Rata-ajo 28.12.2018

Maailmanmestaruus oli vasta alkua suomalaiselle Thor-kilpamoottorille

RP968 MM-tiimi WTAC:sta. Kuva: Elmer Racing tiedotus

Elmer Racingin suunnittelema ja valmistama 1500hv Thor-kilpamoottori on tehopainosuhteeltaan ainutlaatuinen. Thorilla voitettiin Australiassa Time Attack-kilpailun maailmanmestaruus ensimmäisellä yrittämällä tänä vuonna. Samalla rataennätys parani yli sekunnilla. Time Attack on Formuloiden jälkeen nopein rataluokka maailmassa ja esimerkiksi suomalaisten ratojen rataennätykset ovat Time Attack -kuljettajien hallussa. Maailman isoin ja katsotuin Time Attack kisa tunnetaan World Time Attack Challenge -nimellä (WTAC).

Maailmanmestaruuden voitti Thor-moottorilla australialainen RP968, mikä on Porche 968 vakiokorin pohjalle rakennettu Time Attack Pro-luokan kilpa-auto (vastaa säännöiltään Suomen Unlimited-luokkaa). RP968:n omistaja Rod Pobestek on kerännyt tiimiinsä parhaimmat motorsport-osaajat maailmalta. Auton muista osista vastaa esimerkiksi aerodynamiikan osalta Formula1 tiimeissä toiminut aero-professori, ja voimansiirrosta puolestaan vastaa WRC:ssäkin kokenut toimija. Pobestek otti yhteyttä Elmer Racing:iin vuonna 2016 netistä löytämiensä referenssien perusteella. Oskar Elmgren (Elmer Racing) tapasi Pobestekin kanssa samana vuonna WTAC-kilpailujen yhteydessä Sydneyssä ja keskustelut päätyivät Thor-moottorin tilaamiseen parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

RP968 on Porche 968 vakiokorin pohjalle rakennettu Time Attack Pro-luokan kilpa-auto. Kuva: Elmer Racing tiedotus

Elmer racing oli joulukuussa edustettuna menestyksekkäästi myös Indianapolisessa

Maailman isoimmat motorsport-tuotteisiin keskittyvät PRI-messut (Performance Racing Industry) keräävät vuosittain Indianapolisiin kävijöitä yli 70 eri maasta ja yli 50:stä USA:n eri osavaltiosta. Messuilla oli joulukuussa edustettuna noin 1100 moottoriurheiluun erikoistunutta huippuyritystä ja yli 3300 näytteilleasettajaa. Missään muualla maailmassa ei ole vastaavanlaisella volyymilla uusimpia motorsport-alan innovaatioita edustettuna.

– Meidän kokoiselle pienelle yritykselle pienestä Suomesta on ensiarvoisen tärkeää olla edustettuna kyseisillä messuilla. Vaikka olemme yllättävänkin monille jo ”netistä tuttuja”, niin asiakkaita on ensiarvoisen tärkeää tavata kasvotusten. Tapasimme myös useita potentiaalisia uusia asiakkaita ja jälleenmyyjiä, sekä mitä hienointa niin kansanväliset motorsport-julkaisut ovat tekemässä Thor moottorista ja muista maailmanluokan tuotteistamme artikkeleita ensi vuoden puolelle, kertoo Elmer Racingin perustaja Oskar Elmgren.

Thor hakee haastajaa somessa

Elmer Racing haluaa Thorista kaikkien aikojen korkeinta tehopainosuhteen omaavaa ratamoottoria. 1500 hv ja 106 kg ”long block” painolla ollaan hyvissä asemissa. Mutta kattavaa listaa olemassa olevista tai historiallisista moottoreista ei ole olemassa. Elmer Racing hakee siksi somessa hastagilla #beatThor tietoa muista hyvistä tehopainosuhde ratamoottoreista. Palkkiona parhaimman moottorin löytämisestä Elmer Racing tarjoaa minkä tahansa valmistamistaan billet kollektoreista.

– Tähän mennessä parhaimmat löydetyt moottorit ovat Formula1 V10-moottori ja Nissanin ultakevyt Le-Mans moottori, jotka kumpikin tosin häviävät Thorille, kertoo Oskar Elmgren.

Osallistumisohjeet ja säännöt: https://elmerracing.com/bulletins/41-bounty-power-to-weight-ratio

Vuodesta 2019 tulee vieläkin vauhdikkaampi

Elmer Racing osallistuu ensi vuoden Time Attackin MM-kilpailuihin myös omalla autollaan, jossa tulee luonnollisesti olemaan Thor-moottori. Täten ensi vuonna radalla tullaan näkemään vähintään kaksi Thor-moottorilla varustettua Unlimited-luokan Time Attack-autoa. Mahdollisesti Thor-moottori tulee olemaan myös kiihdytyskäytössä, jolloin tehontuottokykyä arvellaan olevan n. 3000 hv.

Teksti: Elmer Racing tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo