Ralli 22.05.2017

Lappi Toyota-debyytistään: ”En olisi voinut uneksiakaan Power Stagen pisteistä”

Neljänneksi nopeimman ajan rallin päättäneelle Power Stagelle tehnyt Esapekka Lappi kuittasi Portugalista yhteensä kolme MM-pistettä. Kuva: Toyota GAZOO Racing

Toyota GAZOO Racing -tiimi onnistui saamaan kaikki kolme autoaan 10 parhaimman joukkoon Portugalin MM-rallissa. Tiimipäällikkö Tommi Mäkinen kehui erityisesti debyyttinsä tehnyttä Esapekka Lappia, joka rallin päätteeksi saavutti lisäpisteitä Power Stagelta.

Kauden kuudes MM-ralli ajettiin viikonloppuna Portugalissa. Toyota GAZOO Racing toi nyt kisa-areenoille ensimmäistä kertaa kaikki kolme autoaan, kun tiimin testikuljettajana tähän saakka toiminut Esapekka Lappi pääsi nyt tositoimiin.

Portugalin ralli oli yksi kauden haastavimmista suomalaistiimille, mutta lopulta kaikki kolme suomalaista autokuntaa selvittivät tiensä kymmenen parhaimman joukkoon. Juho Hänninen oli seitsemäs, kuumeesta kärsinyt Jari-Matti Latvala yhdeksäs ja Power Stagella loistanut ja sieltä kaksi lisäpistettä neljänneksi nopeimman ajan myötä lunastanut Esapekka Lappi oli kymmenes.

– Tämä oli jälleen erittäin vaikea ralli, josta kuitenkin opimme paljon tulevaan, Tommi Mäkinen kiteytti.

– Olen erityisen tyytyväinen siihen, miten ralli päättyi, kun Esapekka teki fantastista työtä saavuttamalla kolme MM-pistettä debyyttikisassaan. Tapa, jolla hän paransi vauhtiaan, oli hyvin vaikuttavaa ja olen varma, että hänellä tulee olemaan vahva tulevaisuus.

– Haluan kuitenkin kiittää kaikkia ajajia, kartanlukijoita ja koko tiimiä. Juho teki hyvin tasaista työtä saavuttamalla lisäpisteitä ja ilman muutamaa pientä juttua hän olisi ollut tuloksissa korkeammalla. Hän osoitti taas, kuinka tärkeä hän on projektillemme. Jari-Matin kohdalla olimme itseasiassa hyvin huolissamme hänen fyysisestä kunnostaan, mutta hän selvitti tiensä maaliin vahvasti, Mäkinen kiitteli.

Jari-Matti Latvala oli huonossa kunnossa Portugalin MM-rallissa. Kuva: Toyota GAZOO Racing

Pahasti sairaana ollut Latvala joutui viettämään jopa yön sairaalassa.

– Fyysisesti tämä oli raskain ralli, jonka olen koskaan urallani kokenut. Minulla oli tosi huono olo lauantaina, mutta vietin yön sairaalassa tiputuksessa ja sen ansiosta voin paljon paremmin sunnuntaina ja pääsimme ajamaan pisteille, josta olen todella onnellinen, Latvala totesi.

Myös Hänninen oli tyytyväinen päästessään pisteille.

– Olen tyytyväinen rallin tulokseen erityisesti, koska meillä ei ollut juuri kokemusta täältä ja olosuhteet olivat aika vaativat vaikkeivat kuitenkaan niin pahat kuin Argentiinassa, Hänninen kertoi.

Tiimin onnellisin mies taisi kuitenkin olla Toyotan puikoissa debytoinut Esapekka Lappi.

– Rehellisesti sanottuna ennen rallia toivoin, että pääsisimme pisteille, mutta en olisi koskaan voinut edes unelmoida sen tapahtuvat Power Stagella. Joten monella tavalla tämä ralli ei mennyt kuten suunniteltiin, mutta olen tyytyväinen: Luulen, että löysimme oikean vauhdin, mikä on hyvin tärkeää, Lappi toteaa.

Toyota vankisti asemaansa MM-kolmosena. Kuljettajien MM-pisteissä kärjessä jatkaa Portugalissa voittanut Sebastien Ogier, toisena on Portugalissa toiseksi sijoittunut Thierry Neuville ja kolmantena Latvala. Hänninen on pisteissä sijalla 10 ja yhden kilpailun ajanut Esapekka Lappi sijalla 17.

Juho Hänninen ajoi Portugalissa seitsemänneksi. Kuva: Toyota GAZOO Racing

Portugalin MM-rallin tulokset
1 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) 3h42m55.7s
2 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +15.6s
3 Dani Sordo/Marc Marti (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m01.7s
4 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Ford Fiesta WRC) 1m30.2s
5 Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +1m57.4s
6 Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +3m10.6s
7 Juho Hänninen/Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) +3m48.6s
8 Mads Ostberg/Ola Floene (Ford Fiesta WRC) +5m29.7s
9 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +5m43.6s
10 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +8m13.3s

MM-pistetilanne kuuden osakilpailun jälkeen
1 Sebastien Ogier 128
2 Thierry Neuville 106
3 Jari-Matti Latvala 88
4 Ott Tanak 83
5 Dani Sordo 66
6 Elfyn Evans 53
7 Craig Breen 43
8 Hayden Paddon 33
9 Kris Meeke 27
10 Juho Hänninen 21
17 Esapekka Lappi 3

Valmistajien MM-pistetilanne
1 M-Sport World Rally Team 199
2 Hyundai Motorsport 173
3 TOYOTA GAZOO Racing WRT 113
4 Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team 85

Seuraava rallin MM-osakilpailu ajetaan Italian Sardiniassa kesäkuun 8.-11. Myös tuolloin Toyota tuo paikalle kaikki kolme autokuntaansa.

Teksti: Toyota GAZOO Racing Tiedotus / Moottoriurheilu.tv

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli