ATV 01.06.2018

Max Karilainen hurahti mönkijöiden maailmaan 5-vuotiaana – Nousi nyt 10 vuotta myöhemmin podiumille Virossa kovassa seurassa

Max Karilainen on aloittanut kauden 2018 vahvasti. Kuva: Veeti Karilainen

15-vuotias Max Karilainen sijoittui sunnuntaina ajetussa kauden toisessa Viron ATV-motocross-kilpailussa toiseksi. Kovassa seurassa kisaava suomalainen on asettanut tavoitteensa koviksi, mutta pääasia hänelle on, että saa harrastaa rakastamaansa lajia mahdollisimman paljon.

Kankaanpääläinen Max Karilainen on ajanut mönkijällä 5-vuotiaasta sakka. Hän kiinnostui lajista isänsä esimerkistä. Pojan vauhti on kasvanut ja tekniikka kehittynyt vuosien myötä. Neljä vuotta sitten perhe päätti lähteä kiertämään Baltian kisoja, jotta Maxin kehitys pysyisi vauhdissa, koska Suomessa ei ole junioreille SM-kilpailuja. Tuolloin Maxin pääsarjat olivat Viron mestaruussarja ja Baltic Cup, jossa ajettiin 250-kuutioisilla mönkijöillä osakilpailut Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

– Ensimmäinen kausi maailmalla meni opetellessa ja ihmetellessä kovatasoisia ratoja ja -kilpailuja, mutta sen jälkeen menestystä on alkanut tulla ja kalusto ja kuskin kunto on parantunut roimasti, Karilainen toteaa.

Täksi kaudeksi 450 kuutioista Hondaa ohjastava 15-vuotias nuorukainen on asettanut tavoitteekseen podiumpaikat SM-kilpailuista sekä sijoitus viiden parhaan joukkoon Viron mestaruussarjan pääluokassa (Open-luokka).

– Eka kisa Kiviõlissä ei mennyt niin kuin Strömsössä. Ensin aika-ajossa kisalaitteeseen tuli tekniikkamurhe ja siirryttiin varalaitteeseen. Ensimmäisen erän lopussa puhkesi rengas ja jäin kymmenenneksi. Tokassa erässä sijoitus oli kuudes ja kokonaissijoitus näin ollen kahdeksas.

Max Karilainen nousi podiumin korkeimmalle korokkeelle 27. toukokuuta ajetun Viron sarjan Open-luokan kilpailun päätteeksi. Kuva: Veeti Karilainen

Sen sijaan viime sunnuntain kilpailu alkoi tuottaa tulosta. Karilainen sijoittui Virossa Open-luokan toiseksi. Tämä oli kova suoritus nuorelle pojalle kauden toisista kisoista, sillä Viron mestaruussarjassa kisaa muun muassa viime vuoden Euroopan mestari, joten sijoituksia siellä ei saa helpolla.

Karilaisella on jo takataskussaan Baltic Cupin voitto vuodelta 2016 ja Viron mestaruussarjan amatööriluokan voitto vuodelta 2017. Silti pääasia ajamisessa eivät ole kovat saavutukset vaan itse ajaminen.

– Pääasia minulle on, että kunhan vain saan ajaa ATV-motocrossia. Tykkään vauhdista ja on hienoa, kun pystyy ajamaan aina vain nopeampia kierrosaikoja. Ulkomailla tykkään käydä ajamassa, koska siellä on hienoja ratoja, jotka on suunniteltu mönkijöitä ajatellen, Karilainen päättää.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

ATV