Pienoisautoilu 31.01.2018

Maailman parhaat pienoisautoilijat kokoontuvat syksyllä Suomeen

Maailman parhaat pienoisautoilun skaala-autokilpailijat kokoontuvat Suomeen lokakuussa. Kuva: ISRA2018

Vaasan naapurissa Mustasaaressa järjestetään pienoisautoilun skaala-autojen maailmanmestaruuskilpailut 13.-20.10.2018. Kahdeksan kilpailupäivän aikana toisistaan ottaa mittaa reilusti yli sata maailman parasta kuljettajaa neljässä eri MM-luokassa. 

Skaala-autojen MM-kilpailut järjestetään vuosittain. Viime vuonna maailmanmestaruuksista kilpailtiin Italiassa ja Suomen jälkeen isäntämaana toimii Englanti. Mustasaaressa järjestettäviin MM-kisoihin odotetaan noin 120 kilpailijaa ja noin 200 kisavierasta 16 eri maasta.

– Suurimmat joukkueet tulevat Suomen lisäksi naapurimaista eli Ruotsista ja Baltian maista. Kauimmaiset kilpailijat saapuvat Brasiliasta ja Uudesta Seelannista saakka, kertoo kilpailun järjestelyistä vastaava Tuomo Iso-Aho.

Kilpailun järjestää Autorataharrastajat ry ja operatiivisesta järjestämisestä vastaa tällä hetkellä pieni mutta varsin asiantunteva tiimi. Tuomo Iso-Aho on pitkän linjan laji-aktiivi ja pienoisautoilun lajiryhmän puheenjohtaja autourheilun kotimaisessa kattojärjestössä AKK-Motorsportissa. Kilpailun teknisistä järjestelyistä vastaa Matti Fyhr, joka on parin vuoden takainenmaailman ranking-ykkönen ja moninkertainen Suomen ja maailmanmestari skaala-autoilussa.

– Projekti alkoi vähän kuin varkain. Vuonna 2016 Chicagon MM-kisoissa skaala-autoilun maailmanliiton ISRAn delegaatit myönsivät Suomelle vuoden 2018 MM-kilpailut. Siitä lähtien on tehty paljon töitä, mm. ratasuunnittelua, tilojen kartoittamista ja yhteistyökumppaneiden hankintaa, Iso-Aho listaa.

Tällaisella radalla kisataan maailmanmestaruudesta Mustasaaressa. Kuva: ISRA2018

Kilpailun kokonaiskesto vapaiden harjoitusten kera on lähes kaksi viikkoa, joten tarpeeksi suuren ja toimivan kilpailupaikan löytäminen oli ehdottoman tärkeää.

– Tavoitteena oli saada sellainen hotellivaihtoehto, jonne saadaan rakennettua kilpailu- ja varikkotilat 120 kilpailijalle. Tilat löytyivät Mustasaaresta Hotelli Valloniasta, kertoo Iso-Aho.

MM-kilpailun jälkeen kilpailuun varta vasten suunniteltu ja rakennettu rata saa lopullisen paikkansa Vaasan seurakunnan nuorisotyötiloista Huutoniemen kirkolta, ja täten Vaasan seurakunta onkin yksi kilpailun pääyhteistyökumppani.

Lyhyt oppimäärä skaala-autoiluun

Kilpailussa ajettavat ura-autot ajavat kahdeksanuraista rataa. Auton kulkua säädetään ohjaimesta ja ura vie auton oikeaan suuntaan. Kilpa-autot ovat varustettu tehokkaalla sähkömoottorilla, joka liikuttaa autoa noin 100 kilometrin tuntivauhdilla.Skaala-autoissa esikuvan mallia seurataan korin muodon ja värityksen osalta, mutta rungot poikkeavat esikuvista ja ovat luokkakohtaisia.

Kilpailuluokkia on neljä, jossa on erilaisia automalleja nopeuskisoihin. Kiihtyvyys nollasta sataan on peräti 0,3 sekuntia. Kyseessä on siis täysverinen autourheilu kaikkine säätöineen, huipputekniikoineen ja huoltoineen.

Teksti: Anu Haapalainen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Pienoisautoilu