kokonaistilanteessa Meeken johtoasema kasvoi 31,5 sekuntiin ennen kilpailussa toisena olevaa Latvalaa.

Iltaan mennessä Meeke oli kasvattanut eroaan Latvalaan jopa 41 sekuntiin ottamalla kolme muuta erikoiskoevoittoa päivän aikana – hän ajoi pohja-ajan Ouninpohjaan myös toisella ajokerralla.

”Totta puhuakseni, tämä päivä on ollut poikkeuksellisen hyvä”, kertoi Meeke, josta saattaa tulla Neste Rallin ensimmäinen brittivoittaja. ”Eilinen oli urani parhaimpia päiviä kilpa-autossa ja tämä päivä on ollut vielä sitäkin parempi. Mutta huomenna on kisapäivä, joten töitä on vielä jäljellä. Aion ottaa huomenna varmanpäälle ja yrittää tuoda voiton kotiin.”

Volkswagen-kuljettaja Latvala kehaisee Meekeä: ”Kris tekee hienoa tulosta – hän on ollut tänään uskomattoman nopea. Olen yrittänyt tavoittaa häntä, mutta en ole pystynyt vastaamaan hänen vauhtiinsa.”

Latvala on turvallisen oloisesti toisena kilpailussa, mutta kolmannesta sijasta käydään ankaraa taistelua. Jopa kuusi kuljettajaa on mukana tavoittelemassa viimeistä podiumsijaa. Kolmatta sijaa suurimman osan lauantaista piti kauden kolmatta MM-ralliaan ajava Craig Breen, joka on tiimikaverinsa Meeken kanssa vastannut Suomen MM-osakilpailun hienoimmista suorituksista.

”Kolmas sija odottaa ottajaansa”, irlantilainen pohti. ”Tämä tuntui pitkään epärealistiselta unelmalta – vuosia, kuukausia ja vielä jopa muutamia päiviä sitten. Taistelen nyt loppuun saakka, olen todella kiitollinen tästä tilaisuudesta.”

Mikäli Breen mielii pitää kolmannen sijansa, joutuu hän puolustamaan sitä Ott Tänakin hyökkäyksiltä. Perjantaina virolaista viivästyttivät hajonnut pyörän ripustus ja rengasrikko, mutta tänään Tänak nousi päivän kahdella avauserikoiskokeella kahdeksannelta sijalta viidenneksi. Pihlajakoskella hän kärsi taas rengasrikosta pudoten takaisin kahdeksanneksi. Iltapäivällä Tänak ajoi kuitenkin lisää hyviä EK-aikoja ja nousi kilpailussa neljänneksi – vain 11,5 sekunnin päähän Breenistä.

Thierry Neuville putosi kolmannelta sijalta lauantaiaamun ensimmäisellä erikoiskokeella ja on siitä lähtien kamppaillut Hyundai-tiimikaverinsa Hayden Paddonin kanssa. Heidän välinen aikaeronsa oli seuraavilla viidellä EK:lla vain alle sekunnin, kunnes viidennellä sijalla oleva Neuville kasvatti eron 2,7 sekuntiin päivän lyhyimmällä ja viimeisellä EK:lla, Saalahdella. Paddon on päivän päätteeksi lähempänä seitsemäntenä olevaa M-Sportin Ford-kuljettajaa Mads Östbergiä.

Andreas Mikkelsen nousi kilpailun kolmannelle sijalle aamun avauserikoiskokeella Ouninpohjassa, mutta vain hetkeksi – norjalainen ajoi ulos seuraavalla EK:lla pudoten kahdeksanneksi päivän päätteeksi. Hänen Volkswagen tiimikaverillaan Sebastien Ogierilla oli SS13 Ouninpohjan jälkeen jarruongelmia ja hän sai myöhästymisestä 2 minuutin ja 10 sekunnin aikasakon. Ogier on kaukana kärjestä, kun eilisessä ojaan juuttumisessa hän menetti 16 minuuttia ja saatuaan lauantaina aikasakon. Hn kuitenkin pystyi ajamaan lauantaina kolmelle EK:lle pohja-ajat.

Yhdeksäntenä yleiskilpailussa oleva Esapekka Lappi hallitsi edelleen WRC2-luokkaa, hän säilytti vakaan johtoasemansa ja kasvattikin sitä hieman, hän johtaa yli 40 sekunnin erolla Teemu Suniseen. Suninen sai kasvatettua eroa kolmantena tulevaan Ruotsin Pontus Tidemandiin, hän on tätä nyt 11 sekuntia edellä.

WRC3 ja Junior WRC-luokissa Ole Christian Veiby säilytti johtoasemansa ja on lähellä napata voiton. Norjalaisen ero toisena olevaan Simonen Tempestiniin puolittui, kun Veiby ajoi edellä menevän auton kiinni  EK 17 Ouninpohjassa.  Ero Veibyn ja Tempestinin välillä ennen viimeistä kilpailupäivää on 18,3 sekuntia. Tulevaisuuden Tähti Juuso Nordgren kellotti aamulenkillä Päijälään pohja-ajan, jonka turvin hän nousi takaisin kolmannelle sijalle MM-debyytissään. Nordgren ajoi päivän aikana pohjat myös kahdelle muulle erikoiskokeelle.

Kaksinkertaisen Suomen MM-rallin voittajan Ari Vatasen poika, Max Vatanen, johtaa Drive DMACK Fiesta Trophy -sarjan kisaa lähes 50 sekunnilla. Osian Pryce oli yhden sekunnin edellä Vatasta ennen kilpailupäivän alkua, mutta kaatoi autonsa EK 14 Päijälässä.

Viimeinen kilpailupäivä sunnuntai koostuu neljästä erikoiskokeesta: kaksi kertaa ajettavista Lempäästä ja Oittilasta, jotka ajetaan ensimmäistä kertaa sitten vuosien 1999 ja 1994 jälkeen. Kilpailun päättävänä Power Stagena toimii toisella ajokerralla Oittila, jossa ensimmäinen auto starttaa kello 13:08.

Tulokset: results.fi/fin2016/tulokset

Teksti: Neste Ralli Mediapalvelut

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli