Turvassa Tiellä 29.03.2018

Maailmancup-voittaja Kaisa Mäkäräinen tukee Turvassa Tiellä -ohjelmaa

Kaisa Mäkäräinen on yksi AKK:n liikenneturvallisuushankkeen tukijoista. Kuva: Joona Kotilainen

Kuusinkertainen MM-kisamitalisti Kaisa Mäkäräinen on jälleen myös ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja. Mäkäräinen ja yhdeksän muuta huippu-urheilijaa antavat lupauksensa turvallisemman liikenteen puolesta AKK:n Turvassa Tiellä -ohjelman valtakunnallisessa videokampanjassa. Ampumahiihto-ikonin mielestä kiire on pahin uhka liikenteessä.

Kysyttäessä Mäkäräisen omasta vauhdinpidosta liikenteessä, hän hymyilee olevansa tuskin hitain ratinkaan takana, mutta huomioivansa tarkasti muita liikkujia.

”Rullahiihtäjänä on nähnyt ja oppinut liikenteessä paljon. Valitettavasti myös sen, että osa autoilijoista asennoituu kevyen liikenteen liikkujiin huonosti; turvaetäisyyksiä ei aina pidetä tai ajetaan kohtaamistilanteissa liian kovaa. Tämä on saanut miettimään myös omaa käytöstä autoilijana, haluan olla turvallinen kuljettaja.”

”Arjen suurin ongelma on varmasti kiire. Autossakin halutaan tehdä monia asioita yhtä aikaa, puhua puhelimessa, lähettää viestejä ja selata somea. Eikä vauhdinpidosta lopulta mitään hyötyä tule: lyhyillä siirtymisillä voitettu aika voi olla korkeintaan joitakin kymmeniä sekunteja”, Mäkäräinen pohtii.

”On helppo unohtaa, että liikennesäännöt on tehty meidän kaikkien turvallisuuden takia. Ne eivät ole pelkkiä merkkejä tauluissa vaan jatkuvaa reagointia, oman nopeuden tarkkailua ja muiden huomioimista. Huono asenne johtaa aina vaaratilanteisiin ja usein myös onnettomuuksiin”, Mäkäräinen muistuttaa.

Tuore maailmancupin voittaja nähdään Turvassa Tiellä -videokampanjassa, jossa hänen oman videonsa teemana on liikennesääntöjen noudattaminen.

Mäkäräisen ja muiden kampanjakasvojen videoihin pääsee tutustumaan pitkin vuotta Turvassa Tiellä -ohjelman verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Mukana nähdään kymmenen suomalaista urheilu- ja autourheiluvaikuttajaa, kuten Mika Häkkinen, Leo-Pekka Tähti ja Mikael Forssell. Kampanjalla pyritään herättämään huomiota liikenneturvallisuutta edistäviin tekoihin ja aktivoimaan ennen kaikkia moottoriajoneuvolla liikkuvia vaikuttamaan sekä itseensä että lähipiiriinsä, jotta arkiliikenteestä tulisi turvallisempaa. Liikenneturvallisuuslupauksien punaisena lankana kulkevat Kymmenen Kultaista Tieliikennesääntöä ovat Turvassa Tiellä -ohjelman ydinsanoma.

Autourheilun kansallisen lajiliiton, AKK:n, Turvassa Tiellä -ohjelman vie kouluttajiensa avulla liikennekasvatusta Suomen yläkouluihin ja 2. asteen oppilaitoksiin, ja on samalla osa maailmanlaajuista FIA Action for Road Safety -aloitetta. Ohjelma tuo vuosittain liikenneturvallisuutta esille myös useissa autourheiluun ja yhteiskunnalliseen toimintaan liittyvissä tapahtumissa. Turvassa Tiellä -yhteistyökumppaneita ovat Suomen Autokoululiitto, Suomen Poliisi, Suomen Moottoriliitto, Moottoripaja-hanke, NEP Finland, Nokian Renkaat ja Lasol.

Teksti: AKK Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli