Ralli 31.07.2018

Männyn istumalihakset kovilla Jyväskylän MM-rallissa

Marko Mänty ja Joni Mäkelä kuittasivat Jyväskylän MM-rallista luokkansa kuudennen sijan. Kuva: Eero Auvinen

JTR Racingin Marko Mänty ja Joni Mäkelä lisäsivät menneen viikonlopun päätteeksi rallimenestysten joukkoon Suomen MM-rallin. Ensimmäistä kertaa nelivetoisella kalustolla Jyväskylän sorasirkuksessa kurvaillut Mänty toteutti ennen kilpailua laatimansa taktiikan. Reitti läpi järkevällä ajolla toi Männylle ja Mäkelälle luokan kuudennen sijan. Yleiskilpailussa parin sijoitus oli 16.

Rallin SM-sarjasta tuttu JTR Racingin Skoda Fabia R5 -ralliauto valmistui kisakuntoon juuri ennen Jyväskylän kahinoita. Lyhyt valmistautuminen neljän päivän MM-ralliin teki Marko Männylle Jyväskylän sorateiden kierrosta erittäin haastavan koitoksen.

– Vauhtia ei ollut riittävästi, mutta tilanteita riitti jokaisella kisapäivälle. Vaikka ajoimme hyvät testit ennen Jyväskylää, ei rallin reitti kuitenkaan vastannut lähellekään sitä mihin SM-ralleissa on totuttu. Teitä toiseen kertaan ajettaessa, ei voinut edes kuvitella, millainen pito renkaista löytyi, Mänty avasi.

– Autossa olisi pitänyt olla huomattavasti kovempi alusta. Jossakin Kakariston pätkällä auto hyppi niin rajusti, että oli vaikeuksia pysyä tiellä. Tie oli valtavilla urilla. Oli vaan pakko päästää menemään, vaikka kuinka kolisi. Renkaat kyllä kestivät, mutta alustaa piti parsia moneen kertaan rallin aikana. Mekaanikoilla riitti hommia koko viikonlopun ajan. Huollossa on onneksi sellainen porukka, joka tietää mitä tekee, eikä väsy paina.

Helteinen keli ei sinänsä vaikuttanut JTR Racingin kuljettajakaksikon suorituksiin, mutta pitkä kisaviikonloppu avasi Männyn näkemykset MM-ralleihin.

– Kuumuus oli tukalaa silloin, kun odoteltiin autossa kypärät päässä ennen pätkille menoa. Itse erikoiskokeilla ei ollut ongelmia. Kolmen pitkän ajopäivän jälkeen istumalihakset olivat odotuksesta kipeänä. Viikonlopun aikana meikäläisen arvostus nousi niitä kohtaan, jotka kiertävät ammatikseen MM-sarjaa, Mänty sanoi.

– Näin jälkikäteen ajatellen oma suoritus olisi voinut olla parempi toisenlaisilla ennakkovalmisteluilla. Aika meni auton rakentamiseen, kun olisi pitänyt viettää enemmän aikaa erilaisilla testiteillä ja ottaa huomioon MM-rallin olosuhteet. Ei kärsi kuitenkaan valittaa. Itse minä auton pilppusin Pohjanmaa Rallissa, Mänty kuittasi.

Luokan kuudes sija vaativalta MM-rallin reitiltä tyydyttää Mäntyä. Kuukauden kuluttua tähtäimessä on korkeammat korokkeet. Silloin, elo-syyskuun vaihteessa päästellään rallin SM-sarjan kauden kuudes osakilpailu Sastamalan ja Huittisten suunnalla.

– Vedetään nyt ensin muutama päivä henkeä. Sen jälkeen entisöidään Skoda kilpailukuntoon ja valmistaudutaan huolella seuraavaan SM-ralliin.

Teksti: JTR Racing Tiedotus / JiiVee Korpela

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli