Road Racing 13.06.2016

Mäkisellä kauhunhetkiä Barcelonan osakilpailussa

Niko Mäkinen selvisi lopulta vähillä vammoilla hurjasta tilanteesta huolimatta.

Superbike-luokan EM-sarjassa kisaava Niko Mäkinen koki dramaattisia hetkiä kauden kolmannessa osakilpailussa Espanjan Barcelonassa.

– Viikonloppu päättyi valitettavasti totaalikatastrofiin, jossa olisi voinut käydä pahemminkin. Lauantaista alkaen oli pientä tuskaa takarenkaan pidon kanssa mutta se oli pientä ”lopputulokseen”, Mäkinen toteaa.

Vielä kilpailun kolmannella kierroksella Mäkisellä oli kaikki kunnossa, mutta sitten alkoi tapahtua. 22-vuotias nuorukainen sai tehtyä ohituksen Eeki Kuparisesta kierroksen kolme aikana ja oli juuri ohittamassa pääsuoran päässä seuraavaa kilpailijaa, kunnes jarruun tullessa Mäkinen havaitsi, että etujarru ei toiminut lainkaan.

Silmänräpäyksessä Mäkinen työnsi pyörän eteenpäin ja pudottautui kyydistä noin 280-290 km/h vauhdista. Siitä alkoi pitkä ja kivinen tie kohti ratavallia. Onneksi pyörä meni edellä ja Mäkinen sai hienosti hallittua liukumisen. Puku (CDREAM), saappaat (DAYTONA), hanskat (ALPINESTARS) ja kypärä (HJC) hoitivat tehtävänsä ja Mäkinen pääsi tosi vähällä. Hän sai ruhjeita ympäri kehoa ja olkapää meni pois paikoiltaan. Ensiapu ratasairaalassa oli loistavaa ja tunnin hoidon jälkeen Mäkinen käveli itse tiimin pilttuuseen.

– Eli tosiasiassa kaikki on paremmin kuin osasimme odottaa. Suomessa sitten menen tarkempiin tutkimuksiin, ettei jää mitään arvailujen varaan. Näitä sattuu mutta onneksi erittäin harvoin. Toivottavasti löytyy joku syy siihen, mitä ja miksi näin pääsi käymään, Mäkinen tuumasi.

 

Kaiken kaikkiaan viikonlopusta jäi ennen teknistä ongelmaa hyvä maku. Treenipäivät sujuivat ihan mukavasti ja Mäkisen vauhti parani jokaisella vedolla. Perjantain päätteeksi meno oli ihan hyvää ja tuloksiin oltiin tyytyväisiä niin tiimin kuin omankin porukan kesken.

Mäkisen puku menee vaihtoon Barcelonan osakilpailun jälkeen.

Mäkisen puku menee vaihtoon Barcelonan osakilpailun jälkeen.

Ensimmäiset aika-ajot olivat lauantaiaamupäivällä, jolloin keli oli hieman viileä sateen jäljiltä. Aika-ajo alkoi erittäin hyvin ja Mäkinen saikin jo neljännellä kierroksella tehtyä hyvän ajan, ollen harjoituksen puolivälissä sijalla neljä. Lopullisissa tuloksissa hän sijoittui kuudenneksi.

Iltapäivällä keli oli lämmennyt ja asvaltin pinta oli noussut jo +40 asteeseen. Samalla pito radalla oli selkeästi heikentynyt, eikä Mäkinen pystynyt parantamaan aamun aikaansa. Muutama kilpailija puolestaan onnistui siinä, jolloin Mäkinen putosi lopulta aika-ajon sijalle yhdeksän.

Tässä linkki yhdistettyihin aika-ajo tuloksiin: http://www.fimcevrepsol.com/en/results/results?anyo=2016&type=2&circuito=133&categoria=112&what=1947

Sunnuntain kilpailupäivän aamun keli oli pilvinen ja hieman viileä. Ensimmäinen kilpailu sujui Mäkisen osalta alusta asti loistavasti. Startti meni nappiin ja siitä alkoi taistelu podium paikasta. Suomalainen kävi kovaa kamppailua argentiinalaisen kilpakumppanin kanssa, joka lopulta päättyi Mäkisen eduksi ja hän oli maalissa sijalla viisi samalla voittaen PRIVATEERS-luokan.

– Paikka podiumilla oli saavutettu ja tavoitteeseen päästiin. Hyvät oli fiilikset kaikilla ja siitä oli kiva jatkaa päivän toiseen starttiin, Mäkinen kertaa.

Toisen kilpailun dramaattisesta keskeytyksestä huolimatta Mäkinen säilytti PRIVATEERS-luokan sarjapisteissä sijan kaksi, mutta SUPERBIKE-luokan sarjapisteissä hän putosi sijalle yhdeksän.

– PRIVATEERS-mestaruuden eteen täytyy tosiaan tulla tulosta ja ehkä muille epäonnea mutta ei luovuteta. Leuka rintaan ja eteenpäin, Mäkinen kuittaa.

Toisen kilpailun keskeytyksestä huolimatta Mäkinen johtaa edelleen PRIVATEERS-luokkaa.

Toisen kilpailun keskeytyksestä huolimatta Mäkinen johtaa edelleen PRIVATEERS-luokkaa.

Seuraavana on vuorossa Albaceten osakilpailu vajaan kolmen viikon kuluttua.

– Sinne mennään taas pää pystyssä ja tavoitteena on parhaat pisteet PRIVATEERS-luokasta. Toivotaan, että kaikista kolhuista on siihen mennessä selvitty ja toivuttu.

Linkki tuloksiin: http://www.fimcevrepsol.com/en/results/results?anyo=2016&type=2&circuito=133&categoria=112&what=1968

PRIVATEERS-luokan sarjapisteet: http://www.fimcevrepsol.com/en/results/results?anyo=2016&type=1&categoria=115

Teksti ja kuvat: Niko Mäkisen tiedotus / Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing