Ralli 05.08.2019

Lemmetti toiseksi Neste Rallin Vetomies-kilpailussa

Mika Lemmetti taisteli jopa Vetomies-kilpailun voitosta. Kuva: Toni Ollikainen / Tonigraphs.

Neste Rallin oheiskilpailuna ajettiin huippusuosittu Vetomies viikonloppuna Jyväskylässä MM-rallin reitillä. Ensikertalaisena kilpailuun startannut Mika Lemmetti nousi kartturinsa Eetu Hellstenin kanssa Paviljongilla pidetyissä juhlallisuuksissa toiseksi korkeimmalle korokkeelle.

– Ensimmäinen kerta mukana Vetomiehessä ja näillä teillä, tällä kokemuksella pitää olla tosi tyytyväinen saavutukseen, laihialainen Lemmetti kertoo.

Ralli alkoi perjantaina Harjun kaupunkierikoiskokeella, jonka jälkeen varsinaisten metsäpätkien pariin päästiin lauantaina aamuvarhaisella. Päivä käynnistyi vajaan viidentoista kilometrin mittaisella Pihlajakosken erikoiskokeella.

– Vähän liiankin varovasti otettiin Harju, ajoin oikeastaan vain sen läpi. Samat sekunnit ne sielläkin juoksevat ja voivat olla lopussa tosi ratkaisevia. Pihlajakosken pikkutie oli kaikille uusi. Sinne lähdettiin vetämään ihan säälimättä, mutta silti järki päässä. Toiseksi nopein aika aamun avauspätkälle, siitä lähti päivä hyvin käyntiin.

Seuraavaksi oli vuorossa muutamia kinkkisiä paikkoja sisältävä Päijälä, pituutta erikoiskokeella oli lähes 23 kilometriä.

– Päijälä on ajettu monena vuotena, itselle sekin oli luonnollisesti uusi. Nuotin teossa oli haasteita, kun ei voinut olla varma, missä auto heittää ja mitkä paikat voi ajaa tosi kovaa. Tultiin mielestämme ihan hyvin, mutta jäätiin silti kärjelle vähän liikaa. Neljänneksi nopein aika kuitenkin ja kisassa sama sijoitus, ei huono tilanne.

Päijälän jälkeen kilpailijat pääsivät hetkeksi vetämään henkeä huoltoon. Iltapäivän lenkin aloitti legendaarista “Jyväskylän Suurajo”-tiestöä sisältävä Kakaristo.

– Vaihdettiin vain takarenkaat, auto pelasi täydellisesti. Kakariston alussa oli vähän uutta, sitten mentiin perinteistä Ouninpohjaa. Isompi tie vähän tökki ja varoin mielestäni liikaa. Lopun Hassintie oli tosi hieno, koko rallin upein osuus ja se tulikin meiltä ihan hyvin. Oltiin toiseksi nopeimpia.
Tälle pätkälle jäivät Vesa Hirvonen ja Joonas Lindroos, eli kaksi kärkimiestä. Heidän vauhtiin emme olisi pystyneet, Lemmetti toteaa.

Edessä oli viimeinen erikoiskoe Leustu, ja tilanne vaikutti selvältä. Eroa johtavaan Jesse Turuseen oli 20 sekuntia ja takana ollut Ilmo Lario oli 13 sekunnin päässä. Uhkaa ei tullut takaa eikä voittoon ollut mahdollisuutta ilman Turusen epäonnea. Suunnitelmaksi tuli kierrellä kiviä ja kruisailla maaliin, mikä oli kostautua. Maalissa korviin kantautunut tieto Turuselle tuomitusta aikasakosta sai Vetomiesdebytantin ruoskimaan itseään. Kärkikaksikko lähti viimeiselle erikoiskokeelle tasa-ajalla, eli nopeammin pätkän ajanut olisi kilpailun voittaja.

– Lähdettiin ajamaan Leustu vain läpi, se oli virhe. Varoin liikaa, eikä ajosta tahtonut tulla mitään. Olisi pitänyt jatkaa samaa tahtia kuin muutkin pätkät, koska ei meillä päivän aikana ollut tukalia tilanteita. Meni lopulta tosi tiukille kakkossija.

– En tiennyt Turusen ottamasta sanktiosta, mutta tuskin olisin päässyt siihen vauhtiin. Jesse tuli Leustun tosi kovaa, mutta olisin minäkin tyrkännyt eri tavalla, Lemmetti myöntää.

Viisi erikoiskoetta oli takana ja Lemmetti oli tyytyväinen debyyttiinsä.

– Ensimmäinen Vetomieskisa ja eka kerta noilla teillä, hyvä suoritus meiltä. Nuotti tuli Hellsteniltä sujuvasti ja huolto pelasi koko viikonlopun. Autossa ei ole naarmuakaan, joten ehkä olisin voinut yrittää enemmänkin, mutta ollaan nyt tyytyväisiä, Lemmetti naurahtaa.

Mika Lemmetti (kesk.) ja Eetu Hellsten palkintojenjaossa. Kuva: Susanna Lemmetti.

Lopputulokset:

1. Jesse Turunen 41.25,5
2. Mika Lemmetti + 24,7
3. Markus Hellström + 27,4
4. Ilmo Lario + 27,4
5. Kristian Nieminen + 51,3

Lemmetti Racing kotisivu ja Facebook

Tulokset

Teksti: Toni Lönnroos.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli