Ralli 07.02.2017

Latvala varovaisin odotuksin Ruotsin MM-ralliin

Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila pääsivät tuulettamaan kauden avanneessa Monte Carlo Rallissa upeasti toista sijaa. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Rallin MM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna suomalaisittain mielenkiintoisissa maisemissa Ruotsissa. Kauden avanneessa Monte-Carlon rallissa nähtiin hienoja suorituksia Toyota Gazoo Racingin kuljettajilta Jari-Matti Latvalalta ja Juho Hänniseltä. Hänninen oli ennen keskeytystään rallin neljäs ja Latvala ajoi lopulta upeasti koko rallin toiseksi.

Toyota-kaksikon lisäksi Ruotsissa nähdään kolme muutakin suomalaiskuljettajaa, sillä myös Teemu Suninen, Jukka Ketomäki ja Taisko Lario kilpailevat länsinaapurissa. AKK:n Tulevaisuuden Tähti -kilpailun 2014 voittanut Suninen taisteli on kiivennyt tehokkaasti kohti rallimaailman huippua, taistellen viime kaudella WRC2-luokan mestaruudesta Esapekka Lapin kanssa, ja korjaten lopulta hopeaa. Tällä kaudella Suninen ajaa M-Sportin Ford Fiesta R5:lla vähintään viisi MM-rallia WRC2-luokassa sekä samaisen tallin Ford Fiesta WRC –autolla Puolan ja Suomen MM-rallit.

Kautensa Rovaniemen Arctic Lapland Rallysta aloittanut Jukka Ketomäki on tunnettu nimi niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltä rallipoluilta ja nyt 40-vuotias konkari on kesyttämässä Skoda Fabia R5 -autoa omakseen. Mies muistetaan Ruotsista muun muassa vuodelta 2015 ison N-ryhmän voittajana. Moottoriurheiluperheen 21-vesa, Taisko Lario tunnetaan varsinkin Ralli SM -sarjasta. Nuorukaisella on viime kaudelta takana jo kaksi MM-rallia Puolasta ja Suomesta, joten nyt on kolmannen kilpailun ja ensimmäisen MM-lumirallin aika.

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRC

”Minulla on hienoja muistoja Ruotsista, sillä voitin siellä ensimmäisen MM-rallini vuonna 2008. Nyt tietysti olosuhteet ovat todella erilaiset kuin silloin. Olen päässyt testaamaan Toyotaa lumella jo ennen joulua sekä viime viikolla ja olemme mielestäni pystyneet kehittämään isoin askelin sekä autoa että tiimiä. Monten tulos oli tietysti hyvä, mutta Ruotsista ei ole välttämättä realistista odottaa samanlaista menestystä. Täytyy muistaa, että tiimimme ja tämä WRC-projekti ovat täysin uusia. Toivon, että Ruotsissa on muutaman asteen pakkanen, sillä se takaa hienon shown kaikille.”

Lähde: Toyota Gazoo Racing tiedotus

Juho Hänninen, WRC, Toyota Yaris WRC #11, Toyota Gazoo Racing WRC

”Olen testannut nyt kolme päivää lumella löytääkseni hyvät säädöt autoon. Minulla oli jo Montessa hyvät säädöt ennen rallia ja ne eivät siitä oikeastaan enää muuttuneet kilpailun aikana. Näin löysin myös luottamuksen autoon. Opin paljon Montesta, mutta Ruotsi tulee olemaan täysin erilainen. Olosuhteet tulevat olemaan nytkin tärkeässä roolissa ja jo testeissäkin pyrimme ajamaan kuluneilla teillä ja havainnoimaan, miten auto käyttäytyy, kun nastat vähenevät renkaista. Odotan Ruotsin MM-rallia innolla, sillä sen on yksi niistä ralleista, joita olen ajanut eniten. Lähestymme silti kilpailutilannetta samalla tavalla kuin Montea eli askel kerrallaan.”

Lähde: Toyota Gazoo Racing tiedotus

Teemu Suninen, WRC2, Ford Fiesta R5 #31, M-Sport World Rally Team

“Hyvillä mietteillä lähden Ruotsiin, se on yksi lempiralleistani. Tähän alle saatiin hyvät testit ja uudesta Ford Fiesta R5 –autosta on tällä hetkellä hyvä tuntuma. Onhan se toki erilainen kuin Skoda, jolla aikaisemmin ajettiin, joten voi vielä viedä hetken, että Fordiin täysin tottuu. Voittoa lähdetään tietysti Ruotsista hakemaan, mutta täytyy myös huomioida se, että meillä on nyt uusi auto ja uusi tiimi, joten haasteita on paljon.”

Jukka Ketomäki, RC2, Skoda Fabia R5 #81

”Toivotaan nyt, että Ruotsissa riittää lunta ja mitä tuossa olen säätietoja seurannut, niin pakkasia sinne on lupailtu, jolloin teiden pitäisi olla kunnossa. Arctic Lapland Rallysta haettiin tuntumaa lumelle, mutta siellä oli teknisiä ongelmia ja kilometrit jäivät vähän liian vähäisiksi. Olisi ollut hyvä saada sieltä enemmän kokemusta, sillä tämä Skoda Fabia R5 on vielä aika uusi tuttavuus. Ruotsista on hyviä muistoja, sillä olen voittanut siellä mm. N-ryhmän 2005 ja ollut 2006 samassa ryhmässä toinen. Norjan puolella olevat pätkät ovat tuntemattomampia, joten sikäli uutta osuutta riittää nuottien teossa. Pyritään ajamaan niin paljon kuin ranteet antavat myöten.”

Taisko Lario, RC4, Peugeot 208 R2 #92

”Erittäin hyvillä fiiliksellä lähden Ruotsiin ja kelitkin näyttävät nyt hyvältä, että eiköhän siitä kunnon lumiralli tule. Taso on omassakin luokassani varmasti kova, sillä ruotsalaisista riittänee varmasti vastusta ja lisäksi mukana on myös rallin maailmanmestarin Petter Solbergin poika Oscar Solberg. Ruotsiin on helppo lähteä ajamaan, sillä rallin keskuspaikkaan on Tukholmasta vain kolmen tunnin matka. Tämä on nyt kolmas MM-rallini, sillä viime vuonna ajoin Puolassa ja Suomessa. Tavoite on ajaa luokkavoitosta ja saada toki kokemusta.”

Kilpailun kotisivuille tästä.

Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä

Kilpailun reittiaikatauluun tästä.

Erikoiskokeiden määrä: 18
Erikoiskoekilometrejä: 331,74 km
Kilpailun kokonaispituus: 1415,10 km

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

Wrc.com »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Nelonen Prolta ja Ruutu+:sta

Ruotsin rallin lähetysaikataulut »

 

Teksti: Neste Ralli Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli