Road Racing 22.05.2017

Maailmanmestariksi kruunattu Ulla Kulju: ”Mun tarina on vasta alkamassa!”

Ulla Kulju kruunattiin liikuntarajoitteisten ratamoottoripyöräilyn naisten luokan maailmanmestariksi Le Mansissa. Kuva: Lars Törnqvist

Suomen Ulla Kulju teki viikonloppuna historiaa osallistumalla ensimmäisenä alaraajahalvaantuneena naisena ratamoottoripyöräilyn MM-kilpailuun. Kisan päätteeksi naisesta kruunattiin maailmanmestari.  

– Fiilikset on melko absurdit. Koko viikonloppu oli ihan mieletön, toteaa Ula Kulju maanantaina pahimman pyörityksen päätyttyä.

15-vuotiaana lumilautaonnettomuudessa halvaantunut nainen osallistui viikonloppuna vammaisurheilijoiden ratamoottoripyöräilyn MM-kilpailuun International Bridgestone Handy Raceen. Kilpailu järjestettiin Ranskan Le Mansissa MotoGP-osakilpailun yhteydessä.

Myös Kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n tiedotuspäällikkö Isabelle Lariviere kiinnostui suomalaisesta sensaatiosta ja kattojärjestö videoikin Kuljun otteita Le Mansissa. Kuva: Fabio Alberti

Ensimmäisessä MM-kilpailussaan Kulju yllätti paitsi tiiminsä, myös itsensä hienolla suorituksellaan. Hän sijoittui yhteistuloksissa, johon laskettiin sekä 1000-kuutioisilla että 600-kuutioisilla kisanneet osallistujat, sijalle 19, omassa luokassaan 600-kuutioisissa hän nousi vammatasonsa myötä viidenneksi ja lopulta hänet yllätettiin soittamalla Maamme-laulu naisten luokan voiton kunniaksi. Yhteensä kilpailuun osallistui 32 kuljettajaa, joista 20 kisasi 600-kuutioisissa, heistä 10 oli alaraajahalvaantuneita.

– Olin jo tyytyväinen miesten sarjan sijoituksiin, mutta koska kisajärjestäjä olikin järjestänyt yllätyksenä mulle naisten sarjan, niin pääsinkin podiumille, totta kai koska olin kisan ainut nainen!

– Tajusin vasta myöhemmin, että oman sarjan saaminen tarkoittaa maailmamestaruutta! Itselleni tuo pokaali merkitsee sitä historiallista pykälää, että olin Le Mansissa, ajoin kilpaa MM-tasolla ekana alaraajahalvaantuneena naisena maailmassa ja se, että ylitin omat tavoitteeni, se oli ihan mieletöntä. Maailmanmestaruus on siihen kaikkeen jo saavutettuun kiva lisä!

Ulla Kulju osallistui ensimmäiseen RR-kilpailuunsa vasta viime vuonna ja nyt hän debytoi upeasti MM-areenoilla. Kuva: Lars Törnqvist

Vasta muutama vuosi sitten, heinäkuussa 2015 ensimmäisen kerran RR-pyörää kokeillut 30-vuotias Kulju on kehittynyt valtavasti lyhyessä ajassa. Hänen ensimmäinen kilpailunsa oli viime vuonna ja nyt hänet tunnetaan jo maailman varikoilla.

– Ajaminen Le Mansissa tuntui tosi hyvältä. Olin todella tyytyväinen perjantain aika-ajotulokseen ja kisaan lähdettiin rennolla fiiliksellä, koska mitään ei voitu hävitä sinänsä. Kisassa pyörä toimi todella hyvin ja ajoin kyllä hyvää rentoa ajoa koko kisan.

– Viikonlopun kohokohta oli ehdottomasti heti kisan jälkeen, kun tiimi tuli halaamaan kyyneleet silmissä ja lisäksi hyvä ystäväni Fabio Alberti LCR Honda MotoGP -tiimistä juoksi mun luo ja kyynelehtien nappasi mut pyörän päällä ollessani isoon halaukseen! Siinä tuli se hetki, kun tajusin kuinka mieletöntä tämä porukka on ja koko homman idea onkin just se intohimo lajiin ja ajamiseen ja se yhteenkuuluvuus!

Shampanjapullot poksautettiin auki yhdessä tiimin kanssa upean kilpailun päätteeksi. Kuva: Lars Törnqvist

Kotimaan kamaralla Kulju nähdään tänä vuonna ratamoottoripyöräilyn SM-osakilpailuissa. Silti katse siintää jo ensi vuoden seikkailuissa.

– Suomessa ajan kauden loppuun ja ensi vuonna uudestaan MM-kisoihin ehdottomasti samalla tiimillä! Mennään isommin ja kovemmin ja silloin mä haluan hätistellä sitä miesten sarjan kärkeäkin, koska tiedän, että kun tässä koko ajan kokemus karttuu ja treeniä tulee alle, niin se on ihan saavutettavissa tulevaisuudessa. Mä veikkaan, että mun tarina tältä osin on vasta alkamassa!

Ulla Kuljun tarina on vasta alussa. Kuva: Fabio Alberti

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Suomalainen historian ensimmäisenä alaraajahalvaantuneena naisena RR:n MM-kisoihin

Ulla Kuljun blogi: Ihmisten luomat rajat ovat puppua!

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing