Rallisprint 08.09.2019

Matti Jaatinen voitti HRS-sarjan viidennen osakisan

Matti Jaatinen testasi Säkylässä Volvoaan voitokkaasti. Kuva: Kikka Kuosmanen

Lokakuussa 35 vuotta täyttävä karkkilalainen Matti Jaatinen kävi Säkylän Huoltopiste Rallisprintissä voittamassa Historic Rally Club Finlandin organisoiman Historic Rallisprint -sarjan viidennen osakisan.

Viime syksyisten Volvon teknisten ongelmien vuoksi autoaan uudelleen ”iskuun” korjaillut Jaatinen osallistui tänä vuonna vain Kalpalinnan osakilpailuun kesäkuussa.

– Autosta olen nyt yrittänyt tehdä huomattavan paljon luotettavamman. Paljon ja kaikkea on korjattu tämän vuoden aikana. Nyt tämä ”shakedown” osoittautui hyväksi, ja näyttää siltä, että ensi vuonna pääsen taas ajamaan Historic Rally Trophyn kisoja tosissani, jutteli Jaatinen kisan jälkeen.

Säkylän kisassa ajettiin 5,6 kilometrin rata kolmeen kertaan. Tuttuun tapaan tietysti nopein kierros ratkaisi. Jaatinen oli historic-luokkien nopein ensimmäisellä kierroksella, porukan kakkonen, Niko Allinen luokassa 2 jäi 1300-kuutioisella Escortilla viitisen sekuntia. Jaatinen oli porukan nopein myös toisella kierroksella, mutta nyt Teemu Koivunen paikkasi ekan kierroksen yli 10 sekunnin tappiota Jaatiselle ja oli toiseksi nopein. Eroa Jaatiseen jäi kuitenkin vielä noin puolitoista sekuntia.

– Rata oli todella hieno ja upea ajettava, sopi oikein hyvin Volvolle, paljasti Jaatinen, jonka Volvosta löytyi miehelle yllätys ennen viimeistä kierrosta.

– Olin unohtanut pari vararengasta takakonttiin, kun käytiin tehomittauksessa. Ylimääräistä painoa taisi siksi olla noin 40 kg. Kun jätin renkaat pois, paransin aikaa kolmannella kierroksella vielä pari sekuntia.

Mutta niin paransi Koivunenkin suoritustaan. Kolmannella kierroksella kaksikon aikaero oli 0,29 sekuntia Jaatisen hyväksi.

– Onneksi nyt näin päin. Kalpalinnassa hävisin Teemulle, jutteli tyytyväinen Jaatinen.

Sarjajohtaja keskeytti ulosajoon

Pistejohdossa Säkylän kisaan lähtenyt Orimattilan Kari Haapalainen oli asettanut tavoitteekseen ajaa huolellisesti ja varmistaen, että sarjapisteitä tulee lisää. Haapalainen oli tätä ennen voittanut luokkansa kaikissa sarjan osakilpailuissa. Nyt tuli kuitenkin ”nolla-kisa”, sillä Haapalainen ei päässyt ensimmäistäkään kierrosta maaliin asti.

– Varoittelin kovasti muita kanssakilpailijoita yhdestä kovasti liukkaasta mutkasta, jossa lisäksi oli paljon irtohiekkaa. Piti ottaa varman päälle, mutta niin vain mokasin ja ajoi ulos. Katto sai vaurioita, tuulilasi hajosi ja lokasuojat pitää vaihtaa. Miten tää onkin minulle niin tuttua, hymähteli Haapalainen kotimatkallaan muiden vielä kisatessa.

Kilpailijoiden loppupisteisiin lasketaan kuudesta kisasta viisi parasta, joten vielä ei Haapalaisen osalta ole mitään hävitty. Viimeisessä kisassa on vielä mahdollisuus mestaruuteen saakka.

Kalpalinnan osakisan jälkeen ennen Säkylää kakkosena viiden pisteen päässä Haapalaisesta ollut Harri Könönen luokan 5 Mazda 323:lla perui osanottonsa, joten pistepussi ei kasvanut. Kun Allinen ja luokassa 1 ajanut Marko Taipale voittivat luokkansa, ovat he nyt tasapisteillä kakkosina ennen Könöstä. Vahvasti näyttää siltä, että Haapalaisella riittää mestaruuteen sijoittuminen Hämeenkyrön päätöskisassa vähintään neljänneksi. Muista mitaleista taistelevat Allinen, Taipale ja Könönen.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallisprint