Ralli 23.01.2020

Lumitöitä Tunturissa – Huovisella vaihteleva SM-avaus

Joonas Huovisen vauhti näyttäisi olevan kasvamaan päin uuden kaluston myötä. Kuva: Merita Mäkinen.

Rallin SM3-luokassa kilpailevat Joonas Huovinen ja Arto Romppanen joutuivat keskeyttämään rallin SM-sarjan avauksessa Rovaniemellä. Alkukilpailun vaikeuksien jälkeen kaksikko sai ajettua kohtuullisia aikoja viiden nippuun, mutta ihan ruutulipulle asti tahti ei kestänyt.

Torstain testierikoiskokeella tälle kaudella hankitussa Peugeot 208 R2 -autossa oli vielä teknisiä ongelmia ohjaustehostimen kanssa, joten ranteiden lämmittely jäi hyvin vähäiseksi tunturin lumilla.
Perjantaisen kilpailupäivän avasi Aittajärven 23 kilometrinen erikoiskoe. Siellä hieman ennen puolta väliä suoran päässä ollut risteys yllätti Huovisen autokunnan. Moni oli nojaillut ja levittänyt penkkaa jo ennen heidän tuloaan, joten Peugeot sujahti valmiiseen reikään ja jäi kiinni.

– Hölmö ajovirhe heti kilpailun alkuun. Aikaa tuhraantui reilu kolme minuuttia, mutta onneksi oli katsojia paikalla, jotka nostivat meidät takaisin tielle, Huovinen kiittelee.

Tässä vaiheessa edessä oli vielä pitkä kilpailu, jossa mitä vain voisi tapahtua. Sijoitus kahden erikoiskokeen jälkeen oli 15. Vauhti alkoi kuitenkin löytyä iltaa kohti vähän paremmin ja yötauolle tultaessa Huovinen nosti sijoituksensa kahdeksanneksi.

– Olisi voinut tulla vielä paremminkin iltapäivän erikoiskokeet, mutta torstain ja perjantaiaamun ongelmat vähän latistivat tunnelmaa. Saatiin siinä pari hyvää aikaa viiden nippuun, mikä toi luottoa taas takaisin.

Lauantaipäivänä oli edessä viisi erikoiskoetta. Päivään lisähaastetta toi paikoitellen sakeakin lumisade. Lauantain ensimmäinen erikoiskoe oli koko kilpailun pisin, noin 43 kilometriä, jonne Huovinen kellotti viidenneksi nopeimman ajan. Suurin piirtein sama meno jatkui koko päivän, mutta kokonaiskilpailun sijoitus ei noussut kahdeksatta sijaa paremmaksi, sillä erot molempiin suuntiin olivat useamman minuutin.

Kilpailu sai lopulta karun lopun, kun viimeisellä Niskavaaran erikoiskokeella auton sähköt alkoivat temppuilla ja sen seurauksena auto meni kevyesti penkan puolelle, minkä jälkeen oli lapiohommia edessä.

– Autoon tuli sähkövika, mikä katkoi virtoja, valoja ja kypäräpuhelimia vähän väliä. Noin kahdeksan kilometriä ennen erikoiskokeen maalia tuli monen mutkan yhdistelmä ja yhden nypyn ylityksessä en ollenkaan kuullut enää Arton nuottia, minkä jälkeen mentiin penkkaan ja peli oli siinä. Onneksi ylimääräisiltä vaurioilta vältyttiin.

Haastavasta viikonlopusta jäi käteen joka tapauksessa muutamia kohtuullisia erikoiskoeaikoja ja lopulta ilman Aittajärven lumitöitä sekä viimeiselle erikoiskokeelle keskeytystä sijoitus olisi ollut SM3-luokan viides, mikä oli ensisijaisena tavoitteenakin.

– Jossittelu ei kuitenkaan auta ja on suunnattava katse vain eteenpäin. Vaikka viikonloppu oli vaikea, saatiin tästä hyvää kokemusta ja paljon kilometrejä uudella autolla. Peugeot autona tuntuu hyvälle ja on varmasti kilpailukykyinen, kunhan vain saadaan kaikki palaset loksahtamaan paikalleen.

Ralli SM -sarja jatkuu helmikuun 7.-8. päivä ajettavalla SM Vaakuna-Rallilla Mikkelissä, jos vain sääolosuhteet sen sallivat.

Teksti: Joonas Huovinen Rallying tiedotus / Timo Louhelainen.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli