Ralli 13.01.2017

Mäkinen: Tärkeintä saada autot maaliin Monte Carlossa

Tommi Mäkinen tulee pyörittämään kolmen suomalaiskuljettajan tallia kaudella 2017. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Rallin nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen on valmiina ensi viikolla Monte Carlon legendaarisesta rallista alkavaan tulikasteeseensa, mutta muistuttaa, että edessä on edelleen pitkä kehitystyö.

Toyota Gazoo Racing on päättänyt testiohjelmansa ja on nyt valmiina viemään Toyotan takaisin rallin MM-areenoille 17 vuoden tauon jälkeen. Kausi starttaa ensi viikolla legendaarisella Monte Carlon rallilla, jossa ajo-olosuhteet voivat vaihdella kuivasta asfaltista lumeen ja jäähän.

Sekä tiimipäällikkö Tommi Mäkinen että Toyotan kuljettajat Jari-Matti Latvala ja Juho Hänninen odottavat innolla alkavaa MM-kautta. Kolmikko tosin tiedostaa, että uudella tiimillä on vielä työtä edessä. Vaikka Toyota on menestynyt rallin MM-sarjassa aikanaan, on Yaris WRC -projekti täysin uusi luku yrityksen pitkään moottoriurheilutarinaan.

– Tärkeintä on mennä Monte Carloon rennolla ja avoimella asenteella, Mäkinen tuumaa. – Kaikki riippuu niin paljon siellä vallitsevista olosuhteista ja kaikki voi muuttua hetkessä. Minulle on hankala sanoa tällä hetkellä, missä me todella olemme mitä tulee suorituskykyyn ja on myös epätodennäköistä, että Monte Carlo antaisi luotettavaa vastausta, koska se on niin erilainen ralli kuin mikään muu. Tiukka aikataulu on ollut suurin haaste. Totta kai kaikkien tiimien on pitänyt rakentaa uudet autot alusta saakka tälle vuodelle, mutta heillä on käytettävissään edellisvuosien kokemus, Mäkinen muistuttaa.

Mäkinen itse on voittanut Monte Carlon ruhtinaskunnassa järjestettävän rallin peräti neljästi. Osakilpailu on MM-kalenterin vanhin, sillä se ajetaan nyt jo 85 kerran.

– Voin vähän välittää omaa kokemustani Monte-Carlosta kuskeillemme, mutta lopulta kaikki on nyt heistä ja autoista kiinni. Meidän tavoitteemme on saada kilometrejä alle tästä rallista, joten olen onnellinen, jos saamme molemmat autot maaliin ja olemme samalla minuutilla kuin voittaja. Se olisi fantastinen tapa jatkaa kehitystyötä.

Jari-Matti Latvala Kuva: Toyota Gazoo Racing

Vielä muutama kuukausi sitten WRC:n väreissä kisannut Jari-Matti Latvala on innoissaan kisaamisesta uudessa tiimissä.

– Kaksi kuukautta sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että ajan Monte Carlo rallin Toyotalla, joten se on todella jännittävää. Olen ajanut kaiken kaikkiaan 12 testipäivää ja olemme edenneet hyvin sinä aikana. Auto tuntuu todella vahvalta, mutta suorityskyvyn suhteen on vielä hankala sanoa, kun on uudesta autosta kyse. Tämä vuosi menee joka tapauksessa kehitystyön parissa. Haluaisin päästä Montessa hyvin maaliin ja ehkä kauden puolivälissä voimme alkaa ajatella jopa podiumpaikkaa, Latvala toteaa.

Juho Hänninen ja Kaj Lindström kisaavat Tommi Mäkisen tiimin väreissä kaudella 2017 rallin MM-sarjassa.

Juho Hänninen on kisannut Monte Carlossa neljä kertaa aiemmin, joista vain kerran WRC-auton puikoissa.

– Viimeisin ralli, jonka olen ajanut oli vuonna 2015 Suomen MM-ralli, joten kuten voi arvata, en voi odottaa, että pääsen aloittamaan. Minulla on ollut tosi hyvä tuntuma Yarikseen testeissä, mutta tietenkään ei voi koskaan tietää, mitä tapahtuu. En ajattelekaan niin paljon tuloksia Montesta, haluan vain ajaa rennosti ja tietenkin päästä maaliin. Meillä on vielä paljon opittavaa, mutta luulen, että se käy helpommaksi, kunhan saamme kauden alkuun.

Hänninen kiittelee myös Toyotan hyvää ilmapiiriä.

– Meillä on perhetunnelma, josta Tommi on pitänyt huolen. Kundit ovat työskennelleet niin kovasti, mutta he jaksavat edelleen hymyillä ja vitsailla koko ajan.

Teksti: Moottoriurheilu.tv / Toyota Gazoo Racing Tiedotus

Toyotalle siirtyvä Latvala: “Tunnen palaavani kotiin”

Toyotalle siirtyvä Esapekka Lappi – Nuorena korvamerkattu

Juho Hänninen Toyotan MM-talliin

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli