Motocross 02.09.2019

Matikainen ja Silander motocrossin Suomen mestareiksi Porin Yyterin jäähyväiskilpailussa

Juuso Matikainen pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä MX1-luokan Suomen mestaruutta. Kuva: Jukka Purtilo

Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen ja Espoon Moottorikerhon Emil Silander pääsivät juhlimaan ensimmäisiä Suomen mestaruuksiaan, kun motocrossin SM-kausi päättyi Porissa sunnuntaina. Yyterissä jätettiin samalla hyvästit vuosikymmenien ikäiselle moottorirata-alueelle.

Juuso Matikainen, 26, ajoi erittäin tasaisen kauden ollen heikoimmillaan Karkkilan toisessa erässä viides. Pääosan kesästä hän ajoi toiseksi. Useasta SM-mitalistaan ja MX2-luokan SM-erä- sekä -osakilpailuvoitoistaan huolimatta Matikainen ei ollut ennen kolmen viikon takaista Alavuden osakilpailun avauserää voittanut eriä MX1-luokassa. Pohjanmaalla se tapahtui. Ensimmäinen osakilpailuvoitto jäi vielä silloinkin saavuttamatta, sillä italialaisella ajajalisenssillä kilpaileva helsinkiläinen Kim Savaste nipisti tasapisteissä ykköseksi. Arkitöissä käyvä Matikainen otti viime vuonna SM-hopeaa virolaisen ammattikuljettaja Erki Kahron voittaessa.

– Mestaruus maistuu tietenkin erittäin hyvältä. Olen yrittänyt sitä monta vuotta. Välillä siihen on ollut mahdollisuudetkin, mutta on jäänyt tulematta, Matikainen pohdiskeli.

– Tänä vuonna ajoin tasaisia suorituksia joka kisassa. Tuli “vain” yksi erävoitto, muttei toisaalta yhtään isoa notkahdusta.

Kauden päätöksen Matikainen aloitti aika-ajon pohja-ajalla, vaikka osakilpailussa oli mukana myös ammattikuljettaja Harri Kullas. Viimeksi mainittu meni sitten erissä ennakko-odotusten mukaisesti menojaan muilta karkuun, mutta Matikaisen kakkos- ja nelossijat olivat vahva osoitus lahtelaisen kontrolloidusta vedosta Suomen mestaruuteen.

– Aika-ajo meni hyvin ja ajoni kulki heti mallikkaasti. Totta kai minua jännitti hieman ennen eriä, mutta tiesin mekaanikkojeni tehneen omat työnsä normaaliin tapaan huolellisesti pyöräni suhteen ja itseni olevan valmis. Ja niinhän se on aina, että kun sitä pääsee ajamaan ja ajorytmiin, ei tule mietittyä turhia.

MX1-luokan kuusiosaisen SM-sarjan viiden kärjen muodostivat järjestyksessä mestarista alkaen Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen, Viron Karel Kutsar, Viron Indrek Mägi, Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen ja italialaisella ajajalisenssillä kilpaileva helsinkiläinen Kim Savaste.

Uran lopettamisen sijaan Suomen mestariksi

Emil Silander, 22, voitti MX2-luokan SM-kauden 2018 avauksen, mutta sen jälkeen osakilpailuihin mahtui rajua kaatumista, vatsatautia ja tekniikkamurheita. Silander voitti vielä kauden viimeisen osakilpailun, mutta jäi SM-sarjassa kahdeksanneksi. Vuoden 2013 alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -hopeamitalisti päätti lopettaa kilpauransa.

Parin kuukauden hiljaiselon jälkeen Silander tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin. Se kannatti, sillä tänä vuonna hän voitti ensimmäisen SM-mitalinsa Suomen mestaruudella. Ensimmäisen SM-kautensa nummelalainen ajoi vuonna 2015.

– Sen parin kuukauden rennomman jakson aikana tuli sellainen olo, että eihän tässä kyllä ole oikeasti muutakaan tekemistä kuin jatkaa ajamista. Joulukuun alkupuolella päätin, että kisaan sittenkin, Silander muisteli.

– Tein tätä kautta varten ja kesän aikana määrätietoisesti töitä menestymiseni eteen. Olin jo päässyt muuttamaan omaan kämppään, sain hyviä yhteistyökumppaneita ja palaset loksahtelivat paikoilleen. Ajoni kulki koko kauden yhtä teknisen vian aiheuttamaa keskeytystä lukuun ottamatta.

Sunnuntaiseen osakilpailuunsa Silander ei ollut aivan tyytyväinen. Hän kellotti vielä aika-ajon pohjat, mutta jäi ensimmäisessä erässä viidenneksi ja oli toisessa kolmas.

– Aika-ajo kulki rennosti, mutta erissä minulla oli huonot startit. Ajoni kuitenkin kulki ensimmäisessä erässä, missä olin jo noussut neljänneksi. Minulla oli fiilis, että pystyn voittamaan. Sitten kaaduin hankalaan paikkaan ja menetin siinä aikaa vähän turhan paljon. Tärkeintä oli kuitenkin ohittaa vielä ainoa mestaruusuhkani, Matias Vesterinen.

– Toisessa erässä ajoni oli jäykkää koko ajan. Radalla pystyi tekemään herkästi virheitä, joten mietin vain varmaa ajoa. Helpotus oli iso maalissa. Mestaruus tuntuu todella hyvältä.

MX2-luokan SM-sarjan lopullinen järjestys kärjen osalta on Suomen mestarista alkaen Espoon Moottorikerhon Emil Silander, Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen, Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen, Vantaan Moottorikerhon Aleksi Kurvinen ja Kouvolan Motocrossin Mauno Nieminen.

Suomen Cupit ja sivuvaunujen SM-sarja päätökseen

Porissa ajettiin kilpaa myös lauantaina. Jännittävimmät mestaruuskamppailut nähtiin alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan ja 45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupeissa, joissa kummassakin kakkospaikalla Poriin saapunut kuljettaja vei tittelin.

MXJ-luokassa toisena ollut Hyvinkään Moottorikerhon Sampo Rainio voitti molemmat erät, joissa sarjakärkenä Poriin saapunut Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi ajoi toiseksi. Näin nuorukaisten sijoitukset Suomen Cupissa vaihtuivat. Rainio otti mestaruuden ja Kangasniemi hopeaa. Parivaljakko oli kahtena edellisenä kautena samassa järjestyksessä mestari ja hopeapoika alle 15-vuotiaiden MXC/A:n SM-sarjassa.

Suomen Cup -pronssia voitti Jalasjärven Moottorikerhon Aaro Kankaanpää. Neljäs oli Venäjän Veniamin Voronkov ja viides Tampereen Motocrossin Aleksi Vesanto. Porissa kolmanneksi ajoi Ylä-Savon Moottorikerhon Santeri Keränen, joka oli Suomen Cupissa yhdeksäs.

Veteraaniluokkien kestomestari, takavuosien moninkertainen Suomen mestari ja ammattikuljettaja, Turun Moottorikerhon (TMK) Miska Aaltonen kaivoi jälleen ratkaisevan iskun esiin 45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokan Suomen Cupissa. Aaltonen voitti molemmat erät ja kun hänen takanaan Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiö ja Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Laine ajoivat ristiin kakkos- ja kolmossijat, nousi Aaltonen sarjan ykköseksi. Sarjan piikkipaikalta toiseksi pudonnut Lehtiö kuittasi Porin kakkossijansa myötä sarjahopean ja kolmanneksi ajanut Laine pronssin. He muodostivat samassa järjestyksessä mitalikolmikon myös viime vuonna.

Sarjassa neljänneksi ajoi Salon Moottorikerhon (SaMK) Juha Puotsaari ja viidenneksi Vantaan Moottorikerhon Sasu Ketonen.

55-vuotiaiden veteraanien MXV55-luokassa Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtasen piti käytännössä vain saapua Poriin ottaakseen mestaruuden. Hän voitti osakilpailun ja samalla tittelin. TMK:n Jari Lehto keräsi päätöksessä yhtä monta pistettä kuin Virtanen vieden sarjan hopean. Pronssille sijoittui Hyvinkään Konekerhon Antti Vartiainen. Neljäs oli SaMK:n Jouni Moilanen ja viides Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen.

Porissa palkintokorokkeelle Virtasen ja Lehdon seuraksi kolmospaikalle noussut Steelcross Raahen Matti Pohjalainen oli sarjassa kuudes.

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan Suomen Cup -mestaruuden oli jo varmistanut Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik, joka voitti molemmat erät Porissa. Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola vei Suomen Cup -hopean ja Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Teijo Häkänen -pronssin. Orimattilan Moottorikerhon Matti Korkeamäki oli neljäs ja toiseksi viimeisessä osakilpailussa loukkaantunut, sitä ennen sarjassa toisena ollut TMK:n Jarno Mattila viides.

Porissa toiseksi ajoi isäntäseura Porin Moottorikerhon Teemu Sundelin, joka kilpaili tällä kaudella vain kotiradallaan. Häkänen oli kolmas.

Sivuvaunujen neliosaisen SM-sarjan mestareiksi ajoi pari Kangasalan Moottorikerhon Matti Sipilä ja Heinolan Moottorikerhon Marko Dammert, joka voitti Porissa. Helsingin Moottorikerhon Riku Kunnas ja Joutsan Moottorikerhon Henri Jumppanen olivat Porissa toisia ja SM-sarjassa hopealla. Espoon Moottorikerhon Roy Lindgrenin ja Niko Tynnilän kolmossija Porissa takasi kaksikolle SM-pronssin. Sarjan nelosia olivat virolaiset Jürgen Lääne ja Tanar Tõnts. Viidenneksi sijoittuivat Orimattilan Toiveen Erkki Salo ja Nurmijärven Moottorikerhon Jukka Hasari.

Hyvästi Porin Yyteri

SML Motonet SM-Motocross -kausi on Porin SM-osakilpailun myötä saatu päätökseen. Samalla on laitettu kuvainnollinen rasti Porin Yyterin radan ylle. Moottorirata-alue palveli harrastajia vuodesta 1977, mutta syyskuun lopulla toiminta alueella päättyy meluongelmien takia. Tuolloin motocrossin, speedwayn ja enduron harrastaminen lakkaa.

Motocrossin Suomen mestaruustasolla on tänä vuonna jäljellä vielä kerhojoukkueiden kilpailu, joka järjestetään Orimattilassa viikonloppuna 21.-22. syyskuuta.

Kaikki tulokset
https://speedhive.mylaps.com/Events/1717751

SM-loppupisteet
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults

Teksti: SM-motocross tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross