Ralli 18.04.2017

Lappi debytoi Toyotan ratissa Portugalissa: “Olen niin onnellinen!”

Esapekka Lappi (oik.) ja Janne Ferm (vas.) pääsevät osallistumaan ensimmäiseen kilpailuunsa Toyotan ratissa Portugalissa. Tommi Mäkinen (kesk.) pitää Lappia yhtenä lahjakkaimmista nuorista lupauksista. Kuva: Toyota Gazoo Racing

TOYOTA GAZOO Racing World Rally –tiimin testikuski Esapekka Lappi ja hänen kartanlukijansa Janne Ferm debytoivat Toyotan ratissa Portugalin MM-rallissa toukokuussa.

Lappi nähdään tiimikavereidensa Jari-Matti Latvalan ja Juho Hännisen rinnalla toukokuun 19-20 järjestettävässä kauden kuudennessa MM-rallissa. Hän ajaa Yaris WRC -autoa tietyissä tämän kauden MM-osakilpailuissa, jotka valitaan kehitystarpeiden mukaan.

Auto on toiminut hyvin Monte Carlon debyytistään lähtien. Latvala jopa toi Toyotalle ensimmäisen voiton Ruotsin rallissa helmikuussa, mutta TOYOTA GAZOO Racing jatkaa oppimistaan läpi ensimmäisen WRC-kauden. Tiimi on kerännyt paljon dataa aiemmista kilpailuista, mutta nyt kolmannen auton mukaantuominen helpottaa entisestään Yaris WRC:n kehitystyötä.

Lappi, joka on yksi lupaavimmista rallikuskeista ja voitti viime vuonna WRC2-luokan mestaruuden, liittyi TOYOTA GAZOO Racingin väreihin ennen kauden 2017 alkua ja on oppinut tuntemaan Yaris WRC:n hyvin testien aikana. Nyt kun 26-vuotias suomalainen pääsee tositoimiin itse kilpailuihin, hän tulee saamaan entistä enemmän arvokasta kokemusta.

– Esapekka on hyvin nuori ja nälkäinen kuljettaja, se on varmaa, mutta tietenkään hänellä ei ole ollut niin paljon aikaa testata autoa ennen ensimmäistä kilpailuaan, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen toteaa.

– Tiedän, että hän tekee parhaansa ja hänen henkilökohtainen tavoitteensa on sama kuin koko tiimin: hänen täytyy päästä maaliin ja kerätä niin paljon tietoa autosta kuin mahdollista. Meillä on vielä paljon kehitettävää mitä autoon tulee ja hän tulee olemaan tärkeä osa kehitystyötä. Totta kai opit paljon testaamalla itse, mutta todellisesta kilpailutilanteesta ajamalla muita vastaan oppii vieläkin enemmän ja siksi olemme päättäneet ajattaa Esapekkaa ja Jannea muutamissa tämän vuoden ralleissa. On myös hyvä antaa nuorille pojille mahdollisuus, Mäkinen jatkaa.

Esapekka Lappi on luonnollisesti innoissaan kisadebyytistään.

– Tämä on se hetki, johon olen työskennellyt koko elämäni: Tämä on upea mahdollisuus päästä ajamaan WRC-luokan autoa ja olen niin onnellinen. Tapasin Tommin ja Mr Toyodan Suomen MM-rallissa vuonna 2014 vain tervehtiäkseni heitä, mutta silloin minulla ei ollut ajatustakaan, että päätyisin lopulta ajamaan heidän tiimiinsä! En ole testannut Yaris WRC –autoa paljon, joten minun tulee saada kokemusta, koska hyppy R5:n ratista on hyvin iso. Jannelle on myös paljon uutta opittavaa, koska nuotit tulevat olemaan paljon nopeammat. Mutta opimme kaikki yhdessä askel kerrallaan. Tavoitteeni on yrittää päästä maaliin kaikissa ralleissa ilman isompia ongelmia. Jos näin tapahtuu, on myös hyvä mahdollisuus päästä MM-pisteille.

Esapekka Lappi
Syntymäaika: 17 January 1991
Ikä: 26 years old

Saavutukset
2007: Kartingin Suomen mestari
2008: Rally sprint (voitti kaikki kilpailut)
2009: ensimmäinen ralli
2011: 1. MM-ralli (Neste Ralli, Vuoden Tulokas -palkinto)
2012: Rallin Suomen mestari (voitti kaikki kilpailut)
2013: 1. WRC2 voitto Portugalista
2014: FIA ERC Mestaruus
2016: WRC2 Maailmanmestari (5 voittoa)

WRC2
WRC2 Kilpailut: 17, Voitot: 7, Podiumit: 11,
Pisteet: 245, EK-voitot: 126

Teksti: Toyota Gazoo Racing Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli