MM-Ralli 01.08.2019

Lauri Joona valmiina sorateiden valloitukseen Jyväskylässä – “Pitää ajaa kovaa, mutta järkevästi”

Lauri Joona on valmiina ensimmäiseen MM-ralliinsa. Kuva: Tonigraphs / Toni Ollikainen.

Sastamalalainen 22-vuotias Lauri Joona elää tällä hetkellä nuoren rallikuljettajan unelmaviikkoa. Jyväskylän MM-rallin reitti on nuotitettu ja edessä on uran ensimmäinen MM-startti.

Jyväskylän MM-ralliviikko alkoi kahden päivän nuotituksella. Reitti on nyt siirretty paperille, ja torstaina on vuorossa Vesalan testierikoiskoe ja kisan ensimmäinen erikoiskoe Harjulla. Lauri Joona ja kartturi Markus Määttänen starttaavat kisaan numerolla 106.

– Reitti on tänäkin vuonna tosi hyvä ja vaativa, siinä on hienoja teitä ylityksineen. Pienet tiet tuovat reittiin oman mausteensa. Pitää ajaa kovaa, mutta tarkasti ja järki päässä, ettei renkaita mene. Tiet ovat pääsääntöisesti ihan hyvässä kunnossa. Pikkuteiltä löytyy kiviä lähes joka pätkältä. Totta kai iso lähtönumero vaikuttaa, varsinkin jos vertaa junnu-WRC-kuskeihin, kertoo Joona.

Auto, jolla Joona aikoo kesyttää Sorateiden Grand Prix’n legendaariset erikoiskokeet, on M-sportin valmistama Ford Fiesta R2T 2019. Vastaavilla kilpureilla ajetaan myös junioreiden MM-sarjassa (JWRC).

– Auto haettiin M-Sportilta Puolasta heinäkuun alussa ja siitä lähtien sitä on valmisteltu Jyväskylää varten, Joona kertoo.

Ennen torstaina alkavaa Neste Rallia Joona osallistui testimielessä kotimaiseen Autoglym Ralliin, josta tuliaisina oli lähes täyspotti. Joona ja Määttänen voittivat oman luokkansa ylivoimaisesti ajamalla pohja-ajan lähes kaikille erikoiskokeille. He veivät nimiinsä myös yleiskilpailun voiton. Kisassa oli mukana myös JWRC-sarjaa johtava Jan Solans Baldó, jonka Joona voitti selkeästi.

– Ennen Autoglym Rallia päästiin ajamaan vain yhdet testit, mutta kisa antoi kyllä hyvin luottoa autoon. Vähän sitä vielä säädettiin viime viikolla, ja nyt se on täydessä iskussa.

Tänä vuonna Neste Rallissa ajetaan 23 erikoiskoetta, joiden yhteispituus on noin 307 km. Mukana on jälleen useita legendaarisia pätkiä, joita Joona on aiempina vuosina ollut penkalla katsomassa.

– Lauantaina ajettavaa Päijälää odotan erityisesti. Se on ehdottomasti hienoin pätkä, tie on hyväpintainen ja siinä on hienoja ylityksiä.

Mitään erityistä tulostavoitetta Joona ei ole MM-debyyttiinsä asettanut.

– Ehjää kisaa lähdetään rakentamaan. Maaliin kun pääsee, niin on aika korkealla tuloslistassa.

Rallin MM-sarjan Suomen osakilpailu, Neste Ralli, starttaa torstai-iltana ajettavalla Harjun erikoiskokeella ja päättyy sunnuntaina Ruuhimäen Power Stagelle. Ensikertalainen on silmin nähden innoissaan tulevasta kisasta.

– Onhan tämä sellainen joka kuskin unelma, kun pääsee Jyskälässä ajamaan. Isot kiitokset vain kaikille, jotka ovat tämän kisan meille mahdollistaneet!

www.nesterallyfinland.fi

Teksti: Anu Haapalainen.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli