Ralli 24.07.2018

Maailman nopeimmat rallikuljettajat valmiina Suomen MM-rallin kovavauhtiseen jännitysnäytelmään

Jari-Matti Latvalan viimeisin Neste Rallin voitto on vuodelta 2015. Kuva: Toni Ollikainen/AKK

Rallin MM-sarjan tähdet kohtaavat 26.-29. heinäkuuta Suomen MM-rallissa, joka on sarjan nopein osakilpailu. Taistelu kilpailun voitosta on yksi autourheilun näyttävimmistä tapahtumista. Tälle vuodelle Suomen MM-rallin reittiä on uudistettu reilusti, mutta kilpailun vaatimustaso pysyy ennallaan.

Luvassa on kovavauhtisia, puiden reunustamia sorateitä kilpailun keskuspaikkana toimivan Jyväskylän ympäristössä. Kilpailijoiden komeita hyppyjä ja vauhdikkaita nypyn ylityksiä seuraa metsäerikoiskokeilla jälleen suuri joukko rallifaneja Suomesta ja ulkomailta.

Uudistettu reitti tarjoaa lisää juonen käänteitä

Suomessa on tuhansia kilometrejä hyviä ralliteitä, ja tämän vuoden kilpailua varten rallin järjestäjät ovat hyödyntäneet uusia tieosuuksia. Peräti 40 prosenttia erikoiskokeista on sellaisia, joita ei ole ennen ajettu Suomen MM-rallissa ja viime vuoteen verrattuna 65 prosenttia reitistä on uutta.

Kilpailu alkaa torstai-iltana perinteisellä Harjun kaupunkierikoiskokeella, joka on sekoitus asfalttia ja soraa. Perjantain avauserikoiskoe on paluun reitille tekevä Moksi, jonka jälkeen ajetaan kokonaan uusi Ässämäki ennen Urrian ja Äänekosken erikoiskokeita. Iltapäivän lenkki avataan uudistetulla Oittilan erikoiskokeella, jonka jälkeen vuorossa ovat aamun erikoiskokeet sekä Harju toistamiseen.

Lauantaina kilpailijat ajavat neljä erikoiskoetta kahteen kertaan, ja ne ovat Pihlajakoski, joka on ainoa täysin viime vuodelta ennallaan säilynyt erikoiskoe, Päijälä sekä uudet erikoiskokeet Tuohikotanen ja Kakaristo, jossa ajetaan Ouninpohjan erikoiskokeelta tuttuja osuuksia.

Rallin päätöspäivä on sunnuntai, jolloin ajetaan kahteen kertaan vuoteen 2017 verrattuna käännetty Laukaa sekä toisella ajokerralla lisäpisteitä jakava Power Stage Ruuhimäki, joka on radikaalisti muutettu versio viime vuoden testierikoiskokeesta ja jonka lopussa on uusi, iso hyppyri.

Kotimaiset kuljettajat ja mestaruuskandidaatit ovat valmiina taisteluun

Viime vuonna suomalaisyleisöllä oli uusi kotijoukkue kannustettavana, kun Puuppolassa pääkonttoriaan pitävä, Tommi Mäkisen johtama Toyotan tehdastalli esiintyi ensimmäistä kertaa Suomen MM-rallissa. Esapekka Lapista tulikin saman tien kilpailun tuorein suomalaisvoittaja, kun hän kiidätti näillä teillä kehitetyn Yaris WRC:n voittoon. Tänä vuonna Lappi ja Jyväskylän kolminkertainen voittaja Jari-Matti Latvala ovat saaneet tallikaverikseen virolaisen Ott Tänakin, joka ajoi Toyotalla voittoon Argentiinan MM-rallissa.

Viime vuoden näyttöjen perusteella Toyota-kuljettajien yksi vahvimmista haastajista voi olla Fordilla ajava vuoden 2014 Jyväskylän Tulevaisuuden Tähti Teemu Suninen, joka taisteli viime vuonna loppuun asti palkintokorokepaikasta uransa toisessa WRC-kilpailussa. Hänen kanssaan M-Sportin Fiestoilla ajavat viime vuonna täällä kakkoseksi ajanut Elfyn Evans sekä vuoden 2013 voittaja Sebastien Ogier.

Ogierille, joka jahtaa jo uransa kuudetta maailmanmestaruutta, tässä kilpailussa tärkeintä on koittaa kuroa kiinni piste-eroa MM-sarjan kärjessä ajavaan Thierry Neuvilleen, joka on venyttänyt pistejohtonsa jo 27 pisteeseen. Neuville, Andreas Mikkelsen ja Hayden Paddon yrittävät puolestaan parantaa Hyundain osakkeita tässä rallissa viime vuoden heikon esityksen jälkeen.

Citroen antoi hiljakkoin potkut tämän kisan vuonna 2016 voittaneelle Kris Meekelle, mutta heidän valttikorttinsa on Graig Breen, joka nappasi samana vuonna uransa ensimmäisen MM-rallin palkintokorokesijan tästä kisasta. Mads Östberg on astunut Meeken ajokenkiin ja hänen vyöllään on kaksi palkintokorokepaikkaa Jyväskylästä. Tallin kolmoskuljettaja Khalid Al Qassimi on ollut vakituinen Suomen MM-rallin kävijä vuodesta 2007 alkaen.

Nuoret suomalaislupaukset vahvoilla

WRC2- ja Junior WRC -luokissa nähdään koko joukko nousevia kykyjä, jotka pyrkivät kohti WRC:n rattia Lapin ja Sunisen jalanjäljissä. WRC2-luokassa on jälleen vahva suomalaisedustus. Yksi mielenkiintoisimmista nimistä on Jari Huttunen, joka valittiin vuonna 2015 Tulevaisuuden Tähdeksi. Viime vuonna hän voitti Jyväskylässä vakuuttavan esityksen jälkeen WRC2-luokan ja on sen myötä noussut Hyundain tehdaskuljettajaksi nuorten kuljettajien kehitysohjelmaan.

Jyväskylän oma poika, 17-vuotias Kalle Rovanperä starttaa nyt ensimmäistä kertaa kotikisaansa Skodan tehdastallissa. WRC2-luokan kilpailusta on tulossa kivikova, sillä mukana ovat myös muun muassa Rovanperän tallikaveri Ole Christian Veiby, M-Sportin Fordilla ajava Gus Greensmith sekä Citroen-kuljettaja Stéphane Lefebvre.

Kannattaa seurata myös Toyotan kehitysohjelman alla Ford Fiestoilla kilpailevia Takamoto Katsutaa, joka voitti WRC2-luokan Ruotsin MM-rallissa, sekä Hiroki Araita, jotka ovat harjoitelleet paljon Suomessa ja joilla on suomalaiset kartanlukijat Marko Salminen ja Jarmo Lehtinen. Tommi Mäkinen Racingin ilmoittamana mukana on myös kokenut suomalaispilotti Jarkko Nikara japanilaisen kartanlukijansa Sayaka Adachin kanssa niin ikään Ford Fiestalla. WRC2-luokassa debytoivat myös rallin SM-sarjaa johtava Eerik Pietarinen sekä viime vuoden Tulevaisuuden Tähti Emil Lindholm.

Tämän vuoden Tulevaisuuden Tähti on Henri Hokkala, joka sai palkinnokseen kilpailupaikan Junior WRC -luokkaan. Hän saa vastaansa ruotsalaiset Dennis Rådströmin ja Emil Bergkvistin, ranskalaiset Jean-Babtiste Franceschin ja Terry Folbin sekä virolaisen Ken Tornin.

Kuljettajien kommentit

Sébastien Ogier: ”On helppo havaita, miksi tämä on monille vuoden kohokohta. Tällaista ilmapiiriä ei koe missään muualla ja tiet ovat kuin räätälöity rallin ajamiseen. Tämä on kalenterin nopein rallin ja näissä nopeuksissa taistellaan enemmän sekunnin kymmenyksistä kuin sekunneista. Tiedämme, että meillä oli täällä viime vuonna hyvä auto ja sama tunne on vahvistunut testeissäkin, mutta tämä on ralli, jossa pieneenkään virheeseen ei ole varaa.”

Teemu Suninen: ”Palkintokorokesijoitus on minun päätavoitteeni, sillä viime vuonna se oli jo niin lähellä. Sen saavuttaminen voi olla vaikeaa, mutta yritämme parhaamme. Erot ovat täällä niin pieniä, että kolmossijan ja kuudennen tilan väliin jää todella pieni marginaali. Aloitamme kisan samalla tavalla kuin aiomme ajaa koko ajan, siis täysillä.”

Jari-Matti Latvala: “Odotan Suomen MM-rallia todella paljon. Se on hyvä tilaisuus avata kauden jälkimmäinen puoli positiivisella tavalla. Minua on aina kannustettu ja tuettu todella paljon kotikisassani ja nyt kannustusta on tullut vielä lisää, kun ajamme Suomessa rakennetulla autolla. Viime vuonna todella tunsin, miten kaikki täällä olivat tiimimme tukena.”

Esapekka Lappi: “Suomen MM-ralli on aina erityinen ralli, ja tänä vuonna se on vielä erityisempi viime vuoden voittomme myötä, koska painetta on nyt enemmän. Odotan itseltäni hyvää tulosta ja nyt kaikki muutkin odottavat sitä, joten meidän täytyy todella antaa kaikkemme. Luulen, että tällä kertaa voittaminen on vaikeampaa, sillä kilpailu kovempaa sekä tallin sisällä että muita vastaan.”

Jari Huttunen: ”Odotan kovasti, että pääsemme laittamaan kotikisassa hyvän rallin pystyyn kaikkien faniemme silmien alla. Nämä ovat minulle kotoisat olosuhteet ja tiedän, että voimme olla vahvoilla sorarallissa. WRC2-luokka on niin kovatasoinen, että helppoa ei tule olemaan, mutta me olemme valmiina laittamaan kaiken peliin ja näyttämään, että pystymme hyvään suoritukseen lähdöstä maaliin asti.”

Kalle Rovanperä: “Jyväskylän MM-ralliin osallistuminen Skodan tehdaskuljettajana on todellakin huippujuttu minulle. Meillä oli hyvät testit ja olen auton säätöjen suhteen luottavainen. Suomessa on tärkeää, että auto on vakaa ja helposti käsiteltävä kovavauhtisissa mutkissa ja isoissa hypyissä.”

SUOMEN MM-RALLI NUMEROINA
Erikoiskokeita: 23
EK-kilometrejä: 317.26 kilometriä
Kokonaispituus: 1109.58 kilometriä
Pisin erikoiskoe: 23.92 kilometriä (Päijälä)
Lyhyin erikoiskoe: 2.31 kilometriä (Harju)
Ilmoittautuneiden määrä: 71
Eri kansallisuuksia: 22
Mukana MM-sarjassa: 45 kertaa
Eniten voittoja (rallin MM-sarjassa olon aikana): 7 (Marcus Grönholm)

Aikaisemmat voittajat:
2017: Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC)
2016: Kris Meeke/Paul Nagle (Citroën DS3 WRC)
2015: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC)
2014: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC)
2013: Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)
2012: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
2011: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
2010: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Ford Focus RS WRC)
2009: Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Ford Focus RS WRC)
2008: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën C4 WRC)

Tärkeimmät ilmoittautuneet:
1 Sébastien Ogier (FRA)/Julien Ingrassia (FRA) Ford Fiesta WRC
2 Elfyn Evans (GBR)/Daniel Barritt (GBR) Ford Fiesta WRC
3 Teemu Suninen (FIN)/Mikko Markkula (FIN) Ford Fiesta WRC
4 Andreas Mikkelsen (NOR)/Anders Jaeger-Synnevaag (NOR) Hyundai i20 Coupe WRC
5 Thierry Neuville (BEL)/Nicolas Gilsoul (BEL) Hyundai i20 Coupe WRC
6 Hayden Paddon (NZL)/Sebastian Marshall (GBR) Hyundai i20 Coupe WRC
7 Jari-Matti Latvala (FIN)/Miikka Anttila (FIN) Toyota Yaris WRC
8 Ott Tänak (EST)/Martin Järveoja (EST) Ford Fiesta WRC
9 Esapekka Lappi (FIN)/Janne Ferm (FIN) Toyota Yaris WRC
10 Mads Østberg (NOR)/Torstein Eriksen (NOR) Citroën C3 WRC
11 Craig Breen (IRL)/Scott Martin (GBR) Citroën C3 WRC
12 Khalid Al-Qassimi (UAE)/Chris Patterson (GBR) Citroën C3 WRC

Rallin tärkeitä tietoja:
Lähtö: Torstaina 26.7. kello 18:37, Huoltoparkki, Paviljonki, Jyväskylä
Maali: Sunnuntaina 29.7. kello 14:31, Huoltoparkki, Paviljonki, Jyväskylä
Kilpailukeskus: Jyväskylä Paviljonki Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä
Huoltoparkki: Paviljonki, Jyväskylä
Testierikoiskoe: Vesala (4.26 kilometriä), torstaina 26.7. kello 08:00-09:30 (Prioriteetti 1 kuljettajille), 09:30-11:30 (Prioriteetti 1-Prioriteetti 3 kuljettajille, valinnainen), 11:30-13:30 (muut kuljettajat)

Televisio ja radio:

Neste Rallin kotimaisesta televisioinnista vastaa Nelonen, joka lähettää päivittäin useita lähetyksiä valtakunnallisella Nelonen-kanavalla sekä Ruutu+-palvelussaan rallia edeltävästä sunnuntaista alkaen. Rallia seurataan päivittäin myös urheilu-uutisissa monilla muilla TV-kanavilla.

YLE Radio Keski-Suomi lähettää neljä päivää suoraa ohjelmaa rallista, suomeksi ja englanniksi. Taajuudet 99.3 MHz / Jyväskylän alue ja 97.0 MHz pohjoinen Keski-Suomi tai nettiradio: yle.fi/jyvaskyla

Teksti: Neste Ralli Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli