Karting 05.09.2018

Luka Nurmelle kartingin SM-pronssia ja The Rookie of the Year -titteli

Luka Nurmi. Kuva: Outi Talika

Kartingin SM-sarja huipentui viikonloppuna Kouvolan hienolla radalla. OK-luokassa sarjatilanne ennen viikonloppua oli kutkuttavan tasainen ja pisteitä vielä paljon tarjolla. Sarjaa dominoinut Juho Valtanen oli tosin jo varmistanut itselleen SM-kullan, mutta sijat 2-6 olivat vielä avoinna.

Viimeisestä kisaviikonlopusta teki erikoisen ja mielenkiintoisen myös se, että mukana oli kuskeja sarjan ulkopuolelta. He eivät osallistuneet sarjaan, eikä heidän viikonlopun sijoituksia huomioitu sarjapisteitä laskettaessa. Lisäksi pistelaskuperiaate on, että 10 ajettavasta finaalista seitsemän lasketaan mukaan. Näin ollen sijoilla spekulointi ennakkoon oli turhaa.

Viikonloppu tarjosi keliä laidasta laitaan, rankkasateesta kauniiseen auringonpaisteeseen. Luka Nurmelle Kouvolan osakilpailu oli kotimaisen karting-uran päätösviikonloppu ja pelissä oli paljon. Muista kisoista poiketen isä Tino Nurmi toimi viikonloppuna Lukan mekaanikkona, joten isä-poika-tiimityöskentely joutuikin kunnon koetukselle.

Täysin ilman virheitä ei mekaanikko työstään lauantaina suoriutunut. Aika-ajoon tehty rengaspainevirhe kostautui ja teki kuskin ajourakasta hankalan ja haasteellisen. Sadelähdöt letkan perältä ovat aina riskejä ja nyt ne realisoituivat erissä. Puskuri sisällä ja siitä rangaistukset molempiin eriin. Täten hyvät sijaparannukset valuivat hukkaan. Nurmi sai finaaliin lähtöruudun 17.

Finaali onnistui kuitenkin hyvin ja ruutulipulle Nurmi kaasutti kahdeksantena. Ja kun edellä oli kolme sarjan ulkopuolista kuljettajaa, saatiin finaalista kohtuullisen hyvä pistepotti. SM-hopea kuitenkin karkasi Axel Saarnialalle jo lauantaina. Jäljellä oli enää yksi mitalisija – pronssi.

SM-pronssia ja “Vuoden tulokas” -titteli

Sunnuntaihin Nuri lähti selkeän tavoitteellisena: sarjan kolmossija. Tilanne oli todella tasainen. Jonne Ollikainen oli noussut lähes tasapisteisiin ja Robin Sario kolkutteli myös muutaman pisteen päässä. Sunnuntaina  Nurmen vauhti oli hyvää, mutta tällä kertaa sijoitus putosi – varoituksen ja aikasakon myötä – niin, että lähtöpaikka finaaliin oli kahdeksas. Molemmat haastajat olivat muutaman sijan ylempänä.

Finaalin alku oli kovaa taistelua, mutta lopussa kärkiviisikko karkasi, Nurmi mukana. Mitään huikeaa taistelua ei nähty: kolme kuljettajaa ajoivat sarjan ulkopuolella ja nyt oli Nurmelle tärkeämpää kuitata sarjapisteet kuin tavoitella yksittäisen kisan kärkisijoitusta. Etenkin, kun varoitus oli alla. Nuorukaisen sijoitus finaalissa neljäs, mutta sarjapisteitä kertyi kakkossijan mukaan. Sen verran varikkomuurilla oltiin hereillä, että vaikka Sario kuittasi täydet sarjapisteet, tiedettiin, että ne eivät riitä pronssisijaan. Ohjeet muurilta Nurmelle olivat selkeät: maltilla maaliin.

Nurmen ensimmäinen kausi sarjan kuopuksena tuotti sarjapronssin ja “Vuoden tulokas” -tittelin.

– Onnittelut vielä sarjaa dominoineelle Juho Valtaselle. Hienoa, että kokenut kettu ja viime kauden MM-kolmonen oli vielä näyttämässä esimerkkiä nuorille kuskeille, mitä maailman huipulla vaaditaan. Niin radalla, kuin sen ulkopuolellakin. Onnittelut myös Axel Saarnialalle ansaitusta hopeasta. Huippuluokan kuljettajia oli SM-sarjassa paljon ja taistelu kärkisijoista oli kovaa – kisa toisensa jälkeen, Nurmi toteaa.

Viikonloppu päätti Luka Nurmen kahdeksan vuoden karting-uran kotimaassa. Vielä ennen siirtymistä isompiin autoihin, on edessä kartingin MM-kisat Ruotsissa syyskuun lopulla. Syys-lokakuulle on sovittuna myös testejä niin rallicrossiin, rata-autoilun kuin pikkuformuloiden parissa, joten vauhtia Nurmella riittää vielä syksylläkin.

Teksti: Luka Nurmen Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting